Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Doktrina o udruženom poduhvatu je vrlo opasna i neprihvatljiva

20.05.2011. 22:00
Doktrina o udruženom poduhvatu je vrlo opasna i neprihvatljiva


Bivši sudac  Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den  Haagu (ICTY) Wolfgang  Schomburg jučer je na  međunarodnom simpoziju na  splitskom Pravnom fakultetu,  govoreći o doktrini  „udruženi zločinački pothvat”, kazao kako ona nije  predviđena ni statutom tog  suda, ni statutom Međunarodnog kaznenog suda koji je  također u Den Haagu, a ni u  većini znanstvenih krugova.
“‘Udruženi zločinački pothvat’ ne pokazuje pravu krivnju i ta je doktrina vrlo opasna i neprihvatljiva jer preširoko tumači pojam krivnje, a ne  temelji se ni na međunarodnom pravu”, rekao je  Schomburg.
Objasnio je kako pravna  doktrina „udruženi  zločinački pothvat” nije  predviđena statutom ICTY-ja, ali se nakon desetak  godina rada tog suda takva  formulacija prihvatila kao  norma.
Po Schomburgovim riječima kazniti treba pojedinačnog krivca, a ne „neku  apstraktnu skupinu”.
„Odgovornost osoba s područja bivše Jugoslavije ne  smije se temeljiti na tezi  ‘udruženi zločinački pothvat’.  To daje široku mogućnost  određivanja krivnje te sudac  po toj doktrini može kreirati  odgovornost”, kazao je  Schomburg.
Dodao je kako doktrina  ‘udruženi zločinački pothvat”  izvire iz anglosaksonskog, a  ne europskog kontinentalnog  prava, te je u tom kontekstu  pozvao na obranu europske  kontinentalne pravne tradicije od “koloniziranja anglosaksonske tradicije”.
Osvrnuvši se na nedavnu  nepravomoćnu haašku presudu hrvatskim generalima  Anti Gotovini i Mladenu  Markaču, Schomburg je istaknuo kako se u tom slučaju  ne smije popustiti emocijama, nego detaljno analizirati  presudu i usredotočiti se na  stručnu pripremu obrane u  žalbenom postupku.
Odgovarajući na upite nazočnih kazao je kako je vrlo  bitno tko će biti odabran u  žalbeno vijeće u žalbenom  postupku generala Gotovine  i Markača. Pri tomu je kazao  kako je trenutačno u  Haaškom sudu osam sudaca,  od kojih su četiri određena za  područje bivše Jugoslavije, a  četiri za Ruandu.
Schomburg je pozitivnim  ocijenio što je Hrvatska prihvatila jurisdikciju Haaškog  suda (ICTY), posebice u  kontekstu, kako je rekao,  sudjelovanja međunarodnih  snaga u uspostavi i očuvanju  mira u ovom dijelu Europe.