Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrsaljko: Prilika kakvu ne bismo smjeli propustiti

20.05.2012. 22:00
Vrsaljko: Prilika kakvu ne bismo smjeli propustiti


Moramo odraditi svoje na kvalifikacijama u Turskoj, a vjerujem i kasnije u Londonu, a za ostalo će trebati pomoć svih onih koji su uključeni u košarku – kaže Vrsaljko


Čudan je taj sport. Makar kod nas. Kad nešto prečesto osvajate više niste – zanimljivi. Primjera koliko hoćete, od rukometaša Zagreba, preko nogometaša Dinama, rukometašica Podravke ili košarkašica Gospića. Kada je klub iz najvećeg ličkog grada prvi put postao prvak Hrvatske, euforija je bila na vrhuncu. Danas je svaki trofej tog sastava postao poput običnog dana u uredu, a finale s Jollyjem i proslavu četvrte uzastopne titule najboljeg domaćeg sastava došlo je vidjeti 200-tinjak gledatelja. Nije lako slaviti pred (polu)praznim tribinama.
– U Hrvatskoj nismo imali prave konkurencije. I premda nas nije bilo lako motivirati za svaku utakmicu, ipak smo svih pobjeđivale uvjerljivom razlikom. Tako je bilo i u finalu protiv Jollyja koji smo u sve tri utakmice pobijedili uvjerljivom razlikom – kaže Marija Vrsaljko, koja je s Gospićem osvojila četiri uzastopne titule prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa.
Odlazak u Španjolsku
– Žao mi je jedino što nismo prošli u drugi krug Eurolige jer smo za to imali odličnu priliku. Uostalom, dvaput smo u skupini pobijedili Rivas, ekipu koja je kasnije igrala finale Eurolige. No, izgubili smo neke utakmice na domaćem parketu na kojima smo imali priliku napraviti korak dalje u odnosu na prethodne sezone. Ipak, Gospić je svake godine bio sve bolji u Euroligi, a ova je sezona bila vrhunac.
Izazova u Hrvatskoj Vrsaljko više nije imala pa je ovih dana potpisala jednogodišnju ugovornu obvezu sa Salamancom, španjolskim doprvakom i pobjednikom Kupa.
– Za veliki broj igračica Gospića na kraju sezone je istekao ugovor. Tako je bilo i sa mnom. Četiri godine sam bila u Gospiću i to ću vrijeme pamtiti cijeli život. Ipak, došlo je vrijeme za odlazak. Treba mi jača liga, a u Hrvatskoj imamo to što imamo. Dolazak iz Zadra u Gospić se potvrdio kao pravi i jedino za čime mogu žaliti su dvije ozljede, jednog pa drugog koljena, zbog čega sam propustila veći dio dvije sezone.
Propustila je Marija i Europsko prvenstvo na kojem je Hrvatska osvojila peto mjesto i pokazala potencijal vrijedan borbe za medalje. Najbolji je to plasman naših košarkašica u povijesti na kontinentalnim smotrama.
– Žao mi je što nisam bila na EP-u, ali nisam bila dovoljno spremna. Rezultat koji smo tamo ostvarili je vrhunski i može nam omogućiti trajni povratak na velika natjecanja s kojih smo do sada često izostajali.
Igre su san
Veliku priliku za povratak na svjetsku košarkašku scenu Hrvatice imaju u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Hrvatska je u skupini s Mozambikom i Južnom Korejom, reprezentacijama koje se na prvu ne čine preteškim preprekama.
– Za očekivati je da bi nam u dvoboju s Južnom Korejom visina trebala biti prednost. No, zato ćemo imati problema s njihovom brzinom jer zuje po terenu poput osica. O Mozambiku ne znam ništa. Sigurno su u stožeru reprezentacije o njima skupili informacije koje će nam reći kad počnemo pripreme za kvalifikacije. Budući da nam osim prolaska skupine treba i pobjeda u četvrtfinalu, važno je biti prvi u skupini jer bismo tako trebali imati lakše protivnike za ulazak među četiri.
Pripreme za kvalifikacije počele su jučer u Vodicama, a vize za London dijelit će se od 25. lipnja do 1. srpnja u Turskoj.
– Imamo dosta pripremnih utakmica nakon kojih bismo trebali spremni doći u Tursku. Sigurno da je ovo šansa kakvu hrvatska ženska košarka nikad nije imala i očekujem da ćemo ju znati iskoristiti.
Odlični rezultati seniorskih i mlađih košarkaških selekcija probudili su zanimanje za žensku košarku u javnosti. Posebno kad se zna da je muška, s većim ili manjim prekidima, odavno “u banani”.
– Olimpijske igre su san na koji imamo pravo. Za sve igračice, ali i za cijelu hrvatsku žensku košarku odlazak u London trebao bi biti poticaj za razvoj i podizanje za sada ipak skromne popularnosti. Mi moramo odraditi svoje u Turskoj, a vjerujem i kasnije u Londonu, a za ostalo će trebati pomoć svih onih koji su uključeni u košarku. Svakako, ovo je prilika kakva se ne pruža ni mnogim državama u kojima je košarka trenutačno na višoj razini.


 KVALIFIKACIJE U TURSKOJ




Hrvatske košarkašice igrat će na kvalifikacijskom turniru za plasman na Olimpijske igre u Turskoj u skupini C sa selekcijama Južne Koreje i Mozambika. Hrvatice će prvu utakmicu igrati protiv afričkog predstavnika Mozambika 25. lipnja, a dva dana kasnije čeka ih dvoboj s Južnokorejkama. Prve dvije selekcije idu u četvrtfinale, a na Olimpijske igre plasirat će se pet od ukupno 12 sastava iz Turske. Naše košarkašice moraju zauzeti jedno od prva dva mjesta u skupini, a u četvrtfinalu se križaju sa skupinom D u kojoj su Kanada, Francuska i Mali. U skupini A su Japan, Turska i Portoriko, a u skupini B Argentina, Češka i Novi Zeland. Plasman na OI su već osigurale domaćin Velika Britanija, Angola, Brazil, Australija, Kina, Rusija i SAD.