VUČJI KRVAVI PIR Četrdesetak ovaca zaklano u naletu čopora vukova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Lišanima Ostrovičkim
Ovce su se razbježale, no uzalud. Neke su zaklane, a neke naklane i po malo ugibaju. Lišanjci strahuju koliko je vukova u čoporu i koliko će se zadržati u njihovoj blizini
ZZZ
Vukovi su u stanju danima motiriti prije napada

Bez četrdesetak ovaca ovih je dana ostao Marko Mamić iz Lišana Ostrovičkih kad mu je čopor vukova uletio u stado.
- Što da kažem, četrdesetak ih je pošlo. U stado je uletio čopor vukova, ne znam koliko ih je bilo, ali stado se razbježalo uokolo. Kćer mi je bila u ispaši, a spuštao se mrak tako da je bila bespomoćna. Neke ovce smo našli odmah, a neke sutradan. Neke su nam se naklane same vratile, kaže nam ovaj stočar dodajući kako mu te naklane redom ugibaju.
- U štali imam jednu. Samo stoji nesretno blago. Vrat joj rastrgan i nema ništa od nje, govori jadajući se i na cijelu situaciju te male odštete koje dodjeljuje Ministarstvo kulture za štete od vuka i risa kao strogo zaštićenih životinjskih svojti.
- Bili su nam tu iz inspekcije i iz ministarstva u tri navrata. Sve su zabilježili i slikali. Valjda ćemo nešto dobiti. Male su naknade, ali je bolje išta nego ništa jer ionako smo sada u problemu zbog ove pandemije koronavirusom i mjera o zabrani kretanja izvan mjesta prebivališta, kaže Mamić dodajući kako će ova situacija, ukoliko potraje, potpuno uništiti i poljoprivrednike i stočare.
​Vukove je, kaže, posljednji put vidio u jesen, no samo dva pa sada strahuje koliko ih je uopće u blizini.
Vukovi žive u čoporima u kojima dominira alfa par. Vuk cijeli život ostaje uz svoju družicu, a mladunci ih napuštaju tek nakon dosegnute spolne zrelosti što je kod njih dvije godine. Imaju svoje teritorije koje obilježavaju urinom i izmetom, a njihova površina ovisi o tome koliko hrane imaju. Obično prate krupnu divljač, odnosno u našim krajevima divlje svinje. Je li ih upravo to dovelo i u Lišane Ostrovičke ili je i njih zbunila situacija s pandemijom pokazat će vrijeme. Ubrzo će zatrebati hranu i ponovno napasti, no to može biti i negdje drugdje. To su vrlo inteligentne životinje i nije im problem ni prijeći cestu. Vole šumu gdje su nevidljivi, a izbjegavaju ravnice. Kad pronađu plijen u stanju su čekati i više od dana do trenutka za koji procjene da je pogodan za napad. Prije nekoliko godina vukovi su zadavali muke pastirima u području oko Maslenice no već neko vrijeme nisu viđeni u tom kraju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika branimir
Kako nece ,kad smo im sve nastabe uništili,,to ti čovjek čini Vučino plemenita,,,to ti čovjek uništava šumu i šume,,To ti je sve od ljutske ruke,,,,nas ljude triba satrat..