Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kriza je posebno pogodila obrtnike na otocima

20.05.2012. 22:00
Kriza je posebno pogodila obrtnike na otocima


Prvi ovakav skup održava se u doba teške krize koja ionako teško poslovanje na otocima čini još neizvjesnijim


Božava na Dugom otoku bit će mjesto održavanja 1. Susreta otočnih obrtnika, članova Hrvatske obrtničke komore, koji će se održati od 25. do 27. svibnja ove godine. Skup će okupiti predstavnike obrtnika, odnosno obrtničke komore županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske.
Pokrovitelji skupa su Zadar i Zadarska županija, a temeljna tema skupa, kako nam prenosi Stipe Knežević, je Strategija opstanka poslovanja otočnih obrtnika podijeljena na više tema i govornika. Stipe Knežević predsjednik je Obrtničke komore Zadarske županije, ujedno i potpredsjendik HOK-a, a bio je inicijator osnivanja Odbora za otoke HOK-a.
U sklopu programa očekuje se i uključivanje visokih predstavnika vlasti uz predstavnike obrtnika na čelu s predsjednikom HOK-a Dragutinom Ranogajcem.
– Odavno smo uočili specifičnosti poslovanja obrtnika, kao i drugih poslovnih subjekata na otocima i svjesni smo njihovih istaknutih problema. Gospodarska kriza s kojom se suočavaju mnogi poduzetnici i obrtnici posljednjih godina posebno su pogodile otočno obrtništvo. Specifičnosti u kojima otočni obrtnici obavljaju poslovanje (geografska izoliranost, viši troškovi rada), ali i demografski trendovi otežavaju poboljšanje ekonomskih trendova. Iz tog razloga održat ćemo ovaj skup, kazao nam je Knežević.
Susret otočnih obrtnika okupit će na jednom mjestu sve obrte koji djelatnost obavljaju na otocima, a kako bi mogli razmijeniti iskustva, aktualizirati problematiku poslovanja na otocima, ponuditi rješenja za kvalitetnije funkcioniranje, potaknuti ideje za bolju i efikasniju suradnju lokalnih i državnih tijela. Do sada su održana dva Susreta otočnih trgovaca koji su se pokazali vrlo uspješnim, na temelju čega je osnovan i Odbor za otoke Hrvatske obrtničke komore koji vodi brigu o svim otočnim obrtima.
Na susretu će okupljeni imati priliku sudjelovati u brojnim predavanjima na teme vezane uz život i rad obrtnika na otocima. Također, raspravljat će se i o temama iz različitih područja poslovanja obrta, a sve s idejom na koji način osigurati najpovoljnije uvjete za kvalitetno i racionalno poslovanje obrtnicima i poduzetnicima na otocima, kako bi bili ravnopravni s ostalim poduzetnicima iz Hrvatske.