Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Moja prva mamografija”

Autor: Katarina Belić

20.05.2009. 22:00
“Moja prva mamografija”


Projekt je namijenjen svim zainteresiranim ženama u dobi od 40 do 50 godina koje nikada do sada nisu bile na mamografiji. Prijave za pregled traju još danas, od 14 do 20 h i u petak od 8 do 16 h na broj telefona 333- 468 ili mobitela 091/ 33 34 690


Po prvi put projekt “Moja prva mamografija” provodi se i u Zadru i to 25. i 26. svibnja, odnosno u ponedjeljak i utorak na Branimirovoj obali pored kavane u vremenu od 8 do 16 h.
Projekt je namijenjen svim zainteresiranim ženama u dobi od 40 do 50 godina koje nikada do sada nisu bile na mamografiji, dakle kojima je ovo prvi pregled. Prijave za pregled traju još danas, od 14 do 20 h i u petak od 8 do 16 h na broj telefona 333- 468 ili mobitela 091/ 33 34 690.
– Mamografija je besplatna i dnevno će se pregledati 50 žena jer toliki broj snimaka se može napraviti u jednom danu. Svrha ovog projekta je da se obuhvati što veći broj žena koje nikada do sada nisu bile na mamografiji, a s ciljem podizanja svijesti o potrebi za takvim redovitim pregledima, kazala je mr. sc. Tatjana Vukelić-Baturić, predsjednica Europa Donna-sekcije Zadar.
Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Zadru i na zadarskom području najmanje sto žena godišnje oboli od raka dojke. Stoga su ovakvi pregledi nužni kako bi se rak otkrio u njegovoj najranijoj fazi dok je još izlječiv.
– Općenito nismo zadovoljni odazivom žena na mamografske preglede, upravo zato i provodimo ovakve i slične akcije. Najčešći razlozi zbog kojih žene izbjegavaju mamografiju su ili loša informiranost ili pak zbog straha da im se prilikom pregleda nešto ne otkrije. No, bez obzira na ove razloge i strah, pozivam sve žene navedene dobi da se ohrabre i da dođu na pregled ponajprije radi sebe i svog zdravlja, kazala je  Vukelić-Baturić.
Projekt “Moja prva mamografija” organizirali su Europa Donna, Avon i Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba, a počeo se provoditi prošle godine na području kontinentalne Hrvatske. Ove godine projekt se proširio i na cijelu Dalmaciju počevši sa Zadrom kao prvim gradom nakon kojeg se pregledi nastavljaju još i u ostalim gradovima na području Dalmacije i to Primoštenu, Murteru, Drnišu, Kninu, Sinju, Splitu, Lastovu, Omišu i Pločama.