Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zubović: Institucije i Udruga općina nam trebaju pomoći da ispunimo obveze

20.05.2012. 22:00
Zubović: Institucije i Udruga općina nam trebaju pomoći da ispunimo obveze


Bilo bi dobro da nas o nekim našim obvezama obavijesti i Udruga općina kojoj plaćamo članarinu i uredno podmirujemo sve obveze. Oni bi nam trebali služiti kao servis koji će nas informirati i o takvim stvarima, rekao je Zubović


Gotovo polovica općina u Zadarskoj županiji oglušila se na obvezu iz Zakona o pravu na pristup informacijama po kojem su do 31. siječnja ove godine bili dužni Agenciji za zaštitu osobnih podataka dostaviti izvješće o provedbi spomenutog zakona u prošloj godini.
Prema Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2011. godinu, koje je u petak jednoglasno prihvaćeno na sjednici Hrvatskog sabora, općine u Zadarskoj županiji koje nisu dostavile izvješća, ili to makar nisu učinile u zakonskom roku, su Kali, Kolan, Kukljica, Pakoštane, Pašman, Posedarje, Povljana, Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Vir i Zemunik Donji.
Bolji od hrvatskog prosjeka!?
U odnosu na činjenicu da 43% općina u Zadarskoj županiji nije ispunilo zakonsku obvezu, porazniji je podatak kako su općine u ovoj županiji unatoč tome bolje od hrvatskog prosjeka. Naime, na nacionalnoj razni čak 62% općina ili njih 264 nije dostavilo izvješće Agenciji.
S gradovima i županijama situacija je daleko bolja. Naime, izvješće nije dostavilo svega 12 gradova, pri čemu su svi gradovi u Zadarskoj županiji poštovali zakonsku odredbu. Jedine dvije županije koje nisu dostavile izvješće su Istarska i Požeško-slavonska. Zadarska županija je, može se zaključiti iz izvješća, zapravo pohvaljena, i to ne samo zato što je u roku riješila sva tri zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informacijama, izdala 105 priopćenja i odgovorila na 123 novinarska upita koji se nisu pozivali na Zakon o pravu na pristup informacijama, već i stoga što ima ažurnu internetsku stranicu.
– Na svojoj službenoj mrežnoj stranici Zadarska županija objavljuje opće akte i druge odluke Županijske skupštine, župana, upravnih i drugih tijela Zadarske županije te dokumente koji sadrže informacije vezane za rad, aktivnosti, organizaciju, natječaje i natječajne dokumentacije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, troškovima i izvorima financiranja upravnih tijela Zadarske županije. Radi osiguravanja javnosti rada i neposrednog uvida javnosti u rad upravnih tijela sve sjednice Kolegija župana i Županijske skupštine su otvorene za javnost te su predstavnici sredstava javnog priopćavanja pravovremeno obaviješteni o dnevnom redu i vremenu održavanja sastanaka što za rezultat ima i navedeno pozitivno stanje i stupanj informiranosti o radu Županije, te mali broj zaprimljenih zahtjeva temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, navodi se u izvješću Agencije.
Opservacija iz Izvješća Agencije za zaštitu osobnih podataka trebala bi jedinicama lokalne samouprave poslužiti kao vodič unaprjeđenja njihovih internetskih stranica, no istodobno se iz razgovora s načelnicima općina Kolan i Kali može zaključiti kako općine nisu izbjegle odgovor namjerno, već trebaju pomoć u ispunjavaju svojih zakonskih obveza koje se iz godine u godinu povećavaju.
Nisu znali
– Od Agencije nismo dobili nikakav dopis. Ako treba da im pošaljemo to izvješće, bilo bi potrebno da nam pošalju dopis. Na svaku obavijest koju mi dobijemo, u kojoj piše da smo nešto obvezni napraviti, mi odgovorimo u roku. Sve radimo po zakonu, sve je transparentno i objavljuje se na našim stranicama, rekao je Tino Vidov, načelnik Općine Kali.
– Iskreno govoreći, možda je netko od službenika to trebao napraviti, ali zaista nisam znao. Mislim da bi malim općinama Agencija trebala poslati obavijesti. Općenito bi državne institucije trebale biti malo obzirnije prema malim općinama i pomoći nam da ispunimo svoj obveze. Bilo bi dobro da nas o nekim našim obvezama obavijesti i Udruga općina kojoj plaćamo članarinu i uredno podmirujemo sve obveze. Oni bi nam trebali služiti kao servis koji će nas informirati i o takvim stvarima. Stalno se donose novi zakoni, a stari se ne prestaju mijenjati i tako se, nažalost proizvodi nered. Ja bih, ako nekom treba, mogao navesti i koliko sam građana primio na razgovor u svom uredu jer sve imam evidentirano, komentirao je Josip Zubović, načelnik Općine Kolan.
Iako nepoznavanje zakona nikog ne štiti od neprimjene, ipak je mnogo lakše razumjeti što izvješće Agenciji nisu dostavile male općine, nego što to nisu učinile i institucije u pravosuđu.
Izvješće nije dostavilo 17 od 66 općinskih sudova među kojima i Općinski sud u Benkovcu, Općinski sud u Pagu i Općinski sud u Zadru. Trgovački sud u Zadru jedan je od tri trgovačka suda koji su također propustili dostaviti izvješće Agenciji, a isto je učinilo i 27 prekršajnih sudova među kojima i Prekršajni sud u Pagu i Prekršajni sud u Zadru. Županijski sud u Zadru nalazi se među 12 županijskih sudova koji su izvješća dostavili, no Županijsko državno odvjetništvo u Zadru jedino je od 15 županijskih državnih odvjetništava koje to nije učinilo.


 ZABORAVLJIVI




Među 10 županijskih uprava za ceste koje su izvješća dostavile Agenciji za zaštitu osobnih podataka nema Županijske uprave za ceste Zadarske županije, a isto su propustili učiniti i Park prirode “Telašćica” i Park prirode “Vransko jezero”, kao i Društvo Crvenog križa Zadarske županije i gradska društva Crvenog križa u Benkovcu, Biogradu na Moru, Obrovcu, Pagu, Zadru i Gračacu.
Kazalište lutaka Zadar izvješće je dostavilo, a to su učinili i Zavičajni muzej Benkovac i Zavičajni muzej Biograd na Moru. Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Narodni muzej, Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla – nisu dostavili izvješća.