Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

BIKE&WINE – RAVNI KOTARI TOUR Dvije stotine biciklista uživalo u vožnji i vinu

21.05.2018. 10:49
BIKE&WINE – RAVNI KOTARI TOUR Dvije stotine biciklista uživalo u vožnji i vinu


Čak 200 razdraganih ljudi prošlo je biciklima stazom kroz Ravne kotare u 3. Bike &Wine ravnokotarskoj turi u organizaciji Ilirija d.d. i u suradnji sa TZ Benkovac i BK AKS Stankovci. Ova jedinstvena i originalna manifestacija spaja aktivni odmor s najpoznatijim vinarijama šire regije i prolazi nekim od krajobraznih i kulturno povijesnih znamentosti prostora.
Početak staze je u obnovljenim Ražnjevića dvorima u Plolači čiji prvi spomen potiče iz Statuta Lige Kotara ninskog iz 1307. godine, primjeru tradicijskog graditeljstva danas u funkciji difuznog hotela i agroturističkog kompleksa. Nakon kraće vožnje Raadoslav Bobanović naravno na konjima je dočekao kolonu na posjedu PZ masVina nedaleko Tinja s okrjepom i prvim vinskim potpisom u vinariji sred maslinika i vinograda. Slijedio je makadamski put preko polja k Nadinskom Blatu, najvećem vinogradarskom kompleksu u ovom prostoru s 350 ha vinograda. Sred njih čekali su Šime Škaulj iz Vinarije Škaulj, Tomislav Glavić iz KerVin-a te Božo Glavić sa svojim adutima, a Nadin je da pripomenemo, najekološkije vinogradarsko a sve više i maslinarsko selo u zemlji, makar naoko tih pod Nadinskom glavom jednom od dominantnih uzvisina Ravnih kotara na kojoj konačno upravo teku arheološka iskapanja.
Potom je put vodio do Raštevića i nedaleko utvrde Kličevica kojom su kenzovi Kurijakovići Krbavski štitili granicu od Mlečana, a potom Turaka. Nastavak je asfaltnom cestom k Benkovcu i kaštelu Benkovića, poviše grada i degustacija vina Vinarije Benkovac u satsvu Badela 1862, odnosno Vinarije Bačić Bože Bačića iz Podgrađa uz Asseriju. Nakon spusta k Šopotu i Zapužanima konačan cilj bio je u Ražnjevića dvorima gdje je sve učesnike dočekao zaslužen ručak i vina svih navedenih vinara.
Zadovoljna lica i najava dolaska i iduće godine u još većem broju gostiju od Splita do Zagreba i Zadra, nakon opuštenog druženja u ambijentu dvora potvrda je uspjeha još jedne specifične biciklijade koja i domaće ljude upoznaje s ljepotom i adutima kraja. Istaći je i prve reakcije gostiju iz udaljenihih područja koji za ovu priliku i unajmljuju bicikle i izražavaju zadovoljstvo stazama i viđenim kao i organizacijom. Lijep sunčan proljetni dan doprinjeo je ukupnosti doživljaja.
Suradnja Ilirije odnosno njene destinacijske menadžment kompanije/DMK Ilirija Travel, kao dopune osnovnoj turističkoj ponudi (hotelijerstvo, nautika i kamping), TZ Benkovca i Biciklističkog kluba Stankovci kroz organizaciju Bike & Wine Ravni Kotari Toura čini iskorak u razvoju turizma posebnih interesa i turizma doživljaja otkrivajući i ove vrijedne prostore koji još nisu dio redovnih turisitčkih ruta ali će to svakako postati. Razvoj cikloturizma koji se temelji na prepoznatim prirodnim predispozicijama ovog područja uz povezivanje sa agroturizmom i vinskim turizmom doprinosi jačanju ponude destinacije, njenoj prepoznatljivosti i razvoju cjelogodišnjeg turizma. Zadarska županija i Ravni kotari unutar nje imaju za doista neoborive adute.
Uglavnom stazu od 39 km valjda zahvaljujući odmoru i dobrom vinu svladali su svi uključeni. Najmlađi i najstariji sudionici, a riječ je o rasponu od 12 do 66 godina dobili su i prigodan poklon PZ MasVina. Organizatori su izrazili zadovoljstvo činjenicom da i ovog puta nije bilo ozjeda i problema, a novi izazov čeka jer svi učesnici najavili su pojačane dolaske dogodine.