Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad Zadar omogućio oboljelima kvalitetnije uvjete za rad

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.05.2010. 22:00
Grad Zadar omogućio oboljelima kvalitetnije uvjete za rad

Foto: Filip BRALA



Nove prostorije u Ulici Josipa bana Jelačića imaju gotovo 100 metara četvornih, u kojima će uskoro biti uređena i soba za terapiju. U budućnosti terapija bi se mogla provoditi uz pomoć kineziologa i fizioterapeuta – Branka Špralja, predsjednica Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije
Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije iz Mjesnog odbora Maslina preselilo je u nove prostorije na zadarskoj Voštarnici koje su jučer i svečano otvorene. Svečanosti otvaranja novih prostorija koje se nalaze u Ulici Josipa bana Jelačića, kod Splitske banke, uz članove Društva oboljelih od multiple skleroze i njihove prijatelje, nazočio je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić sa suradnicima te Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.
Nove prostorije na zadarskoj Voštarnici, Društvo oboljelih od multiple skleroze na korištenje je dobilo od Grada Zadra, koji se pobrinuo i za njihovo opremanje. Gradu Zadru na pomoći zahvalila je Branka Špralja, predsjednica Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije. Tom prilikom, Špralja je podsjetila kako je Društvo osnovano prije pet godina i broji 60 članova. Nove prostorije na Voštarnici dostupnije su osobama s otežanim kretanjem jer su kvalitetnije prometno povezane s ostalim dijelovima grada nego one u Mjesnom odboru Maslina. Uz to, nove prostorije na Voštarnici dvostruko su veće onih u Ulici Franje Petrića, tako da Društvo oboljelih od multiple skleroze sada ima kvalitetnije uvjete za rad i različite aktivnosti.
– Zahvaljujemo Gradu Zadru i Zadarskoj županiji što su uz nas. U novim prostorijama, koje smo dobili na korištenje od Grada Zadra, imamo daleko kvalitetnije uvjete za rad nego što smo ranije imali u Mjesnom odboru Maslina. Već imamo uhodanu likovnu radionicu koju vodi volonterka Milena. Društvo je uključeno i u projekt Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji omogućava privremeno zapošljavanje nezaposlenih osoba za pomoć u kući. Nama to puno znači, osobito našim članovima koji su u invalidskim kolicima, a nezaposlenima omogućava mjesečna primanja. Putem tog projekta Društvo je dobilo i stručnu suradnicu, govori Branka Špralja te dodaje kako uz to paralelno ide i projekt Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji društvima oboljelih od multiple skleroze osigurava asistente koji s oboljelima provode četiri sata dnevno.
Nove prostorije u Ulici Josipa bana Jelačića imaju gotovo 100 metara četvornih, u kojima će uskoro biti uređena i soba za terapiju. U budućnosti, kako se nada Špralja, terapija bi se mogla provoditi uz pomoć kineziologa i fizioterapeuta. Vezano za ostale aktivnosti, treba istaknuti kako je zadarsko Društvo oboljelih od multiple skleroze surađuje i sa zadarskim Caritasom, što podrazumijeva psihološku pomoć oboljelima i njihovim obiteljima. U planu je i suradnja Društva sa Sveučilištem u Zadru. Riječ je o određenim studijskim istraživanjima, a projekt je još uvijek u fazi pregovora.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić izrazio je zadovoljstvo što je Grad Zadar uspio osigurati Društvu oboljelih od multiple skleroze nove prostorije za rad koje su komfornije od onih koje su koristili u Mjesnom odboru Maslina.
– Kao liječnik mogu reći da je multipla skleroza teška i iznenadna bolest neotkrivenog uzroka s upitnom terapijom. Iako je i na području terapije moderna medicina napravila veliki napredak, pravog lijeka za ovu bolest još uvijek nema. No, moramo se nadati, znanstvenici rade, pronađeni su uzroci i lijekovi za mnoge bolesti, pa treba vjerovati da će se i za multiplu sklerozu otkriti učinkoviti lijek, kaže dr. Vrančić.