Pravilnik o ribolovnim alatima pomažu pisati i "morske" općine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Hoće li novim pravilnikom o ribolovnim alatima biti zadovoljniji profesionalni ribari ili "mali ljudi"?

Nakon što je saznanje da prijedlog novog pravilnika o zaštićenim ribolovnim područjima u zatvorenom bazenu Parka prirode Telašćica predviđa upotrebu povlačnih mreža na noge diglo vlasnike zemljišta u Parku prirode Telašćica, tema zona gospodarskog ribolova "isplivala" je u prvi plan svih otočnih općina i gradova Zadarske županije. Tako je nedavno u Domu županije održan sastanak između predstavnika gradova, općina i profesionalnih ribara gdje se vodila žučna rasprava u kojoj su ribari "potezali" na jednu, a lokalna samouprava na drugu stranu.

Kako nas informira načelnik Općine Sali Zoran Morović, sastanak je sazvala Zadarska županija na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koje priprema novi pravilnik o ribolovnim alatima.

- Načelnici i gradonačelnici, osim načelnika Općine Kali, mahom su protiv mreža potegača koje devastiraju podmorje i uništavaju njegovu floru i faunu, i stajališta su da treba zaštiti interese malog čovjeka. S druge strane, profesionalni ribari upozoravaju da su potrošili puste novce za obnovu ribarske flote, da plaćaju poreze i da žive od ribarstva. Svi sudionici sastanka dobili su zadatke da sastave prijedloge zona za gospodarski ribolov na svojim područjima i da to onda pošaljemo u Županiju. Mi iz Općine Sali konzultirali smo sve mjesne odbore na našem području i sastavili zajednički zaključak koji šaljemo u Županiju, rekao je Morović.

Zadarska županija će mišljenja općina i gradova, kao i profesionalnih ribara proslijediti u Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Zanimljivo je da je Ministarstvo pri donošenju novog pravilnika prvi put pribjeglo konzultiranju s ribarima i obalnim županijama.

U Ministarstvu su, izgleda, opečeni stalnim protestima ribara, s jedne, i nezadovoljstvom lokalnog stanovništva, s druge strane, odlučili ovaj vrući krumpir spustiti na niže razine. No bojimo se da u ovom slučaju neće biti ništa od krumpirove salate iz pomirljive premijerkine kuharice. Prije bi se mogla dogoditi prava krumpirova kaša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno