Ostaci zrakoplova još na Velebitu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
cessna4
U veljači ove godine na Velebitu, u padu Cessne 303 smrtno su stradali Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68)

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je je da je u završnoj fazi istraga nesreće zrakoplova PA44 Seminola registarskih oznaka DGZXB, koj ise prošlog ljeta srušio u akvatoriju Dugog Otoka. Podsjetimo se, Piperom Seminole Intercocpitove pilotske škole upravljao je instruktor Danijel Oleksa, a s njim je, na svom prvom letu, bio talijanski učenik Alessandro D'Aggata. Zadnji sastanak u svezi ove nesreće održan je u BFU-u (Samostalnom tijelu za istragu nesreća Njemačke), sa glavnim istražiteljem Njemačke i istražiteljem za ovu nesreću Ulfom Kramerom. Prema navodima resornog ministarstva, Republika Hrvatska pribavila je svu potrebnu dokumentaciju, izradila analize radarskih snimaka, svih dokumenata, izradila 3D prikaz nesreće, a analizu vremenskih uvjeta izradila je ekspertna grupa Državnog hidrometeorološkog zavoda. Kako se zrakoplov nalazi u BFU-u u u Braunschweig pored Hannovera, dogovoreno je da će njemački istražitelj izraditi radnu verziju Završnog izviješća, nakon čega će se na zajedničkom sastanku utvrditi konačna verzija za objavu. Cijela istraga napominju u ministarstvu trebala bi biti gotova do kraja srpnja ove godine.

Zrakoplovna nesreća Cessna 303 Crusader reg. oznake 9A-DLN u vlasništvu tvrtke Mgv Lučko Josipa Crnčevića, koj se u veljači dogodila na Velebitu također je u završnoj fazi istrage. Tad su na letu Zagreb - Zračna luka Zadar stradali Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68). listom iskusni zrakoplovci, čija su tijela pronađena u jednoj od velebitskih vrtača, tek na višednevne pretrage terena. Pod velikom medijskom pažnjom odvijala se tad najospežnija potražna akcija u samostalnoj Hrvatskoj, u kojoj su sudjelovali pripadnici Specijalne policije, specijalnih postrojbi HV i HRZ-a, te članovi mnogobrojnih stanica gorske službe spašavanjau Hrvatskoj. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da zbog vremenskih neprilika ostaci zrakoplova još nisu izvađeni i u tijeku je dogovor nadležnih tijela o točnom vremenu izvlačenja zrakoplova. Zbog opasnosti od mina izvlačenje ostataka mora biti koordinirano sa specijalnim postrojbama MUP-a. Točno vrijeme izvlačenja još nije poznato i isto se, naglašavaju u ministarstvu, neće ni objavljivati. Nakon što se izvuku ostaci, bit će provedena ekspertiza.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno