Rituali zapisani u memoriji tijela povezani s osobnim i kolektivnim tradicijama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski plesni ansambl i uspješnica Gozd – danse macabre
Koreografkinja Matea Bilosnić, ujedno i autorica glazbe, inspiraciju je našla u povijesnim zapisima artefakta ljudskog tijela i vizualnim prikazima plesa. Neki od njih izviru iz povijesti, dok su neki novonastali, a referiraju se na suvremeni izričaj kulture i umijeća življenja
ZPA
Gozd - danse macabre plesna je drama u dva čina

U Kazalištu lutaka Zadar povodom obilježavanja Međunarodnog dana plesa 29. travnja, Zadarski plesni ansambl najavljuje svoju uspješnicu: predstavu Gozd – danse macabre mlade autorice Mateje Bilosnić.

Originalni plesni izričaj

Predstava je prošle jeseni u jakoj konkurenciji dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju, a do sada se izvodila u nekoliko navrata u Splitu, Zagrebu, Novom Marofu i Zadru. Vrlo precizna i uvjerljiva izvedba te originalni plesni izričaj presudili su kod dodjeljivanja ove najprestižnije kazališne nagrade u Hrvatskoj koja je na neki način okrunila i zaokružila trideset godina prekarnog rada svih članica Ansambla.
Nastao davne 1991. Ansambl je do sada producirano oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine organizatori su Monoplaya - festivala suvremenog plesa solo forme, jedinog takvog festivala u Hrvatskoj i jednog od triju u Europi. Osim vlastite plesne produkcije, Zadarski plesni ansambl nastoji pojačati vidljivost plesne scene, a svojim brojnim programima podržava i razvoj plesne i kazališne publike, ne samo u Zadru, već u cijeloj državi.
Gozd - danse macabre plesna je drama u dva čina. U ovom nesvakidašnjom i neobičnom scenskom djelu tematiziraju se rituali zapisani u memoriji tijela povezani s osobnim i kolektivnim tradicijama.

Zadarske snage

Koreografkinja Matea Bilosnić, ujedno i autorica glazbe, inspiraciju je našla u povijesnim zapisima artefakta ljudskog tijela i vizualnim prikazima plesa. Neki od njih izviru iz povijesti, dok su neki novonastali, a referiraju se na suvremeni izričaj kulture i umijeća življenja. Važan trag je i umjetnost s početka 20. stoljeća koja se zapisuje pokretom i gestom, dok se velika pozornost pridaje zajedništvu, suradnji i međusobnom povjerenju kako osoba u predstavi, tako i na široj razini.
Plesna predstava Gozd – danse macabre izvedena je isključivo zadarskim snagama i govori o postojanju, ne samo plesne scene u Zadru, već i o vrlo razvijenom obliku vaninstitucionalne kulture koja je godinama u samom vrhu umjetničkog i kazališnog života u Hrvatskoj.
Ova izvedba podržana je od strane Grada Zadra, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova.
Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta potrebno je ulaznice rezervirati na adresu e-pošte: zadarskiplesniansambl@gmail.com.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno