Hrvatsko-mađarske veze kroz povijest

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
madjari
Sebastian GOVORČIN

Međunarodna suradnja Zadarske županije s Baranjskom županijom iz Mađarske sinoć je potvrđena i činom kulture. U Znanstvenoj knjižnici Zadar jučer je  otvorena izložba i održana je promocija knjige "Tisućstogodišnje veze Hrvata i Mađara" autora Đure Šarošaca. Otvorenju izložbe nazočili su župan Baranjske županije Zoltan Horvat, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, izaslanstvo Republike Mađarske, predstavnici Zadarske županije, predstavnici sveučilišta, HAZU-a te Mađarskog kulturnog društva.

Sadržaj izložbe postavljen u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice prati sadržaj knjige Đure Šarošaca koju je 1999. godine izdala Matica iseljenika. Na panoima su predstavljeni svi segmenti mađarsko-hrvatskih veza kroz povijest. O samoj temi na otvorenju je govorio profesor Ernest Barić sa Sveučilišta iz Pečuha.

- Rijetka je ovo prigoda da imamo pred sobom slikom i riječju paralelno predočena značajna zbivanja koje kronološkim slijedom govore o odsutnim datumima i ličnostima dvije zemlje prikazujući poznate i manje poznate ličnosti i detalje iz zajedničke nam prošlosti, rekao je Barić. O zajedničkoj povijesti govorio je Barić osvrtom na Zrinske i Frankopane koje podjednako kao svoje nacionalne junake svojataju i Hrvati i Mađari te kroz aspekt iseljenika. Nakon njega o zajedničkoj povijesti dvaju naroda s povijesnog gledišta govorio je zamjenik pročelnika Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Ante Bralić.

Okupljenima se na otvorenju izložbe obratio i baranjski župan Zoltan Horvat koji je istaknuo važnost nastavka suradnje dvije županije kao i mađarsku potporu Hrvatskoj pri ulasku u Europsku uniju.

Izložbu je otvorio zadarski župan Stipe Zrilić.

- Da su veze Hrvata i Mađara dobre i dugotrajne potvrdit će nam i ova izložba. Znamo da je kroz dugu povijest naših odnosa kvaliteta te suradnje i povezanosti varirala, ali ono što je najbitnije i trebamo istaknuti kakvi su naši odnosi sada, jer su to naša životna pitanja. Doista, suradnjom Hrvatske i Mađarske u ovih dvadeset godina hrvatskoga postojanja moramo biti i više nego zadovoljni jer znamo da je Mađarska itekako pomogla Hrvatskoj u njezinu osamostaljenju, a svjedoci smo toga da nam pružaju potporu i sada u našem pristupu Europskoj uniji, istaknuo je Zrilić prije nego je izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će u Znanstvenoj knjižnici ostati otvorena sljedeća dva tjedna, do 3. lipnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno