Učenik "Vice Vlatkovića" Mislav Duilo s pričom o propasti urarske radnje pobijedio na nacionalnom natječaju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Europa u školi
Promatrajući tog urara palo mi je na pamet da napišem priču o propasti urarske radnje. Tako se moj urar Šiško, kad shvati da njegov obrt izumire i da više nema mušterija, odaje alkoholu, a naposlijetku od nemoći i razočaranja porazbija radnju, a ključ baci u kanalizacijski odvod, prepričava Mislav svoju nagrađenu priču
Arif SITNICA
Mislav Duilo

Otkucali su svi satovi, naziv je rada kojim je učenik Mislav Duilo iz 2.a razreda - smjera tehničar za računarstvo zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića osvojio prvu nagradu na ovogodišnjem nacionalnom natjecanju za učenike i mladež pod nazivom „Europa u školi“, u kategoriji literarnog izričaja. Okvirna tema ovogodišnjeg međunarodnog i nacionalnog natjecanja bila je „2018. Europska godina kulturne baštine – Razmisli što čini Europu?“, a natjecanje je provedeno u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju.

U velikoj konkurenciji pristiglih literarnih radova iz brojnih hrvatskih škola, nagradu je u kategoriji za dobnu skupnu 1. i 2. razreda srednje škole i na temu „Škrinja znanja - umjetnički i tradicijski obrti“ osvojilo deset učenika, među kojima je Mislavu Duilu pripalo prestižno prvo mjesto.

Njegova mentorica i prof. hrvatskoga jezika Ivana Pandžić ističe kako je ovo prvi put da se Strukovna škola Vice Vlatkovića prijavila na ovo natjecanje i odmah je njihov rad od strane stručnog žirija proglašen najboljim. Iako vrlo ponosna na tako veliki uspjeh svog učenika, prof. Pandžić ističe kako je Mislav već pokazivao veliki literarni potencijal u pisanju školskih zadaća.

- Mislav u svojim literarnim zadaćama uvijek zna isprovocirati, kako temama tako i obradom, i već je ranije skrenuo pozornost na sebe jer izlazi iz uobičajenih okvira, kaže prof. Ivana Pandžić, a Mislavov spisateljski talent i zanimljivu obradu teme prepoznali su i članovi žirija pročitavši njegov rad "Otkucali su svi satovi" na zadanu temu „Škrinja znanja – umjetnički i tradicijski obrti."

U njemu je, pojašnjava Mislav, kroz priču urara Šiška obradio temu propadanja, točnije nestajanja urarskog obrta, a na ideju ga je potaknuo stvarni urar koji ima urarsku radnju u blizini Mislavova doma.

- Promatrajući tog urara palo mi je na pamet da napišem priču o propasti urarske radnje. Tako se moj urar Šiško, kad shvati da njegov obrt izumire i da više nema mušterija, odaje alkoholu, a naposlijetku od nemoći i razočaranja porazbija radnju, a ključ baci u kanalizacijski odvod, prepričava Mislav svoju nagrađenu priču s tragičnim krajem, a na pitanje je li mogla ipak završiti optimističnije, odgovara: "Mogla je, ali ovako je realno."

Zanimljivo je da se u Mislavovom literarnom radu javljaju likovi iz starije hrvatske književnosti poput Šiška (Menčetića), Hanibala (Lucića), Džore (Držića), Cvijete (Zuzorić), a svoj je rad, kako kaže, napisao u zadnji čas - samo dva sata prije isteka roka za predaju radova na natječaj.

Mislav se, kako priznaje, tek u srednjoj školi zainteresirao za pisanje, a jednoga dana, kaže nam, želi pisati knjige. Ipak, pisanje u budućnosti vidi više kao hobi, a ne stalno zanimanje, koje će vjerojatno pronaći u svojoj budućoj struci tehničara računarstva.

Ovako velikom uspjehu na jednom nacionalnom i međunarodnom natejcanju, ovaj zadarski učenik nije se, kaže, ni u snu nadao, te je jako sretan zbog prvog osvojenog mjesta koje će mu u srpnju donijeti i nagradno putovanje u Njemačku.

Naime, Mislav Duilo će, zajedno s učenicom iz 3.d razreda zadarske Gimnazije Vladimira Nazora Lucijom Čulina, koja je na istome natjecanju također osvojila prvo mjesto, ali u kategoriji likovnih radova, početkom srpnja otputovati u Njemačku gdje će kao najbolji učenici sudjelovati na međunarodnom susretu ovogodišnjih dobitnika nagrada „Europa u školi.“

Mislavu će put u Njemačku, gdje će s mladima iz drugih zemalja sudjelovati u seminaru na temu mladi u Europi, osim još jednog priznanja da je među najboljima, donijeti i nova iskustva jer će mu to biti prvi odlazak u inozemstvo, kao i prvo putovanje zrakoplovom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)