Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TONI PROSTRAN: “Živimo bez stresa i čekamo kada ćemo se vratiti u Hrvatsku”

21.04.2020. 13:14


Zadarska košarkaška javnost zna mnogo o Toniju Prostranu. Još od mladih dana postao je poznat u širem košarkaškom svijetu. Još 2007. godine bio je najbolji strijelac i najkorisniji igrač Europskog kadetskog prvenstva. Osim što je bio odličan strijelac, Prostran je bio čak i poznatiji po asistencijama i po dobrom pregledu igre. Uskoro je debitirao za Zadar, nastavio s odličnim igrama u dresu mladih reprezentacije, a svi se sjećamo poznate generacije iz Novog Zelanda, gdje su Hrvati osvojili svjetsku broncu, a uz Delaša, baš je Prostran bio nositelj igre momčadi koja je imala Amerikance na dlanu u polufinalu. Na žalost tu počinju prvi problemi. Malo je seniorskih minuta pa mladi Zadranin odlazi u Trnsko, ali u najgore moguće vrijeme kada je Zagreb skupljao sve što se može skupiti pa se dogodio i povratak u Zadar.
Iako je Prostran ipak nešto više igrao u Zadru, nije »to bilo to« i 2014. godine otišao je u Švedsku ligu, gdje igra odlično te nakon dvije godine otišao je u litavski Nevežiš u kojemu igra također jako dobro. U izuzetno dobroj litavskoj ligi sa sedam asistencija u prosjeku osvaja titulu najboljeg asistenta lige, a u BBL ligi ima više od devet dodavanja i 11 koševa u prosjeku. Iduće destinacija je grčki Kolossos pa ponovo Švedska pa Porto iz, naravno, Portugala.


Brza odluka
U ovom trenutku, od početka sezone zadarski razigravač nastupa u Francuskoj NM1 lige i to sastava Saint Vallier Basket Drome, a odluka o odlasku u Francusku bile je izuzetno laka.
– Bio sam prezadovoljan ponudom i potpisao sam već 23. lipnja i u ovom slučaju nisam niti želio čekati druge ponude – rekao je Prostran, objasnivši dodatno svoju odluku,
– Odmah je bilo jasno da dolazim u uređen klub koji je već imao momčad na okupu dvije godine, a cilj je bio ući u viši rang natjecanja.
I baš je momčadi bio potreban igrač poput zadarskog razigravača.
-Moja uloga je bila da svojim iskustvom pomognem momčadi izboriti jedno od prva dva mjesta.
Kako ste u konačnici bili zadovoljni sezonom?
– Zaista je duga sezona ovdje u Francuskoj i dogovor je bio da prvi dio natjecanja bude svojevrsno uigravanje za mene, a one prave stvari su trebale doći u drugom dijelu. Tako da sam one slabije utakmice igrao oko 15 minuta u prosjeku, a one važnije oko 25, a na u konačnici sam bio na prosjeku od 18 minuta i taman kada je trebao krenuti onaj najvažniji dio sezone, liga je prekinuta.


Trening kod kuće i u parku
A bilo je očekivano da će se liga prekinuti zbog koronavirusa, kao što se dogodilo i s većinom sportskih natjecanja na cijelom svijetu.
– Da, na žalost očekivali smo prekid prvenstva, a završili smo na trećem mjestu od 28 sastava, što znači da nismo uspjeli ostvariti cilj i biti među dvije najbolje momčadi.
Do kraja ugovora ostala su tri mjeseca? Hoćete li biti plaćeni?
– Preostale tri plaće ćemo sigurno dobiti, jer država plaća 84 posto, a ostatak klub. Predsjednik je rekao da se ne brinemo oko toga i da će on u potpunosti ispoštovati naše ugovore.
Kako vam u ovom trenutku izgleda život i očekujete li uskoro i povratak u Hrvatsku?
– Ovdje u Francuskoj smo do danjega i čekamo kada ćemo imati let za Hrvatsku. Situacija je takva da možemo sat vremena dnevno prošetati ili otići do dućana kupiti što nam je potrebno. Ja treniram kod kuće ili odem u obližnji park, pošto sam kao igrač dobio propusnicu da to mogu raditi.
Jeli cijela ova situacija predstavlja određeni stres?
– Nisam doživio nikakav stres, mi smo normalno trenirali i živjeli i taman smo se spremali na put kada je predsjednik rekao da se uvodi karantena. Možda je u velikim gradovima ljudima bilo drugačije, ali kod nas se nije osjećala nikakva panika. Dobili smo upute kojih smo se morali i kojih se i dalje moramo pridržavati, a mjesto je samo po sebi mirno, tako da i nije se dogodila Bog zna kakva promjena.
A o životu u Francuskoj Prostran kaže da je izvrstan.
– Žao mi je što ranije nisam stigao ovdje. Sada sam tu s obitelji, odnosno suprugom i kćerkom i živimo u mjestu koje je baš po našoj mjeri. Kćer je išla u francuski vrtić i stvarno mogu reći da nam je lijepo. Doduše većinom je starije stanovništvo, pošto su mladi otišli u veće gradove, tako da je mir i tišina, ali to mi i odgovara.
 




Očekuje nas neizvjesno razdoblje


Sport će uskoro biti u velikoj krizi. Nitko ne zna kada će se sportaši vratiti na borilišta, a posebno kada će se gledatelji vratiti na tribine. Otkazane su lige, ali i velika natjecanja poput Olimpijskih igara.
-Otkazivanja su bila očekivana i naravno da je ova situacija veliki udarac za sve pa tako i za sport. Pratim situaciju u ligama gdje sam nastupao. Klubovi iz Litve i Grčke su već sada u velikim problemima i neki su već najavili da neće moći nastaviti funkcionirati, a s druge strane u Francuskoj je država izašla maksimalno u susret klubovima i čini se da će ovdje klubovi biti u manjim problemima, kao i privatnici. Sigurno će ugovori se smanjivati nama igračima, a isto tako je i sigurno da nas sve očekuje jedno neizvjesno razdoblje u budućnosti.