Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ništa još nije gotovo

Autor: Roman Morović

20.05.2009. 22:00
Ništa još nije gotovo

Foto: Zvonko KUCELIN



Do prve pobjede u polufinalu doigravanja košakaši Zadra došli su možda i nešto lakše nego što su očekivali. Otpor gostiju iz Zagreba trajao je svega nešto više od deset minuta, a kada je Rančić serijom trica u drugoj četvrtini odveo Zadrane na dvoznamenkastu razliku, „mravi” se više nisu vraćali u igru. U drugom poluvremenu prednost domaćih je dosegla i najviših +32, a tek su se u posljednjoj četvrtini igrači Zmage Sagadina malo opustili, no to više nije moglo utjecati na konačni rezultat. Samo 67 primljenih poena reći će da je obrana Zadra na ovoj utakmici funkcionirala iznimno dobro, baš onako kako je to uoči susreta najavljivao i zahtjevao trener Sagadin, a napad su predvodili raspoloženi Rančić, Ružić i Johnson. Velikoj konačnoj razlici uvelike je doprinijelo i petnaest zadarskih trica naspram svega pet zagrebačkih što će reći da su domaći bili silno motivirani i raspoloženi. Kada se sve to zbroji i oduzme Zadar je potpuno zasluženo poveo sa 1-0 u polufinalnoj seriji doigravanja prvenstva Hrvatske.
Dobra priprema utakmice
– Znali smo što nas očekuje i dobro smo se pripremili za ovu utakmicu. Dobro smo trenirali, slušali smo upute trenera i znali smo na koje se stvari moramo više usredotočiti. Bili smo maksimalno koncentrirani na ovu utakmicu jer smo znali koliko je važno u doigravanju startati pobjedom, a samim time i sačuvati prednost domaćeg terena. Izišli smo na parket sa velikom željom za pobjedom i mislim da je to bila jedna od ključnih stvari. Za razliku od prošlog puta puno smo bolje otvorili utakmicu i već smo na poluvremenu imali lijepu prednost. U drugom dijelu se nismo opuštali, povećali smo prednost i na kraju smo zasluženo došli do uvjerljive pobjede – kaže Juby Johnson.
Ova je utakmica bila baš „po guštu” trenera Zadra Zmage Sagadina. Čvrsta obrana, dobra kontrola skoka, te pametan i precizan napad na kraju su rezultirali uvjerljivom zadarskom pobjedom.
– Trener Sagadin od svog dolaska inzistira na tome da igramo što čvršću obranu i mislim da smo po tom pitanju iz utakmice u utakmicu i iz treninga u trening sve bolji. Protiv Zagreba smo to dokazali i mislim da smo odigrali zaista dobru obranu. Zagreb nije momčad koju se može podcijeniti jer ti se to lako može vratiti i mi smo to znali, ozbiljno smo pristupili utakmici i odigrali smo čvrsto i pametno svih četrdeset minuta. Imali smo samo jedno malo opuštanje u posljednjoj četvrtini i to nam se ne smije događati, no tada smo već vodili trideset razlike tako da to nije utjecalo na rezultat.
Pobjeda cijele momčadi
Upravo je ta mala crna serija u posljednjoj četvrtini (11-0 Zagreba) bila jedina mrlja na sjajnoj zadarskoj predstavi, no prednost domaćih bila je tolika da bi vjerojatno pobijedili i da u preostalih četiri-pet minuta utakmice nisu postigli niti jedan koš.
– To je nešto na čemu moramo još raditi. Ne smijemo si dopustiti opuštanje bez obzira koji je rezultat na semaforu i da li vodimo sa deset, dvadeset ili više razlike. U košarci je sve moguće, nikad ne znaš što se može dogoditi i kakvi su sve preokreti mogući tako da je vrlo važno zadržati isti intenzitet igre svih četrdeset minuta, bez opuštanja i velikih crnih serija kakve su nam se ove sezone znale događati – mišljenja je Johnson.
Mnogo puta su igrači Zadra kazali kako je najveća snaga ove momčad ta što uvijek iskoče jedan ili dvojca raspoloženih igrača koji onda povuku ostatak momčadi. Ovoga puta je u redovima Zadra bilo zaista mnogo raspoloženih pojedinaca, od Rančića (5 trica) i Ružića (18p, 6sk), preko Johnsona i Stipčevića (svak po dvije trice i dobra obrambena rola) pa do Boise i Gečevskog koji su zaradili najviše indeksnih poena, 20, odnosno 22.
– Što se toga tiče, ja sam već mnogo puta ponovio da mi nije važno koliko ću postići poena ili koliko ću ostvariti skokova i asistencija. Najvažnija je pobjeda momčadi, a individualni učinak je uvijek na drugom mjestu. Imamo mnogo dobrih igrača u momčadi i svaki put iskoči netko drugi. Ostalo je još malo do kraja sezone, u doigravanju je svaka utakmica važna i želja nam je u svakoj utakmici doći do pobjede. Kako ćemo do nje doći i tko će pritom zabiti najviše poena je manje bitno, najvažnije je pobijediti. Mi moramo igrati kao momčad i već smo pokazali da je to jedini način kako možemo pobjeđivati. To smo pokazali i protiv Zagreba i sada moramo ostati fokusirani jer ništa još nije gotovo – ističe Juby.
U Zagrebu neće biti lako
Što se Zagreba tiče, momčad Denisa Bajramovića djelovala je neprepoznatljivo u odnosu na prošla tri međusobna susreta. Od početka se vidjelo da u gostujućim redovima stvari ne funkcioniraju onako kako su zamislili i na kraju mogu biti sretni što se kući nisu vratili s još uvjerljivijim porazom.
– Bez obzira što je možda izgledalo da smo prilično lako došli do pobjede, što se na kraju može zaključiti i po rezultatu, morali smo se itekako potruditi da ne dopustimo Zagrebu iznenađenje. Oni su dobra, čvrsta momčad i ova pobjeda ne znači da će nam u Trnskom u subotu biti lako. Morat ćemo ponovno dati sve od sebe i odigrati najbolje što možemo kako bi došli u priliku da se već nakon dvije utakmice plasiramo u finale.
U subotu je na rasporedu druga utakmica u Trnskom i stvari su prilično jasne. U slučaju pobjede Zadar osigurava plasman u finale, dok ga u slučaju poraza očekuje treća odlučujuća utakmica u Dvorani Krešimira Ćosića.
– Sasvim je sigurno da će to biti jedna drugačija i teža utakmica od ove prve, a ove sezone smo već imali dosta problema u njihovoj dvorani. Oni nisu odigrali dobro ovu prvu utakmicu i sigurno će ih na treninzima idućih dana trener upozoriti na to gdje su griješili i zbog čega nisu pružili veći otpor. Ne vjerujem da će u subotu ponovno odigrati tako loše ali mi se time ne moramo zamarati. Mi se moramo koncentrirati na našu igru i siguran sam da, ako to učinimo i ako damo sve od sebe na terenu pobjeda neće doći u pitanje. U momčadi je dobra atmosfera i u dobroj smo formi. Ponavljam, neće biti lako ali vjerujem da ćemo se plasirati u finale – zaključio je Johnson.


 PROSTORA ZA NAPREDAK UVIJEK IMA


Iako je zadarska pobjeda protiv Zagreba bila vrlo uvjerljiva i na toj utakmici bilo je nekih stvari na kojima će Zadrani u narednim danima morati poraditi kako bi još više unaprijedili svoju igru.
– Nitko ne može odigrati savršenu utakmicu. Na svakoj utakmici ima dobrih i loših stvari. Mi smo protiv Zagreba odigrali dobro ali svjesni smo da smo i na toj utakmici napravili neke pogreške. Sigurno je da ćemo na treninzima do iduće utakmice vježbati upravo na tim stvarima koje su bile lošije i pokušat ćemo popraviti te neke nedostatke u našoj igri. Svaki put kad iziđemo na parket, bilo na treningu bilo na utakmici nastojmo unaprijediti našu igru i biti što bolji – kaže Juby.




 U SUBOTU PRVA MEČ LOPTA


Pobijedi li Zadar Zagreba i u subotu dvokorakom će se plasirati u finale prvenstva Hrvatske. Stoga će pritisak sasvim sigurno biti na strani domaćina, dok će Zadrani i u slučaju poraza, o čemu dakako ne žele niti razmišljati, još jednu priliku za plasman u finale imati u trećoj utakmici u svojoj dvorani.
– Idemo utakmicu po utakmicu. Jasno da je pritisak u subotu manji nego što bi bio da smo izgubili prvu utakmicu, no mi o tome ne razmišljamo. Idemo u Zagreb s ciljem da odigramo što bolje i nadamo se da će sve biti u redu. Ne zamaramo se činjenicom da smo tamo izgubili već dva put ove sezone i nekakva želja za osvetom ne bi imala previše smisla. Ovo je nova utakmica i mi ćemo napraviti sve što možemo da dođemo do pobjede – kaže Johnson.


 UZ NAVIJAČE JE LAKŠE


Iako je prvu polufinalnu utakmicu prvenstva Hrvatske između Zadra i Zagreba s tribina dvorane Krešimira Ćosića pratilo manje od dvije tisuće ljudi, Tornado je svojom pjesmom i navijanjem cijelo vrijeme održavao atmosferu užarenom što su igrači Zadra nakon utakmice posebno istaknuli kao važan faktor pobjede.
– Uvijek je lakše kada znaš da su ti dečki uz tebe i da imaš njihovu podršku. Njihova podrška nam je uvijek bila važna, neovisno o kojoj se utakmici radi, a posebno kada je riječ o doigravanju gdje je svaka utakmica izuzetno važna. Oni su naš šesti igrač i nadam se da će nas ovako nastaviti bodriti do kraja – mišljenja je Johnson.


 TORNADO POZIVA U TRNSKO


Udruga navijača Tornado Zadar poziva sve svoje članove i navijače Zadra na drugu utakmicu polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske Zagreb – Zadar. Prijave za put u Zagreb vršit će se u četvrtak i petak od 19 do 21 sat u prostorijama udruge iza stare tehničke škole. Iz Tornada najavljuju veliku podršku košarkašima Zadra u utakmici koja Zadru može donijeti plasman u finale prvenstva Hrvatske.