Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bez odgovora na »žute« nebodere

21.04.2021. 07:24


Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su na gostovanju na Gripama u zaostalom susretu 28. kola HT Premijer lige rezultatom 105:70. Iako su Zadrani odigrali vrlo dobrih 18 minuta te u jednom trenutku imali i ugodnih devet poena prednosti, u nastavku je do izražaja došla šira klupa domaćeg sastava koji je bez većih poteškoća došao do 24. pobjede u hrvatskom prvenstvu. Premda oslabljeni neigranjem dvaju bitnih igrača u visokoj liniji, Ante Gospića i Marina Šarlije, Puntamičani su jako dobro otvorili utakmicu. Čvrsta obrana nije dozvolila domaćinima da uspostave željeni ritam igre, a raspoloženi Tomislav Cvitković neumorno je punio splitski obruč, ubacivši osam od prvih 12 poena Sonika, pa je trener »Žutih« Milan Karakaš već u osmoj minuti pozvao svoje igrače na kraći razgovor. Ulazak Ilije Đokovića nakratko je donio dozu kreacije u splitske redove, no vješta trica i ukupno 11. poen Cvitkovića zaključili su prvu četvrtinu i odveli goste na visokih plus osam (16:24). Prvih par napada druge dionice donijelo je bolju igru Splita koji je počeo koristiti brojčanu prednost pod obručima, no Zadrani su sve do 13. minute kontrolirali ritam susreta i zahvaljujući dobroj obrani držali tri posjeda prednosti.


Preokret Splita
Dvije vezane trice Đokovića i Pavla Marčinkovića nagovijestile su buđenje »Žutih« koji su kako je vrijeme odmicalo imali sve veću kontrolu skoka, no ni serija 12:0 nije uspjela pomrsiti konce igre Sonika koji je zahvaljujući dobroj roli Filipa Jošića sve do posljednjih minutu i pol prvoga poluvremena držao priključak. Zadrani nisu srljali u napadu, rezultat čega je samo pet izgubljenih lopti u prvih 20 minuta pa se u posljednjih 90 sekundi druge četvrtine ušlo samo s poenom prednosti domaćeg sastava (38:37). A tada je na scenu stupio Marko Luković i u dva napada vezao trice pod prekršajem pa se na veliki odmor otišlo s nerealno visokih 46:37 za momčad s Gripa. Osim dobre dionice iskusnog Beograđanina, Splićani su prednost pred odlazak u svlačionice prije svega mogli zahvaliti velikoj premoći u skoku (26-13) koja se najbolje očitovala u podatku da su domaćini uhvatili jedak broj lopti pod suparničkim obručem kao čitava momčad Puntamike na obje strane parketa.


Žuti neboderi
Dvije trice Lukovića kao da su presjekle Zadrane koji su odmah na otvaranju nastavka upali u dvoznamenkasti minus iz kojeg se nisu uspjeli izvući do kraja susreta. Trica Palčića i polaganje Zovka držale su »Sonikse« na desetak poena zaostatka sve do isteka 23. minute kada je uslijedio novi nalet Karakaševih momaka. Mladi Roko Gizdavčić dalekometnim ubačajem je pokrenuo, a reprezentativac Marin Marić polaganjem zaključio seriju Splita 10:0 nakon koje je semafor pokazivao visokih 64:42 za domaću momčad. Čvrsta i agresivna obrana s početka susreta je nestala, a Cvitković je bio dobro pažen, pa su domaćini preko dvaju nebodera Lukovića i Marića u potpunosti preuzeli kontrolu nad događanjima na parketu. »Žutima« je pomogao i dobar šut iza linije 6,75 koji se očitovao u deset ubačenih trica, što se, u kombinaciji s apsolutnom premoći u skoku, pokazalo kao dobitni recept za desetkovane Puntamičane. U posljednjih deset minuta ušlo s minusom od 22 poena iz zadarske perspektive te je bilo jasno da prilika za povratkom u utakmicu postoji tek na akademskoj razini pa smo do kraja gledali mirno odrađivanje posla domaćeg sastava. Prednost Splita nastavila je rasti praktički iz napada u napad sve do konačnih, i s obzirom na viđeno u prvih dvadesetak minuta, pretjerano visokih plus 35. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Marko Luković s 21 i Marin Marić s 20 poena, dok su goste predvodili Tomislav Cvitković s 21 košem i pet skokova te Filip Jošić sa 17 poena.
SPLIT 105 – SONIK P. 70
(16:24, 30:13, 30:17, 29:16)
SPLIT – Mala dvorana KK Split. Bez gledatelja. Suci: Alfred Jovović, Marko Mustapić i Ivan Šverko.
SPLIT: Gizdavčić 3, Marčinković 5, Bajo 16, Čampara 11, Marić 20, Đoković 9, Perković 6, Kedžo 2, Šarić 3, Vranković 9, Luković 21. Trener: Milan Karakaš.
SONIK P.: Vladović 5, Rašić 1, Runjić 12, Cvitković 21, Zovko 4, Jošić 17, Palčić 5, Vručinić 4, Zelanto, Manojlović, Petani 1. Trener: Stipe Kuliš.