Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sjećate li se starih Bagatovih reklamnih plakata? Skupili smo ih za vas na jednom mjestu!

21.05.2018. 11:53
Sjećate li se starih Bagatovih reklamnih plakata? Skupili smo ih za vas na jednom mjestu!


Vi koji ste stariji sjećate li se Bagatovih reklama iz 60-ih godina prošle godine. Vi mlađi, koji se ne sjećate, dobro ćete se nasmijati uz neke. U duhu vremena, šivaći stroj kupovao se za suprugu, a svaka prava domaćica imala je u kući Bagatovu mašinu. 
Tehnički muzej Nikola Tesla na svojoj facebook stranici nedjeljom u reklamnom kutku objavljuje stare Bagatove plakate, koji žive, baš kao i mnoge njihove šivaće mašine, godinama nakon što je Bagat postao još jedna priča o uništenim tvornicama.
Tvornica šivaćih strojeva Bagat osnovana je 1955. godine i bila je jedno od obilježja Zadra. Potpisali su ugovor s talijanskom tvrtkom Necchia o licenci za proizvodnju šivaćih strojeva, a tvornica je zapošljavala  3500 ljudi. Iako su se bagatice prodavale u čitavoj Jugoslaviji toliki pogon nije mogao opstati pa je Bagat bio prvo poduzeće nad kojim je u bivšoj državi proglašen stečaj, a bez posla je ostalo 2000 ljudi.
Izlaskom iz stečaja sa 1100 radnika Bagat postaje prvo dioničko društvo u Zadru kojem je direktor postao Frane Nagro. Početkom Domovinskog rata Bagat umjesto šivaćih strojeva proizvodi oružje za HV, a drveni je pogon bio razrušen. Umjesto prave sanacije Bagat je potonuo u novi stečaj iz kojeg se više nikad nije izvukao.