Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U kategoriji monosortnih ulja pet zlata za Oblice

21.05.2018. 11:03
U kategoriji monosortnih ulja pet zlata za Oblice


Titula šampiona, pet zlatnih medalja i zapaženo predavanje u stručnom dijelu manifestacije najkraći je skor postignuća maslinara s područja Zadarske županije na međunarodnom Festivalu Zlata oljčna vejica (Zlatna maslinarska grančica)) u slovenskom Ankaranu kod Kopra.
-Zadrani su i ovaj put ugodno iznenadili, rekao je Danilo Markočič predsjednik Društva oljkarjev slovenske Istre ( Društva maslinara slovenske Istre).


Atrakcija iz Ljupča
Najviše razloga za zadovoljstvo imaju otac i sin Mladen i Mate Dušević koji su za svoje monosortno ulje od Oblice osvojili titulu šampiona Zlate oljčne vejice (Zlatne maslinove grančice).
-Priželjkivali jesmo, ali očekivali nismo, tako da nas je titula ugodno iznenadila, govore Mladen i Mate. Otac je prepustio kormilo sinu tako da se sva gospodarska aktivnost odvija pod nazivom OPG Mate Dušević.
U Ljupču posjeduju 350 maslina sa više od 20-ak različitih sorti, a proizvode pet monosortnih ulja od Oblice, Drobnice, Levantinke, Leccina i Coratina te blend odnosno kombinaciju svih spomenutih sorata po vlastitoj recepturi pod nazivom Selekcija.
– To je ulje prihvatljivo za sva jela koja se spravljaju u kućanstvima, pojašnjava Mate. Dok je, primjerice, Coratina izrazito gorka i pikantna i nikad je ne bih preporučio uz ribu, ali je gotovo idealan začin za slanutak, bob, leću i uopće za leguminoze, pojašnjava Mate.
Duševići proizvode ulje Oblice i s dodatkom Cvijeta morke soli, što je, kažu, prava atrakciju. Na natjecanje u Sloveniju poslali su čistu Oblicu, i to jedan uzorak u dvije boce od pola litre, bez ikakvih dodataka i – pobjedili.


Malo pakiranje povećava troškove
Na kriju zadoovljstvo, ali tituli u slovenskom Ankaranu, od početka ove godine predhodio je sedam osvojenih zlatnih medalja na natjecanjima u Nadinu, Vodicama, Omišu, Maslini Split i na Danima masline u Zadru. Otkad idu na natjecanja dosad su osvojili ukupno više od 100 zlatnih medalja, više puta se plasirali u Top-5 i Top- 10 najboljih, a prije 4 godine u Italiji na manifestaciji Ulja dvaju mora OPG Mate Dušević je u jakoj konkurenciji osvojio visoko treće mjesto.
Oblica ocijenjena šampionskom u Sloveniji iscijeđena je iz zdravih plodova.
– Ljeto je bilo sušno, brali smo 20. listopada u optimalnom vrimenu kad je trećina plodova bila zrila, trećina prošarana i trećina u početku zriobe, kaže Mladen. Masline su isti dan preradili u uljari Kap po kap vlasnika Tonća Duševića. Ukupne količine brali su i preradili u 17 tura. Počeli bi brati u 9 ujutro i što su ubrali već u 19 sati je bilo u mlinu. Ulje su pravilno uskladištili, na vrime pretočili i potom punili u pakovine i to od 1 dcl, 0,25, 0,50, 0,75 i 1 litru. Litru ulja original pakiranu u staklenoj ambalaži prodaju po 110 kuna, a onu od 1 dcl po 22 kune. Jednostavna računica kazuje da je malo pakiranje isplativije, ali Mladen i Mate to ne potvrđuju.
– Kod malog pakiranja veći su troškovi. Mala boca primjerice stoji 7 kuna, a ona od litre 5 kuna. Kad se tome dodaju čepovi, etikete i drugi troškovi ispada da je pakiranje od litre proizvođaču najisplativije, pojašnjavaju Duševići.




Očekuju 200 litara ulja
Srećom, oni nemaju problema s prodajom svog ulja. Žele zadržati kupce koje imaju, prodaju sve, a mogli bi i više – kad bi imali.
Od 350 u punom rodu im je oko 300 maslina. Lani su na 250 ubrali 10.000 kilograma ploda. Ove godine se nadaju boljemu. – Sve su masline dobro resale, posebno Orkule, koje su posljednjih pet, šest godina podbacile. Bude li oplodnja dobra i ako nebi bilo drugih nedaća (bolesti i štetenika) očekujemo oko 15.000 kg što, uz prosječan radman, donosi 200 litara ulja, zaključuju Mladen i Mate Dušević, šampioni u kategoriji ulja od Oblice na Festivalu Zlata oljčna vejica u Sloveniji.


Zlata oljčna vejica 2018
Šampion
Arsen Jurinčič
Vicešampioni
Zdenko Hrvatin
Franc Morgan
Šampion Istarske belice
Fulvio Marzi
Šampion Oblice
Mate Dušević
Šampion Leccina
Janko Bočaj
Šampion ekološke prerade
Franc Morgan
Najukusnije maslinovo ulje
Oljarna Lisjak


JOSIP KULAŠ: Ulje u pakovini duže zadržava kakvoću
Drago mi je da kakvoća mog ulja od Oblice prepoznata i u Sloveniji, kaže Jospip Kulaš. Novo zlato potvrda je rezlutata postignutih na Noćnjaku i nedavno na Danima masline, gdje su se njegove pakovine također okitile zlatom. – Sve moje ulje je u pakovinama, kaže Josip, koji na području Polače ima maslinik na 10 hektara državne zemlje koje je dobio u kocesiju na 50 godina. U masliniku je ukupno 2500 stupi maslina, polovica od toga su Oblice, a ostalo Leccino, Pendolino, Čempresino…
Od posljednje, po količini ispoprosječne berbe dobio je ukupno 1.300 litara ulja. Pretočio i pakirao u boce od 0,25, 0,50 i 0,75 litara. – Monosortno od oblice 300 litara, a ostalo je mješavina od oblice i ostalih sorti, kaže Josip. Uglavnom, sve njegovo ulje je u pakovinama. Nemam ništa u rinfuzi, otkriva Kulaš. Shvatio je, veli, da je ovako isplativije. Postiže se bolja cijena, u prosijeku 160 kuna za litru, a osim toga ulje u pakovini puno duže zadržava ista kemijska svojstva. – Na Zavodu za Javno zdravstvo su izvršili analizu neposredno prije punjenja u pakovine i šest mjeseci poslije. Rezultat potpuno isti, govori Josip Kulaš, koji svoje ulje trži na području Opatije i Lovrana, nešto i u Zadru u dućnima Gligora, a uskoro će i u boljim salama za pireve kao kod Jakova Suraća i Tumbe…


EUGEN NOVAKOVIĆ: Moje orkule redovito rađaju
Slično Kulašu govori i Eugen Novaković, koji je još uvijek poznatiji kao smokvar, nego maslinar.
– Imam 800 maslina, od toga 90 posto oblica, na brdovitom i ocjeditom terenu na 120 metara nadmorske visine. Pad terena 5 do 7 posto tako da svaka maslina ima svoje sunce. Vide Novigradsko more, a ne vide Velebit, slikovito kazuje Novaković. Zemlja je pjeskulja i šukulja, znači rahla, a pola metra ispod površine je kamen koji je regulator temperature. Zimi neda ledu među žile, a liti ih štiti od sunca i vrućine, ispričao je Novaković zašto njegove orkule imaju redovitu rodnost i kvalitetne plodove od kojih dobiva višestruko nagrađivano ekstrajevičansko maslinovo ulje.
Ulje je certificirano u privlačnoj pakovini s etiketom na kojoj se ističe ime Platinum.
– S prodajom nemamo problema, kaže Eugen Novaković, koji ne propušta nijedan sajam domaćih proizvoda. Osim na sajmovima ulje i ostale proizvode trži i na kućnom pragu.


OPG MIODRAG DEŠA: Nominiran za najbolji OPG u Hrvatskoj
Ovo je potvrda kontinuiteta. Zadovoljan sam, kaže uzorni zadarski maslinar Miodrag Deša, kojemu je za njegovo ulje od Oblice ovo 10-ta zlatna medalje od početka ove godine.
U svom masliniku uz zonu Grabi kod Poličnika na 24 hektara on ima 5.000 stabala maslina i to uglavnom autohtone sorte Oblica.
Dešu smo zatekli u trenutku dok je hranio kokoši u svom modernom pokretnom kokošinjcu i prikupljao jaja. Koke u slobodnom uzgoju u masliniku dnevno snesu oko 200 do 250 jaja.
U četrtak, znači danas, će prskati masline protiv maslinovog moljca i to sa ekološkim preparatom Baturadom. Maslinik je u sustavu ekološke proizvodnje pa se Miodrag drži svih propisanih pravila. – Sve ću poprskati u istom danu, kaže Deša koji je aplicirao i dobio sredstva iz fondova ruralnog razvoja. Tako je izgradio moderan pokretni kokošinjac za 720 koka, kao i svu potrebnu mehanizaciju za obradu maslina. Posjeduje moderan traktor i atomizer za prskanje sa komjuterom i laserom.
– Sve je automatizirano. Tekućina s kojom prskam izvrsno prijanja uz list, govori Deša. Oblice su ove godine dobro resale i ako cvatnja i oplodnja prođu dobro, bit će ulja.
Deša koji je dobitnik Grba grada Zadra i laureat 20. međunarodnih Dana masline s titulom Uzorni maslinar, a njegov OPG Deša nominiran je s još 3 kandidata iz Zadarske županije za akciju „Zlata vrijedan“. Radi se o već tradicionalnoj akciji Ministarstva poljoprivrede i Večernjeg lista. Ocjenjivački sud se između 4 nominirana OPG-a iz Zadarske županije odlučio za Dešin.
-Dobro me krenulo, komentira Deša. Završnica petog po redu izbora, održat će se krajem lipnja kada će biti izabran i proglašen najbolji OPG u Hrvatskoj.
Podsjetimo, o Miodragu Deši i njegovom masliniku, prvi su pisali Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista.