Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kalmeta Šoši: Grgo, upiši i mene!

Autor: Ivan Stagličić

20.05.2010. 22:00
Kalmeta Šoši: Grgo, upiši i mene!

Foto: Adam VIDAS



Prostorije je posvetio zadarski nadbiskup mons.dr. Želimir Puljić, koji je istaknuo da se nije dvoumio kada je čuo za ovaj događaj, nego je svakako želio doći i dijeliti radost


Ministar Božidar Kalmeta danas je svečano otvorio Dom za starije i nemoćne osobu u Preku. Riječ je o ustanovi s kapacitetom od 20 korisnika, a investicija je bila vrijedna 9,2 milijuna kuna. Ovaj Dom, kako je kazao ravnatelj Grga Šoša, dio je Vladinog programa razvoja otoka.
– Hrvatska Vlada učinila je vrijedan potez za naše otoke, jer nije mala stvar otvoriti dva doma za starije i nemoćne osobe i to ovaj u Preku i onaj u Salima koji će ovih dana otvoriti, kazao je Šoša.
Načelnik općine Preko Ante Jerolimov podsjetio je okupljene na niz značajnih projekata koji su se proteklih godina ostvarili u ovoj Općini, a sada je došlo vrijeme da se učini nešto i za žitelje treće dobi.
– Takvo stanovništvo prevladava na svim otocima pa tako i u našoj općini i ovako im mi olakšavamo njihove dane. Ali ne samo to, nego se zapošljava i određeni broj ljudi, što je garancija da će ti mladi ljudi ostati na našem otoku, kazao je Jerolimov, podsjetivši da je i ovaj Dom, kao i mnoge druge investicije u Općini, napravljen u jednom, kako je kazao, “trojstvu, a to trojstvo je Općina Preko, Zadarska Županija i Vlada RH”.
Župan Stipe Zrilić istaknuo je općinu Preko i njezino rukovodstvo kao jedno od najaktivnijih i koje promišlja razvoj svoje Općine te je partner Vladi i Županiji u razvojnim projektima.
– Politika Vlade RH prema otocima se promijenila. Nakon lošijih politika, koje su se provodile čitav niz godina, a zbog kojih su otoci ostali bez velikog broja svojih žitelja. Sada imamo ministarstvo koje skrbi o otocima i Zakon o otocima te mnoge druge zakone koji jamče ulaganja u otoke, a to je okvir kroz koji se moraju provoditi svi projekti poboljšanja uvjeta življenja na otocima, poručio je župan Zrilić.
Ministar Kalmeta podsjetio je okupljene da je lani u otoke uloženo gotovo milijardu i 469 milijuna kuna, ali to još nije dovoljno, jer ulaganja treba nastaviti.
– Ako kažemo da su naši otoci biseri, da im taj status daje i hrvatski Ustav, onda se moramo svi prema njima tako i odnositi, istaknuo je Kalmeta te podsjetio okupljene kako je Dom za starije osobe nekad bio škola, a danas djeca idu u novu školu, dok je stara zgrada prilagođena za ljude treće životne dobi.
– Mislim da je to dobar pokazatelj ukupne brige o životu na otoku, o ljudima i ne samo na otoku, jer napravili smo i putova, i rasvjete, i odvodnje, i različite druge infrastrukture, ali ova briga o ljudima, mislim da je to nešto što je važno napomenuti kao senzibilitet svih nas, i Vlade, i Županije, i općine Preko bez čije inicijative i prodornosti ovi objekti ne bi bili napravljeni, kazao je Kalmeta podsjetivši da danas svaki veliki hrvatski otok ima ovakvu instituciju.
Nastavit ćemo dalje s ovakvom brigom i razvojem otoka za one najmlađe, one srednje i one najstarije, a ono što na kraju hoću reći je: – “Grgo, zapiši i mene, kad mi dođe vrime za ovaj Dom”, kazao je na kraju izlaganja Božidar Kalmeta ravnatelju Grgi Šoši.
Prostorije je posvetio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je pritom istaknuo da nije dvoumio kada je čuo za ovaj događaj, nego je svakako želio doći i dijeliti radost te priključiti se lijepim željama koje su izrečene i, kako je kazao, na njih zaziva obilje božjeg blagoslova.