Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Mariborski studenti” feštaju na Kornatima

20.05.2011. 22:00
“Mariborski studenti” feštaju na Kornatima


Organizacijski odbor obilježavanja 45. godišnjice početka odlazaka studenata u Maribor, na čelu s Velom Jelenićem, Srećkom Miškovićem i Mladenom Palekom, očekuje dolazak gotovo 200 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, odnosno poteza od Istre do Dubrovnika


Davne 1966. godine prva generacija zadarskih maturanata krenula je na studij u Maribor. Od tada do danas prošlo je 45 godina, što su bivši studenti, koji su u Maribor dolazili studirati s područja Istre pa sve do Dubrovnika, odlučili obilježiti okupljanjem u Zadru, odnosno izletom na Kornate koji će pratiti raznovrsni kulturno-zabavni program. Na Kornate se krenulo jutros a organizacijski odbor obilježavanja 45. godišnjice početka odlazaka studenata u Maribor, na čelu s Velom Jelenićem, Srećkom Miškovićem i Mladenom Palekom,  dočekao je gotovo 200 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, odnosno poteza od Istre do Dubrovnika. Uz bivše studente na proslavu dolaze i predstavnici vlasti iz Zadra, Maribora, Istre, Kvarnera i Dalmatinske zagore te školskih ustanova iz Maribora.
Lijepe mariborske uspomene
– Nakon završene srednje škole u Zadru, prva generacija na studij je u Maribor krenula 1966. godine. Osim Zadrana, tada su u Maribor išli studirati i maturanti iz svih primorskih dijelova Hrvatske, dakle na potezu od Istre do Dubrovnika. Mi smo 1966. godine probili led, a nakon toga dugi niz godina slijedili su nas mnogi. A zašto baš Maribor? Jer u Mariboru nije bilo prijemnog ispita niti plaćanja studija. I Maribor je bio daleko od kuće, a Slovenija, u to vrijeme za nas mlade, misteriozna i pomalo egzotična, kaže Vele Jelenić, dodajući da je od prvih odlazaka u Maribor na studij prošlo 45 godina, a u međuvremenu su na mariborskim fakultetima obrazovale brojne hrvatske generacije.
Bivši mariborski studenti godine provedene u tom štajerskom gradu pamte po lijepim uspomenama i prijateljstvima koja i danas održavaju. Prisjećajući se mariborskih dana, Jelinić, Mišković i Paleka pričaju da su tom štajerskom gradu studenti iz Hrvatske dali dalmatinski štih, pjevajući po ulicama i konobama.
Okupljanje na Obali Petra Krešimira IV.
– Generacije koje su 60-ih i 70-ih studirale u Mariboru, mnogi od njih stasali su uspješne i odgovorne poslovne ljude koji su ostavili duboki trag na gospodarskim, sportskim, kulturnim, zdravstvenim i mnogim drugim sferama društva. Ima nas svagdje, od Istre do Dubrovnika, godinama smo u kontaktu, a sada smo se konačno okupili i zajednički ćemo proslaviti ovu važnu obljetnicu, kaže Mladen Paleka.
Nakon isplovljavanja broda prema Kornatima sudionici su doručkovali, uz dalmatinsku pjesmu i igrokaz “Nekad i sad”, a planiran je i početak turnira u briškuli i trešeti. U uvali Mir će se marendati ribu s roštilja, kartati i kupati. Predviđeno je i krstarenje Kornatima i posjet mjestu tragične pogibije vatrogasaca.
Nakon ručka nastavit će se kulturno-zabavni program: pjesma, vicevi, igrokazi, kartanje… Pjevat će se hrvatske i slovenske narodne pjesme te svirati narodni instrumenti, gusle, gajde, sopile, roženice, gitara i harmonika. Bivši mariborski studenti natjecat će se u šijavici. Popodne se nastavlja krstariti prema Salima, gdje će se na rivi užinati sir i pršut. Iz Sali brod se vraća ponovo na Kornate u restoran “Aquarius”, gdje će biti večera. Nakon večere traži se “mirna luka” za završnu proslavu, koja uključuje dodjelu nagrada, prigodne darove gostima i karaoke “Naš zlatni glas”.