Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tranzitno parkiralište za invalide?

20.05.2011. 22:00
Tranzitno parkiralište za invalide?


Problem bi se najbolje riješio kada bismo parkirališna mjesta za invalide proglasili tranzitnima, odnosno postavili tabele kojima bismo označili maksimalno vrijeme u kojem se osobe na tom mjestu smiju zadržati. Svjesni smo da će to biti teško kontrolirati, kazao je Ante Basioli


O problemu nepoštovanja parkiranja na obilježenim parkirnim mjestima za invalide bilo je govora na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, a na kojoj su govorili predstavnici PU zadarske, tvrtke Obala i lučice i Udruge tjelesnih invalida. Konferenciji su  nazočili Elvis Perinčić, načelnik Prometne policije, Ante Basioli, direktor tvrtke Obala i lučice, njegov zamjenik Eduard Duka, Mile Bašić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida, Filip Jadrijev, tajnik Udruge i Stanko Panić, dopredsjednik Udruge.
Na jedno parkirno mjesto 17,3 osoba
Oni su ovom prilikom govorili o problemu parkiranja osoba s invaliditetom u ljetnim mjesecima na obilježenim parkirnim mjestima, osvrnuvši se na znak pristupačnosti.
– Prema našim podacima, na parkirališnim mjestima u gradu Zadru ima 75 obilježenih mjesta za invalide. Važno je naglasiti da je na istom području legalno izdano preko 1.300 znakova pristupačnosti osobama s tjelesnim oštećenjem, iz čega je vidljivo da je na svako obilježeno mjesto zainteresirano 17,3 osoba s invaliditetom. U vrijeme turističke sezone u naš grad dođu tisuće turista među kojima su i invalidi. Dogodi se da nam upravo ti gosti, invalidi, ponekad otežavaju življenje u ljetnim mjesecima kad na parkirališnim mjestima parkiraju svoje automobile i odu na brod ili otok po desetak dana znajući da su im vozila na tim mjestima sigurna i da im je parkiranje besplatno, istaknuo je Bašić, naglasivši da sve to otežava svakodnevicu “domaćim” invalidima.
Bašić je također predložio da se vrijeme parkiranja na invalidskim mjestima na neki način ograniči ili da se osobe s invaliditetom uputi na mogućnost kupnje povlaštene invalidske karte ili da se pronađe neko drugo odgovarajuće rješenje za duže parkiranje osoba s invaliditetom na takvim mjestima.
Kako je istaknuo Basioli, najveći problem u ovom slučaju je to što iskaznica, odnosno znak pristupačnosti, koji se izdaje svakoj osobi s invaliditetom na osnovi dokumentacije o stupnju invaliditeta, zloupotrebljava, odnosno koriste je osobe koje nisu invalidi, možda članovi obitelji, rodbina ili prijatelji osobe koja je dobila iskaznicu.
Znak pristupačnosti
– Mi smatramo da bi se ovaj problem najbolje riješio kada bismo parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom proglasili tranzitnima, odnosno postavili tabele kojima bismo označili maksimalno vrijeme u kojem se osobe na tom mjestu smiju zadržati. Svjesni smo da će to biti teško kontrolirati, jer bit će jako osjetljivo kad pauk ‘digne’ vozilo osobe koja je u invalidskim kolicima. Zato moramo dobro razraditi tehničke detalje oko provedbe ovih izmjena, kazao je Basioli, istaknuvši da je svjestan izraženosti nekulture življenja u odnosu prema osobama s invaliditetom, zbog čega je nužno tome stati na kraj.
Perinčić je ovom prilikom podsjetio na veliki napredak u rješavanju problema nepropisnog parkiranja na mjesta za invalide, kao i na prometnu prilagođenost invalidima općenito, a koji je postignut u posljednje četiri godine. Sve je to, kako je kazao, učinjeno zahvaljujući dobroj suradnji Policije s Udrugom tjelesnih invalida i Gradom Zadrom, zbog čega vjeruje da će se i ovaj novi problem na isti način riješiti.
– Svaka osoba s invaliditetom koja je dobila iskaznicu za parkiranje dobila ju je na povjerenje, i ona o njoj mora skrbiti i tako spriječiti da bilo tko drugi njom manipulira. Osoba koja se parkira na mjesto za invalide mora na vjetrobranskom staklu istaknuti svoju iskaznicu, jer bez iskaznice svi ostali znakovi o invalidnosti ne vrijede, naglasio je Perinčić.
Da je problem izdavanja spornih iskaznica potrebno i zakonski regulirati istaknuo je Jadrijev, napomenuvši da pravo na iskaznicu ima svaka osoba koja ima 60-postotnu invalidnost u donje ekstremitete, ali i osoba koja ima 80 posto tjelesnog oštećenja općenito.
– Upravo to je problem, jer primjerice netko može imati velika oštećenja, ali ipak hoda i tako nama koji smo u invalidskim kolicima oduzima parkirališno mjesto. Smatram da bi to trebalo drugačije regulirati, poručio je Jadrijev.


 NACIONALNI DAN OSOBA S NEUROMUSKULARNIM OSOBAMA




Na jučerašnjoj konferenciji za novinare bilo je govora i o problemu mobilnosti distrofičara, a u povodu današnjeg obilježavanja Nacionalnog dana osoba s neuromuskularnim bolestima. O ovom je problemu govorio Jozo Kasipović, voditelj Sekcije distrofičara Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, istaknuvši problem mobilnosti distrofičara.
– Iako ohrabruje to što su se manji pomaci u zdravstvenim ispitivanjima dogodili kod najtežeg oblika mišićne distrofije, tipa Ducheme i ALS, ni u prošloj godini nije potvrđeno da je u pronalaženju lijeka za ove bolesti općenito učinjen znatniji napredak. Zato je jedino što u ovom trenutku možemo poručiti našim članovima, a kako bi što duže zadržali mobilnost i pokret, uporno vježbanje te redovito provođenje fizikalne terapije i u svakoj mogućoj prilici bavljenje plivanjem, kazao je Kasipović, naglasivši kako je olakotna okolnost što članovi zadarske udruge imaju velike mogućnosti baviti se plivanjem i zimi i ljeti.
Istaknuo je također da je kao voditelj kupališta za osobe s invaliditetom na Uskoku kroz posljednje dvije godine primijetio da se povećava broj članova udruge koji se koriste kupalištem, ali i broj osoba s invaliditetom koji dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva. Kasipović ih je i ovim putem sve pozvao da se koriste rampom i ovim kupalištem čime si pomažu u rehabilitaciji i habilitaciji.