Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Djeca se lakše izražavaju kroz slike

20.05.2011. 22:00
Djeca se lakše izražavaju kroz slike


U OŠ Voštarnica održana je likovna stvaraonica koja se održava petu godinu zaredom. Na sudjelovanje u stvaraonici odazvalo se ukupno 17 slikara. U radu s djecom sudjeluju slikari: Lella Sambunjak, Senka Radić, Silvijana Dražović, Boris Žuža, Bruno Perinčić, Zoran Debelić, Ines Jurin, Margit Magyeri Zubčić, Đorđe Glušić, Dijana Šimek, Marijan Kecman, Anamarija Ćurković, Ana Kolega, Anamarija Kuzman, Stipan Kujundžić, Maja Pavin Radaljac, Tomislav Košta, a u posjet školi došla je Zita Rončević Švaljek s učenicima 3.c razreda slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Nekoliko slikara radilo je s učenicima, vodeći ih uputama u izradi vlastitih i zajedničkih radova. Prvi put u likovnoj stvaraonici sudjelovao je slikar naivne umjetnosti iz Rijeke Tihomir Ivančan.
Ravnateljica Irena Dukić kazala je da je ovo veliki događaj za jednu ovako malu školu s malim brojem učenika.
– U dva dana imali smo priliku iz zbilje prijeći u svijet mašte te obnoviti prijateljstvo s našim prijateljima slikarima. Izražavam zahvalnost što su svih ovih pet godina, koliko se likovna stvaraonica održava, slikari ostavili svoje obveze te došli k nama. Monogi nas prate od početka održavanja stvaraonica. Slikarica Lella Sambunjak kazala je da je uvijek ljepše darivati nego primati. To je misao koja nije samo slikaričina, već sviju vas, kazala je Dukić.
Ravnateljica je istaknula da je najveća vrijednost stvaraonice druženje učenika s umjetnicima, pružanje mogućnosti djeci da promatraju nastanak umjetničkih djela.
– Također, za umjetnike je boravak u školi jedno posebno iskustvo koje ih čini sretnijima jer stvaraju nešto dobro za djecu s teškoćama koju će ovom prigodom upoznati i s njima se zbližiti. Slike su najljepša uspomena na taj događaj koji trajno ostaje, dodala je Dukić, istaknuvši da ih posebno veseli spoznaja da je ovaj događaj postao tradicionalan. Školski zidovi ukrašeni su sa stotinjak slika nastalih tijekom održavanja kroz četiri prethodne stvaraonice.
– Primjećujemo da slikari s lakoćom rade s djecom, što je pokazatelj da su našli put do zajedničke suradnje. Uvijek nastojimo u našim učenicima otkrivati njihove vrline u području umjetnosti, a ne slabosti. Umjetnost je poveznica koja veže odraslu osobu i dijete. Dijete se bolje likovno izražava nego verbalno, jer su slike interaktivne i žive te uvijek postoji nova mogućnost da ih doživimo na različiti način, kazala je ravnateljica.
Tijekom svih ovih pet godina, koliko se održava likovna stvaraonica sponzor je tvrtka Euroherc, čijem je predstavniku Ivanu Uhodi uručen prigodni dar.