Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Inkluzivnom igrom u Vruljici prema društvenoj zajednici

21.04.2021. 09:30


Gradonačelnik Branko Dukić, sa suradnicima iz Gradske uprave, u parku Vruljica predstavio je nastavak projekta izgradnje i uređenja novih javnih sadržaja i zelenih površina u Zadru. Naime, u parku Vruljica u tijeku je uređenje boćališta i izgradnja senzoričkog igrališta za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.


Za zeleni grad
Na cijelom području Zadra ne postoji inkluzivno igralište, tj. adekvatan prostor koji sadržajem i namjenom odgovara osobama s teškoćama u razvoju i invaliditetom, stoga se to osigurava instalacijom potrebne opreme u parku Vruljica.
– Zadnje četiri godine obnovili smo velik dio plaža i obalnog pojasa. Sada krećemo u projekte obnavljanja perivoja i šuma te javnih parkova. Uređenje ovog igrališta, u suradnji s dječjim vrtićem »Latica«, dio je projekta »Inclusive play«. Cilj projekta je izgradnja senzoričkog parka namijenjenoga prvenstveno djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Ovim putem želimo predstaviti i početak natječaja za uređenje park-šume Musapstan. Kao dio projekta planira se uređenje poučne i trim staze te vježbališta. Izrazito je važno istaknuti i postavljanje i barijera unutar park-šume, kako bi se napokon zaustavilo ilegalno odlaganje otpada, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.
Inclusive Play dio je Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje od 2014. godine do 2020. godine.


Još jedna lokacija
– Ukupna vrijednost projekta na području grada Zadra je sedam milijuna kuna. Trajanje projekta bit će 23 mjeseca. Glavni cilj projekta je osigurati uvjete za djecu s teškoćama u razvoju, tj. doprinijeti uključenju u zajednicu kroz koncept »inkluzivne igre«. Osigurali smo preko 1,6 milijuna kuna za opremanje i radove u donjem dijelu parka Vruljica. Park će se prostirati na preko 4000 metara četvornih. Realizaciju projekta očekujemo u narednih šest do sedam mjeseci. Navaljujemo i drugu pilot lokaciju za gradnju senzoričkog parka, ŠRC Višnjik, za koju smo osigurali dodatnih 220.000 kuna. Od projekta se očekuje potpuna integracija djece s teškoćama u razvoju, čime se Zadar može svrstati uz bok svjetskim gradovima koji su primjer dobre prakse osiguranja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u aktivni život zajednice, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, Ante Ćurković.
– Građani su prepoznali mikrolokaciju u sjevernom djelu parka za uređenje boćališta. Na istom ćemo prostoru, prema željama građana, pronaći i prostor za park za pse, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap.
Uređenje parka i osiguranje uvjeta za rekreaciju djece s teškoćama u razvoju važno je za osuvremenjivanje kulturno-rekreacijskih kapaciteta Zadra.




Važnost vježbanja
– Ovo vježbalište dio je inicijative Mjesnog odbora Voštarnica. Uređenje boćališta naš je prioritet. Postavit ćemo podlogu od žala, koja je prirodna i izdržljiva i četiri sprave za vježbanje, koje dolaze već sljedeći tjedan. Cilj naših napora je da Zadar pozicioniramo u centar europskih sportskih aktivnosti. Ovaj je projekt namijenjen najširoj javnosti, svima onima koji su zainteresirani za vježbanje. Cilj nam je, u sklopu kampanje Zadar – Europski grad sporta, osvijestiti javnost o važnosti vježbanja i zdravog načina života, rekla je Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport.
Josip Krnčević, direktor Nasada, tvrtke koja brine o hortikulturnom uređenju javnih površina, najavio je izgradnju »kišnih vrtova« u Zadru i Biogradu na Moru, a riječ je o inovativnom rješenju za suzbijane bujičnih poplava u urbanim područjima.


Kišni vrtovi
– Mi smo prije kojih mjesec dana na adrese e-pošte dobili poruku jedne majke koja sa svojim djetetom često posjećuje Vruljicu. Iskazala je nadu da će park biti jednako kvalitetno uređen i opremljen kao i ŠRC Višnjik. Između ostalog, nedavno smo imali i problem s oborinskim vodama koji smo uspjeli riješiti. Agencija ZadraNova kreće u raspisivanje natječaja vrijednog 2 milijuna kuna. U suradnji s gradom Biogradom želimo riješiti problem akumuliranja oborinskih voda, koje će se za sušnih razdoblja kontrolirano otpuštati u svrhu navodnjavanja parka i održavanja hortikulturnih sastavnica. Izgradnja sustava »kišnih vrtova« planira se i na novoobnovljenoj školi Ploče, zaključio je Krnčević.