Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Urbani mit je da će zbog zdravstvenog odgoja djeca postati gejevi i lezbijke

21.05.2018. 10:08
Urbani mit je da će zbog zdravstvenog odgoja djeca postati gejevi i lezbijke


Ostati ili izaći iz ormara?, pitanje je na koje je odgovore, utemeljene na znanstvenim istraživanjima, u srijedu, u Kneževoj palači, u okviru Dana seksualnosti, događanja koje organizira Udruga studenata psihologije "Kasper" sa Sveučilišta u Zadru, nastojala što iscrpnije dati mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura kroz svoje predavanje "Ostati ili izaći iz ormara? Psihičke posljedice outanja/ostajanja u ormaru kod LGBT osoba".


Teško razdoblje tijekom odrastanja
U sat i nešto vremena, koliko je trajalo predavanje, ona je okupljenima, a dvorana je bila dupkom puna, što svjedoči o zanimanju javnosti za ovu problematiku, prezentirala najnovija znanstvena istraživanja po spomenutom pitanju, uključivši u svoje izlaganje i konkretne primjere na koje je nailazila u svojoj karijeri, između ostalog i kao djelatnica Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.
U samom startu predavanja objasnila je prisutnima što je to "ormar", što je "coming out", kao dva najvažnija termina kada je u pitanju odluka LGBT osobe da kaže okolini tko ih romantično/seksualno privlači, koji spol.
– Biti u "ormaru" znači skrivati vlastiti seksualni indentitet dok napraviti "coming out" znači izaći iz "ormara", obznaniti javnosti svoj seksualni indentitet. No, napraviti "coming out" ne znači jednom za sva vremena izaći iz "ormara"; najčešće je to cjeloživotni proces i LGBT osoba u svakoj novoj životnoj situaciji odlučuje hoće li sakriti ili javno govoriti o svom seksualnom indentitetu, u kratkim je crtama pojmove objasnila Žegura i u nastavku predavanja vrlo iscrpno prezentirala okupljenima sve one poteškoće s kojima se susreću LGBT osobe, i one outane, kao i one u "ormaru", posebice LGBT mladi, koji, kako je naglasila, prolaze kroz izuzetno teško razdoblje tijekom odrastanja, kao diskriminirana manjina.
– LGBT osobe, da sada ne ulazimo u širinu s obzirom da kratica LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe) ne pokriva sav spektar nečije seksualne indentifikacije koja, ako želimo biti precizni, podrazumjeva i niz drugih seksualnih indentiteta pa se upotrebljava i kratica LGBTTIQQ2SA (lezbijke, gejevi, biseksualci, transeksualci, transrodni, interseksualni, queer, neodređeni, osobe s muškim i ženskim duhom, aseksualni), uglavnom prolaze kroz teške faze tijekom sazrjevanja, bilo zbog vlastitog propitivanja seksualnog indentiteta, bilo zbog nerazumijevanja / ne podrške okoline. Stoga je od izuzetne važnosti educirati ih o seksualnosti na znanstveno utemeljenim činjenicama kroz zdravstveni odgoj, istakla je magistra kliničke psihologije.


Živeći dvostruke živote
Služeći se brojnim grafikonima, citatima, materijalima prikupljenim iz relevantnih izvora Žegura je demistificirala takozvane urbane mitove vezane za zdravstveni odgoj.
– Neki od urbanih mitova vezanih za zdravstveni odgoj su da će djeca zbog tog programa postati gejevi i lezbijke, da će ranije ući u seksualne odnose, da će smatrati da je promiskuitet poželjan, da će dječaci naučiti kako da budu djevojčice i obratno, da će biti pod nekakvim pritiscima/ promoviranjem homoseksualnog stila života ili, primjerice, da će poželjeti promijeniti svoj spol usljed "adolescentskog hira". Ne, baš naprotiv, takav program će ih pripremiti za život te, između ostalog, za razumijevanje vlastite seksualnosti, što je nešto od izuzetne važnosti, kako među hetero populacijom, a posebice među mladim LGBT osobama koji se susreću, kako sam već naglasila, s velikim problemima zbog neprihvaćanja, kako od okoline, tako i od samih sebe. Kao psiholog u svom sam se radu susretala s brojnim osobama koje su strahovi od eventualnog otkrivanja okoline njihovih seksualnih indentiteta u toj mjeri obilježili da su neki prestali izlaziti iz svojih domova u strahu da će ih otkriti, istaknula je Žegura, dodajući kako je teško jednoj mladoj LGBT osobi kada se mora pitati hoće li ju/ga roditelji i dalje financirati, hoće li joj/mu biti uskraćeno studiranje.
– Zamislite jednu mladu osobu koja ne smije pokazati svoje osjećaje, koja se mora pitati može li prići nekome tko joj/mu se sviđa. Ili se pitati može li na javnom mjestu pokazati nekakav pa i onaj najdiskretniji znak pažnje. A takvih je slučajeva bezbroj, situacija gdje LGBT osobe na taj način žive do staračkog doma, skrivajući se, živeći s "cimericom/cimerom" 20, 30… godina, izlazeći odvojeno, živeći dvostruke živote, jedan za javnost, a drugi za uski krug osoba od povjerenja, kazala je Žegura, dodajući kako su brojna istraživanja pokazala koliko je važna edukacija, koliko je važna podrška, posebice u adolescentskoj dobi.
– Porazna je činjenica (istraživanje u SAD) da je čak 56 posto obitelji izražava anti – gay stavove pred svojom djecom te da je čak 61 posto LGBT adolescenata izloženo nasilju, kako u svojim obiteljima, tako i među vršnjacima što rezultira činjenicom da su mnogo nesretniji od svojih hetero vršnjaka, osjećaju se krivima, lošima, misle da ne zavrjeđuju ljubav, kazala je Žegura.