Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Predstavljeni radovi arhitekata pristigli kao idejna rješenja za zadarsku festivalsku kućicu

21.05.2018. 13:27
Predstavljeni radovi arhitekata pristigli kao idejna rješenja za zadarsku festivalsku kućicu


U Maloj dvorani Kneževe palače otvorena je izložba na kojoj su predstavljeni radovi arhitekata pristigli kao idejna rješenja za zadarsku festivalsku kućicu.
Izloženo je pet najboljih radova, među kojima je kao najbolje idejno rješenje izabrano ono kreativnog zadarskog arhitekta Matije Huzjaka i njegova tima – Kristine Kedžo, Emila Gulana i Tome Šarića. Izložba je izazvala veliku pozornost te je mala dvorana bila ispunjena do zadnjeg mjesta, kako arhitektima, tako i predstavnicima Grada.
– Mi Zadrani smo zapravo blagoslovljeni što imamo ovakav grad u rukama, koji je više puta do temelja rušen i više je puta u potpunosti mijenjao stanovništvo. Ono što nama svakako treba u gradu je identitet – bilo da su to čvrste građevine ili nešto što je dio urbanog mobilijara, kao što je zadarska festivalska kućica. Osim pregršta uvjeta, koji su bili zadani u radionici i koje smo morali zadovoljiti, nama kao arhitektima je upravo taj identitet bio glavna preokupacija, rekao je autor pobjedničkog projekta Matija Huzjak prilikom otvorenja izložbe istaknuvši veliku pomoć svoga tima te dodavši kako stoje iza projekta koji je već u idejnoj fazi dosta razrađen.
Petar Kozina, član upravnog odbora ZDA te član ocjenjivačkog suda kojega su, uz njega, činili Feđa Vukić, Simona Gregorović, Tomislav Letinić i Marijeta Kalanj Jelavić istaknuo je kako rad žirija nije bio lagan, kao što ni projektni zadatak nije bio lagan.
– Svaki smo rad detaljno pregledali odgovara li zadanim kriterijima koji su bili poprilično strogi. Osnovni kriteriji odabira su: ekonomičnost te funkcionalnost u smislu da kućica mora zadovoljiti transformacije ovisno o periodu kroz godinu kada se koristi, jednostavna manipulacija kućicom, odnosno jednostavno skladištenje i transport te jednostavno korištenje. Treći kriterij je estetika, odnosno vizualni identitet. Tu smo se najviše iznenadili jer smo očekivali da tražimo kućicu koja bi bila tipično zadarska, a što je dosta teško. Stoga nas je ugodno iznenadilo kad smo vidjeli da su svi radovi otvoreni za primanje identiteta kroz korištenje, što bi značilo da je u fazi realizacije svaka od ovih kućica u svom obliku mogla dobiti identitet i postati ono što gradu treba za prezentaciju urbane opreme, pojasnio je Kozina kriterije prema kojima je upravo Huzjakov rad odabran kao najbolji.
Izložbu je otvorila Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar. Istaknula je kako se ovim problemom bave još od 90-ih godina, da bi sada došli nadomak realizaciji.
Branko Dukić, gradonačelnik Zadra istaknuo je kako se male promjene i male stvari mogu doprinijeti velikoj promjeni u gradu i načinu življenja.
– Poznavajući probleme s nabavkom kućica iz prethodnih godina, odlučili smo se na ovaj korak. Čestitam svima koji su sudjelovali, struci koja je izabrala najbolji, a na nama je da nastavimo s realizacijom projekta, najavio je Dukić.