Nedostaje promidžba kulture volonterstva u školama i unutar obitelji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Jučer je u zadarskom Volonterskom centru, u sklopu višednevne nacionalne manifestacije "Hrvatska volontira", koju organiziraju Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske, predstavljeno istraživanje Volonterskog centra Zadar "Tko to tamo volontira".

Riječ je o istraživanju, provedenome u Zadru u svibnju 2014. godine, kojemu je cilj bio istražiti motiviranost, stavove i informiranost mladih za volontiranje s obzirom da do sada nisu postojala relevantna istraživanja na temu volonterstva novijeg datuma za područje Zadarske županije. Istraživanje je provedeno od strane Volonterskog centra Zadar, pod vodstvom stručne suradnice mag. soc. Lare Čerimagić, u svrhu prikupljanja podataka o tematici volontiranja na zadarskom području. Važnost i vrijednost ovog istraživanja proizlazi iz činjenice da postoji tek malobrojna literatura u Hrvatskoj koja se bavi tematikom volontiranja, stoga motivi i stavovi prema volontiranju ostaju djelomično neistraženi.

U radu je, doznajemo u Volonterskom centru, korišten anketni upitnik usmjeren na prikupljanje podataka i razumijevanje pitanja volontiranja kod mladih od 15 do 27 godina, a nasumičnim odabirom odabrane su dvije srednje škole, Gimnazija Vladimira Nazora, te Hotelijersko turistička škola Zadar, u kojima se istraživanje provodilo u drugom i četvrtom razredu škole. Nadalje, istraživanje se provodio i na Sveučilištu u Zadru, točnije na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju, te na Odjelu za hrvatski jezik. Vrijeme ispunjavanja upitnika je okvirno trajalo 15 minuta, a anketari su prošli kratku obuku na koji način pristupiti sudionicima ovog istraživanja.

U prikupljanju podataka za potrebe ovog istraživanja sudjelovalo je ukupno deset volontera, a rezultati istraživanja predstavljeni su jučer u prostorijama Volonterskog centra Zadar.

- Rezultati istraživanja, ističe voditelj Volonterskog centra Zadar Josip Vidov, pokazuju da mladi imaju općenito pozitivan stav prema volontiranju. Ipak, rezultati su pokazali da bi ih trebalo više upoznati s osnovama volonterstva, te sa samim Zakonom o volonterstvu jer pravodobna informiranost o svim aspektima volonterstva omogućava mladima da sigurnije uđe u svijet volontiranja.

- Saznali smo, također, da se mladi s tematikom volontiranja prvenstveno susreću u školama, pa stoga smatramo da bi trebalo čvršće povezati škole s lokalnim volonterskim centrima kako bi se mladima pružila kvalitetna volonterska iskustva pomoću kojih ujedno mogu učiti kako o svojim volonterskim pravima, tako i o duhu pomaganja u svojoj lokalnoj zajednici, kazao je Vidov, dodajući kako istraživanje pokazuje da mladi smatraju da nedostaje promidžba kulture volonterstva u školama i unutar obitelji, te smatraju da bi bolja promocija volonterstva u svim granama društva koristila većoj motivaciji za upuštanje u svijet volontiranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno