Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

S vjetroelektranama dolazi zapošljavanje

Autor:

20.05.2009. 22:00
S vjetroelektranama dolazi zapošljavanje

Foto: Adam VIDAS



Bitno je da se nešto gradi pa će biti prilika i za zaposlenje. Ovdje kod nas radi jedino pilana. Mislim kako vjetroelektrane neće nagrditi okoliš, a ni šteta ne bi trebalo biti jer ipak se radi o zelenoj energiji, mišljenje je Vesne Jožić, majke troje djece koja je u Mazin zajedno sa suprugom došla iz Zagorja


Stanovnici Mazina u općini Gračac nemaju ništa protiv postavljanju vjetroelektarna u blizini njihovog mjesta na lokaciji Velika Popina. Od 26. ožujka 2009. na javni uvid stavljena je studija o utjecaju na okoliš zahvata vjetroelektrana Mazin Bruvno 2A, a javna rasprava, u nazočnosti nositelja zahvata i izrađivača studije održala se 23. travnja 2009. te u tom razdoblju nisu stigle nikakve primjedbe, kažu u Općini Gračac.
U okolici Mazina gradit će se sedam vjetroelektrana ukupne snage 2,5 MW. Mještani u njima ne vide nikakvu prijetnju nego čak i priliku za sebe.
– Bitno je da se nešto gradi pa će biti prilika i za zaposlenje. Ovdje kod nas radi jedino pilana. Mislim kako vjetroelektrane neće nagrditi okoliš, a ni šteta ne bi trebalo biti jer ipak se radi o zelenoj energiji, mišljenje je Vesne Jožić, majke troje djece koja je u Mazin zajedno sa suprugom došla iz Zagorja.
Potrebne dozvole za izgradnju vjetroelektarna su već ishodovane i grade se pristupni putovi do lokacija na kojima će se nalaziti te temelji za njihovo postavljanje. Prostor gdje će se vjetroelektrane nalaziti ne preklapa se s rutama ucrtanih putova migracije ptica, a utjecaj vjetroelektrana na ostalu floru i faunu je minimalan. Inače na području općine Gračac najavljena je izgradnja pedeset vjetroelektrana.
Izgradnja vjetroelektarna je potrebna kako Hrvatska koja trenutačno iz obnovljivih izvora proizvodi tek 0,6 posto od ukupno proizvedene energije do 2010. godine taj postotak poveća na gotovo šest posto, što je imperativ EU. Isto tako nije za zanemariti dramatičan podatak kako Hrvatska danas svoje potrebe za energijom zadovoljava sa samo 43 posto iz vlastitih izvora, a ostatak se uvozi. Negativnu energetsku bilancu u budućnosti će popraviti alternativni izvori energije. U idućih nekoliko godina na području Dalmacije trebalo bi se izgraditi vjetroelektrane koje će proizvoditi 300 do 400 MW energije, što je u rangu manje nuklearke.


 MAZINSKI KRUMPIRI




Mazin je poznat po čuvenim mazinskim krumpirima, njihovom jedinstvenom okusu i kvaliteti. Vadi se iz zemlje krajem rujna i početkom listopada, a cijena mu se lani kretala oko tri kune za kilogram. U mjestu pokreću i inicijativu da se organiziraju Dani mazinskog krumpira na kojima bi se posjetiteljima nudili specijaliteti od krumpira i druge ličke delicije.