U Volonterskom klubu OŠ Šime Budinića 80 učenika i 30 učitelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Razmjena i prezentacija iskustava
Volonterski klub smo osnovali prije dvije i pol godine. Ja sam voditelj, kolegica Antonia je koordinatorica, a kolegica Nera Batina, koja predaje građanski odgoj, danas nije mogla doći. Moram istaknuti da se u našoj školi humanitarni rad i volonterstvo njeguju još od osnutka, 40 godina, istaknuo je Čular
Zvonko KUCELIN
Mladi volonteri

Okruglim stolom na temu iskustava volonterskih centara u Domu za odrasle osobe sv. Frane jučer je zadarski Volonterski centar započeo obilježavanje manifestacije Hrvatska volontira.

Za ovu prigodu voditelj Volonterskog centra Josip Vidov sa suradnicama Marijom Špaletom i Petrom Zdrilić ugostio je kolege iz Volonterskog centra Velika Gorica s kojima su u studijski posjet došli i koordinatori volontera s tog područja te nekoliko učenika-volontera iz tamošnje gimnazije, strukovne i zrakoplovne škole, ali i ravnatelj zadarske OŠ Šime Budinića Ivan Čular te učiteljica Antonia Bajlo, koji su predstavili školski Volonterski klub te brojne volonterske aktivnosti i programe koje provodi ta škola.

- Volonterski klub smo osnovali prije 2,5 godine, a u njega je uključeno oko 80 učenika i 30 učitelja. Ja sam voditelj, kolegica Antonia je koordinatorica, a kolegica Nera Batina, koja predaje građanski odgoj, danas nije mogla doći. Moram istaknuti da se u našoj školi humanitarni rad i volonterstvo njeguju još od osnutka, 40 godina i da je iza nas jako puno hvalevrijednih projekata i akcija, istaknuo je Čular spominjući jako dobru suradnju s Domom za odgoj djece i mladih, Udrugom socijalnih radnika Zadar, Domom za odrasle sv. Frane, OŠ Voštarnica, DV Latica i brojnim drugim neprofitabilnim udrugama i organizacijama, među kojima je i Volonterski centar Zadar. Učiteljica Bajlo podsjetila je na školski volonterski projekt Kap dobrote i niz akcija koje za cilj imaju skrb i pomoć djeci iz obitelji slabijih imovinskih prilika te onih s poteškoćama u savladavanju školskih zadataka.

- U početku smo, kao i svi ostali, imali dosta problema u organizaciji jer se sve zasniva na volonterstvu, a opet, sve košta od letaka, do režija, aparature potrebne za rad i slično. Upravo zbog toga 80 posto mog pola odnosi se na pisanje i osmišljavanje projekata, a 20 posto na sve ostalo. Međutim, u ovih pet godina uspjeli smo posložiti stvari i danas brojimo nešto manje od dvije tisuće članova te iza sebe imamo zaista jako puno dobrih akcija. Jako puno surađujemo sa školama, pa i vrtićima, i vjerujemo kako je upravo budućnost volontiranja u mladim ljudima iako, mi obučavamo i rado primamo i starije, kazao je Vidov, a Špaleta je predstavila i neke od projekata u kojima je sudionik bio i Volonterski centar Zadar.

- Sutra ćemo urediti dvorište Doma za odrasle osobe sv. Frane koji nam je i danas izišao u susret te ustupio prostor za ovaj okrugli stol. Obojat ćemo ogradu dvorišta i iscrtati zidove kako bi prostor korisnicima bio što ljepši i ugodniji, a pripremili smo i nekoliko sadnica limuna najavio je Vidov akciju za danas s početkom u 10 sati, a spomenuo je i akciju pod nazivom „Rušimo generacijski jaz“ planiranu za 24. svibnja 2018. Akcija će se provoditi od od 10 do 12 sati u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar na adresi Obala kneza Trpimira 21, gdje će se volonteri s učenicima/ama OŠ Šime Budinića družiti sa starijim sugrađanima, a u planu imaju pjesmu i društvene igre.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)