Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Izložba slikara-amatera slovenskih kulturnih društava

Autor: Nenad Marčina

20.05.2009. 22:00
Izložba slikara-amatera slovenskih kulturnih društava


U Turnju, u prostorijama tamošnjeg KUD-a ‘Maslina’, otvorena je druga po redu izložba slikara amatera Slovenskih kulturnih društava ‘Lipa’ (Zadar), ‘Triglav’ (Split), ‘Slovenski dom’ (Zagreb), ‘Bazovica’ (Rijeka), te slikara amatera iz Zadra, Sv. Filip i Jakova i Turnja, koji su okupljeni u likovnoj koloniji Svibanj 2009 Turanj.
Koloniju i okupljanje umjetnika organiziralo je Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar, pod vodstvom Jože Arzenšeka, voditelja likovne sekcije Lipe, a ove godine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i u okviru Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije.
– Odzivom umjetnika smo zadovoljni. Sudjelovalo je ukupno devet slikara amatera i sada se možemo radovati njihovim radovima, rekla je na otvaranju izložbe Darja Jusup, predsjednica SKD Lipa. Likovnim umjetnicima iz društava Zadra, Splita, Zagreba i Rijeke pridružili su se i likovnjaci amateri iz Zadra, Sv. Filip i Jakova i Turnja. Slikali su, te razmjenjivali iskustva punih pet dana. U petak, 15. svibnja sami su postavili izložbu koja privlači pozornost domaćih ljudi i gostiju.
– Većina ovih slikara ima bogate umjetničke životopise, više puta su izlagali samostalno i na zajedničkim izložbama u više gradova u Sloveniji, Hrvatskoj i u Europi, posebice u Njemačkoj, – izjavio je Jože Arzenšek, voditelj i organizator 2. likovne kolonije Svibanj 2009. u Turnju. Nada Pia Bajlo, članica SKD Lipa i sudionica 2. kolonije ponaosob je predstavila svakog od devet sudionika kolonije i njihova 25 uratka ostvarena i izložena u Turnju.
Ovo je veliki događaj za ovaj kraj, za naš Turanj izjavila je Jovita Pirović, predsjednica Mjesnog odbora Turanj, naglasivši zadovoljstvo, što je upravo Turanj izabran za domaćina likovne kolonije.
Posebno zadovoljstvo izrazila je Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, što je kolonija prerasla u tradicionalni događaj i izvanredni kulturni događaj Turnja.
U ime sudionka kolonije zahvalio se Ivan Kosmos, voditelj likovne sekcije SKD Triglav (Split) i član slikarske udruge „Emanuel Vidović” iz Splita, kao i Lenka Zaviršek, članica likovne udruge Emanuel Vidović i SKD Triglav (Split). Marija Omerza, članica likovne udruge Kvarner i Marija Donadić, članice SKD Bazovica (Rijeka), Adica Dobrić Jelača i Stanka Novković, članice kreativne radionice Šopek, SKD Slovenski dom (Zagreb) i Zrinka Majica iz Sv. Filip i Jakova, Nada Pia Bajlo, članica SKD Lipa (Zadar) i Jože Arzenšek iz Turnja, voditelj slikarske sekcije SKD Lipa (Zadar) i voditelj 2. likovne kolonije Svibanj 2009. Turanj te dugogodišnji član grupe RELIK iz Trbovlja, koji od 1986. godine živi u Turnju.
Na otvaranju izložbe 2. likovne kolonije Svibanj 2009. uz ostale sudionike, prigodnim programom predstavio se i Turanjski KUD Maslina, pod vodstvom Božidara Budanovića. Ovaj zanimljivi događaj po najavama organizatora će ponoviti i dogodine a posjetitelji mogu otvorenu izložbu razgledati do 25. svibnja ove godine.