Naši i vaši

Slika korisnika admin

Zar je tek Orsat pokazao "koliko je sati"? Ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije učinio ništa drugo što nisu već činili brojni političari svih stranačkih boja, ništa što javnost već nije dobro upoznala, no kad je već uhvaćen na (ne)djelu, morao bi odstupiti. Ispada kao da se ministar ne poziva na ostavku jer je neizravno obećao politički kadrovirati nego zato jer se nije znao sakriti?!

Ili je to možda zbog Milanovićeve moralne letvice o koju se spotaknula Mirela Holy i koju premijeru sada stalno podmeću iz HDZ-a kao prave moralne vertikale koje se, Bože sačuvaj, nikada nisu upuštale u zapošljavanje rođaka, prijatelja, poslušnika i podobnika?! Zar dvije najjače političke stranke koje su već u žestokoj borbi za vlast, ne shvaćaju kako kod građana ispadaju licemjerne nabacujući se blatom jedna na drugu? 

Ministar pravosuđa bi nevezano za to političko prepucavanje trebao otići jer mu izrečeno nikako ne priliči. Nagovještavati ocu stranačke kolegice  njezino moguće zapošljavanje jer je, kako se čudi ministrov sugovornik, zamislite, još uvijek bez posla iako su "naši na vlasti", nije za ništa drugo nego za ostavku, a ne za predbacivanje HDZ-u kako su i "vaši", i to Karamarko, zapošljavali i kadrovirali.

"Naši" i "vaši" - sve se praši. Podigla se ponajviše politička prašina iz koje ministar pravosuđa, uz sve grijehe stranke koja ga proziva, ne može izaći kao pravednik. Neuvjerljivo zvuči opravdanje kako se samo ljubazno pokušavao riješiti molitelja usluge, te da je rekao rečenicu više, no da nije kanio ništa po tom pitanju poduzeti niti je poduzeo. Da je u društvu zdrava klima teško bi nekome palo na pamet da ovako hvata  ministra za rukav! To samo ukazuje kako ni stranka koja je pričala o visoko podignutoj letvici nije imuna na političko kadroviranje, no nisu to pametni građani ni mislili. Naime, toliko se nepotizam ukorijenio, udomaćio i za prethodnih vlada da nitko pametan nije ni pomišljao kako političkog kadroviranja i zapošljavanja preko veze nema ili da su Milanovićevi ministri sveci. Štoviše, odavno je rašireno mišljenje kako se i zapošljava samo preko veze, a tome i jeste kriva politika jer je godinama tapšala po ramenu mnoge glasače, članove stranke, kako će se politička odanost isplatiti kada "naši" dođu na vlast. Opet čast iznimkama, ali bez političkog pokroviteljstva teško se napredovalo do rukovodećih mjesta i toga su svjesni i političari i građani. Nije zapošljavanje u državnoj službi po političkoj podobnosti od jučer, niti je počelo, niti će završiti s "uličnim zavodom za zapošljavanje" Orsata Miljenića, on je samo pokazao da je već pet iza dvanaest da se to počne mijenjati.

I s pretpostavkom da je istinito ministrovo opravdanje kako nije kanio zapošljavati po stranačkoj liniji, u razvijenim demokracijama dovoljan bi bio snimnjeni razgovor za njegov odlazak, no očito ministar pravosuđa najbolje zna u kakvom društvu živi, što se sve radilo, pa se stoga i osjeća nevino.

I upravo je tu najveći problem, jer ako on tako olako poima (ne)zakonitost, pa i njegove kolege, koje braneći ga izjavljuju da dnevno vode mnoštvo sličnih razgovora, onda ova zemlja, u kojoj se političari pretvaraju u bogove, gospodare sudbine, neće tako brzo do boljitka. Objašnjenje je vrlo jednostavno. Ako umjesto sposobnog na odgovorno radno mjesto dođe podobni, neće znati raditi dobro, a ako je takvih puno, na puno mjesta neće biti dobro.

Zato političari spremni stranački zapošljavati, na izborima trebaju - gubiti posao!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno