Slikarstvo kao čvrsta hrvatsko-slovenska veza

Slika korisnika admin
S otvorenja pete izložbe hrvatsko-slovenskog prijateljstva koja će biti otvorena do 30. lipnja

U organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Lipa" iz Zadra, u atriju hotela Alba apartmanskog naselja Croatia u Sv. Filipu i Jakovu, u petak navečer je otvorena izložba 5. likovne kolonije "Maj 2012 Turanj".

Pod jedinstvenim slovensko-hrvatskim motom "Zaplulala je barčica mala, zaplulala je sredi morja", prodajna izložba 26 slika u tehnici ulja i akrila na platnu te akvarela otvorena je do 30. lipnja.

- Riječ je o izložbi radova s pete po redu likovne kolonije koja je u Turnju i Sv. Filip i Jakovu okupila 14 umjetnika amatera iz slovenskih društava iz Splita, Rijeke, Dubrovnika, Zagreba i Zadra. Pridružili su im se i likovni umjetnici iz Zadra, Sv. Filipa i Jakova i Zagreba, rekao je Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije SKD "Lipa" Zadar.

Nazočnima su se obratili i Darja Jusup, predsjednica SKD "Lipa" Zadar, te filipjanski načelnik Igor Pedisić.

- Tijekom proteklih godina bili smo povezani putem brojnih turista koji nam dolaze iz Slovenije, a danas smo povezani i s umjetnošću koju inspirira jedinstvenost filipjanskog krajolika, naglasio je Pedisić.

Kulturno-umjetnički dio uveličali su folkloraši KUU "Maslina" iz Turnja i njihova dječja folklorna skupina. U sklopu međunacionalne suradnje nastupila je i glazbena skupina Makedonskog društva "Biljana" iz Zadra pod vodstvom Ivana Andrijevića.

Za ugodno iznenađenje pobrinula se Andreja Malta Jezeršek podrijetlom iz Ljubljane, koja gotovo 30 godina živi i radi u Zadru, a piše na hrvatskom i slovenskom jeziku te je članica zadarske književne udruge "ZaPis". Oduševila je stihovima izrečenim s puno emocija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno