Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VIR JE USPIO Od zapuštenog otoka do diva hrvatskog turizma

21.05.2018. 13:10
VIR JE USPIO Od zapuštenog otoka do diva hrvatskog turizma


Kažimir ŠKRBIĆ
"Uspjeli smo! Vir je uspio" – tako je prije nekoliko godina načelnik Općine Vir Kristijan Kapović u društvu najjačih političkih imena iz Zadarske županije, gospodarstvenika te brojnih uglednika i prijatelja otoka Vira nazdravljao rekordnim turističkim brojkama. Nazdravilo se i za projekte komunalne infrastrukture koji u slučaju gradnje virske vodovodne i kanalizacijske mreže premašuju iznos od 680 milijuna kuna, ili činjenici kako je otok "predodređen i definiran" za neuspjeh postao hit turistička destinacija te mjesto velikih i brojnih manjih komunalnih projekata, a sama općinska uprava, stabilna s načelnikom Kapovićem od 2003. godine, nacionalni primjer lokalne vlasti koja dosljedno provodi zdrave socijalnu i demografsku politiku. U 25 godina postojanja virska jedinica lokalne samouprave prošla je kroz uzbudljivo, povremeno dramatično i posljednjih 15 godina izrazito razvojno razdoblje. Od uspostave Općine Vir 1993. godine i prve realizacije nekoliko važnih projekata do političke krize, bankrota njezinih poduzeća i dolaska povjerenika Vlade Republike Hrvatske na kraju milenija te – nakon 2003. godine – kraćeg perioda stabilizacije i ubrzanog razvoja neusporedivog sa susjednim mjestima – život otoka i otočana obilježili su demografski rast nezabilježen u ostatku Hrvatske, infrastrukturni projekti goleme materijalne i civilizacijske vrijednosti, dosljedno provođenje socijalnog programa koji je proračunski, strukturno i sadržajno iznad svih hrvatskih lokalnih politika te pretvaranje otoka u turističku destinaciju s više od dva milijuna noćenja i stalnim mjestom u "top 10" hrvatskih turističkih destinacija. Od mjesta sa slabo razvijenom infrastrukturom koje je predsjednik Savjeta za prostorno planiranje Vlade RH Jerko Rošin svojedobno – potpuno nepromišljeno, neopravdano i brutalno – nazvao "otokom gubavaca" na koji treba "baciti atomsku bombu", Vir je izrastao u fenomen kojim su se, i to posve različitim povodima, bavili gotovo svi pisani i elektronski mediji u Hrvatskoj. Analizirajući tajnu virskog uspjeha u turizmu, ili dajući virski primjer pozitivne demografske slike, skrbi i obrazovno-socijalne politike koju gotovo desetljeće i pol provodi stabilna općinska uprava, mediji su zapravo otoku konačno odali priznanje za uspjeh.


Općina je generator razvoja
Suočen s pitanjem opstanka i činjenicom kako je početkom 1990-ih imao jedva 900 stanovnika, a danas oko četiri i pol tisuće, kao i kasnije izrazito negativne percepcije otoka kao prenaseljenog, arhitektonski neurednog i zapuštenog ili turistički neprivlačnog, Vir se tijekom posljednjih 15 godina ne samo uspješno othrvao jednoj takvoj negativnoj pozadini – već je priču okrenuo u svoju korist.
"Vir je u svojoj prošlosti imao dva povjerenika Vlade RH, ozbiljne krize i žestoke političke rasprave u prvom razdoblju postojanja, ali nakon toga Općina Vir postaje stabilna, razvojna i najvažniji generator buđenja i procvata cijelog otoka", ilustrirao je načelnik Kapović početak vlastite političke misije i razvojne etape pred kojom je bio otok. Ciljevi postavljeni tada 2003. godine i 2005. godine kada je Kapović dobio prvi samostalni mandat na izborima, sadržani su u svemu što se potom ostvarilo ili je u procesu ostvarenja: općinski sustav s vlastitim poduzećima i ustanovama, gradnja vodovodne i kanalizacijske mreže te asfaltiranih cestovnih prometnica s pratećom infrastrukturom po cijelom otoku, snažno povezivanje s regionalnim centrom Zadrom, razvijanje socijalnog programa s potporama usmjerenima prema cjelokupnoj populaciji otoka, uređenje i održavanje plaža i šetnica, realizacija turističkih projekata i stvaranje virske turističke destinacije, gradnja moderne zgrade dječjeg vrtića i ambulante, sportskih igrališta te, među ostalim, realizacija programa poticanja turističke i poljoprivredne djelatnosti. Rezultati su uskoro bili više nego očiti: od 2003. do 2009. godine osnovana su komunalna poduzeća "Vodovod Vir", "Čisti otok", "Vir održavanje" i destinacijska menadžment kompanija "Vir turizam" uz osnutak Dječjeg vrtića "Smješko" i revitalizaciju Turističke zajednice Općine Vir. Stabilizirana je elektroopskrba i elektro mreža na otoku te predana HEP-u na upravljanje s više od 50 milijuna općinskih kuna ulaganja u elektro mrežu. Spašena je i imovina nekadašnje poljoprivredne zadruge uz otkup zemljišta na atraktivnim lokacijama za potrebe gradnje novog vrtića i ambulante, izgradnju osnovne škole, proširenje groblja i gradnju mrtvačnice te za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra na Prauljama. Asfaltirane su brojne ulice, izglasan je Prostorni plan uređenja Općine Vir, prvi nakon 1989. godine, uz početak izgradnje milenijskog projekta vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Uređen je okoliš Župe Vir, župna dvorana, crkveni trg i vanjsko oltarište, a samo održavanje svih površina radi se bez vanjskih suradnika.
"Na taj način novac vezan za ulaganje i održavanje infrastrukture više ne ide izvan Vira kao ranije, već ostaje na otoku, a to omogućava zapošljavanje mladih i nezaposlenih osoba", objasnio je načelnik Kapović razloge zbog kojih je Općina Vir osnivala vlastita poduzeća. U tom se razdoblju saniraju brojne mjesne lučice i uređuju plaže, a dio budžeta – po prilici od 5 do 10 posto godišnjeg proračuna – daje se građanstvu kao socijalna, demografska, obrazovna i potpora obiteljima u vidu materijalnih pomoći za novorođenče (7.500 kuna), subvencije za osnovnoškolce i srednjoškolce (2.500 kuna), studentske stipendije (1.500 kuna uz dodatnih 500 kuna za odličan uspjeh), novčane pomoći umirovljenicima, nezaposlenim i osobama starijima od 65 godina te socijalnim slučajevima (500 kuna dva puta godišnje). U periodu od 2009. do 2013. godine nastavljeno je utabanim putem: svečano su otvorene novoizgrađene zgrade Dječjeg vrtića i ambulante te mrtvačnice i kapelice na virskom mjesnom groblju; asfaltirano je mnoštvo pristupnih ulica uz početak radova na II. i III. fazi vodoopskrbnog sustava i odvodnje, rekonstruirana je cesta D- 306, a destinacijska kompanija "Vir turizam" strateški i promotivno pokreće projekt brendiranja i percepcije otoka Vira u poželjnu destinaciju. Napokon, u 2012. godini probijena je brojka od milijun turističkih noćenja, obnovljen je virski svjetionik u rezidencijalnu "Villu Lanterna", a druga općinska poduzeća neprekidno povećavaju opseg rada i djelovanja uz nabavku novih vozila i opreme. Daju se potpore građanima za sadnju maslina i raznih voćaka, pa je do 2013. godine podijeljeno više od 20.000 raznih sadnica uz davanje poticaja za razvoj turizma, poduzetništva i obrtništva. Osnivaju se nova dva općinska poduzeća: "Virsko komunalno gospodarstvo" i "Vir zaštita", a radi se i novi preustroj općinske uprave – s ciljem kvalitetnijeg društvenog i komunalnog standarda.


Vir među deset najboljih destinacija
Period od 2013. do 2017. godine pamtit će se po punoj afirmaciji otoka Vira kao turističke destinacije koja je ostvarila rekordnih dva milijuna noćenja turista, čime se potvrdila kao jedna od deset najboljih destinacija u Hrvatskoj, potom i sve čvršćoj suradnji sa Sveučilištem u Zadru koja je rezultirala velikim znanstvenim skupom na otoku i izradom znanstvene monografije "Otok Vir", kao i izradom Strategije razvoja otoka Vira do 2030. No, prije svega, ovaj je period bio zlatno razdoblje za gradnju virske vodovodne i kanalizacijske mreže s više od 1.500 realiziranih priključaka i očekivane prijave projekta za EU sredstva. Kako je poduzeće "Vodovod Vir" kao investitor već dobilo približno 400 milijuna kuna od EU za vodovodni i kanalizacijski projekt na području susjednog Nina, Vrsi i Privlake, u daljnjem postupku očekuje se dobivanje građevinske dozvole i aplikacija cjelokupnog virskog projekta za EU sredstva, čija je procijenjena vrijednost oko 466 milijuna kuna. Uz susjednu aglomeraciju Nin-Vrsi- Privlaka te dosadašnja ulaganja u virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u ukupnom iznosu od oko 225 milijuna kuna vlastitih sredstava, iznos ovih milenijskih projekta veći je od milijardu kuna.
Ovo je razdoblje značajno i po drugim komunalnim zahvatima i radovima na virskoj infrastrukturi – više od 70 milijuna kuna uloženo je u asfaltiranje virskih ulica i putova, postavljanje javne rasvjete, gradnju elektro infrastrukture te uređenje obale i plaža. Ono što su spomenuta poduzeća ostvarila na polju komunalnog reda i infrastrukture, u području turizma uspio je "Vir turizam" kao destinacijska kompanija sa svojom Turističkom agencijom "Vir turizam". Zahvaljujući organizaciji međunarodnih atletskih maratona, Kupa Hrvatske u triatlonu, finalnim utrkama atraktivnog međunarodnog "Alpe Adria Jet Ski Toura", međunarodnih cestovnih biciklističkih utrka za mlađe dobne kategorije, sezonskim biciklijadama Zadar-Vir, glamuroznom "Virskom ljetu" koje okuplja najbolje estradne izvođače u Hrvatskoj i regiji ili "Virskim maškarama" s najdužom tradicijom u Zadarskoj županiji – Vir se u proteklo desetljeće i pol od relativno nepoznatog mjesta bez velikih događaja prometnuo u jedno od najjačih imena hrvatskog turizma i destinacijskog upravljanja te s planom da uskoro dođe i do samog vrha.
"Napravili smo puno, ali niti iz daleka dovoljno. S ostvarenjem novih ciljeva upustit ćemo se s Dubrovnikom, Porečom i Rovinjem u borbu za destinacijski broj jedan u Hrvatskoj", zaključio je virski načelnik.




Sve raste na otoku rekorderu: cijene nekretnina, noćenja i dolasci
Od vremena kada se na otoku sramežljivo počeo događati turizam, a cijena zemljišta bila 20 eura za kvadrat u građevinskoj zoni, danas je Vir destinacija s najvećim brojem noćenja u Zadarskoj županiji (dva milijuna) te sa 100 eura vrijednim zemljištem u građevinskoj zoni. U istom razdoblju od 2004. godine do danas, cijena gradnje stambenih i poslovnih objekata enormno je porasla za 400 posto: s 300 na 1.500 eura po kvadratu, a masivan porast zabilježen je u svemu što čini ekonomiju turizma. Nadalje, prije 11 godina Vir je kao turistička destinacija bilježio 23.000 dolazaka (80 posto domaći gosti) i nešto manje od 300 tisuća noćenja. Onda je počeo kontinuirani rast: 700 tisuća prije osam godina, 900 tisuća godinu kasnije, potom čarobni milijun 2012. godine i nešto više od dva milijuna u 2017. godini s približno 125 tisuća dolazaka (75 posto stranci i 25 posto domaći). Prema podacima oglasnika "Crozilla" i "Njuškalo" objavljenima u "Jutarnjem listu", otok Vir je strancima najzanimljivija i najtraženija destinacija u Hrvatskoj za kupnju nekretnine, odnosno kuće na moru. Nije ni ovdje kraj priče: iako je 2017. godina za Vir bila rekordna s najvećim zabilježenim porastom noćenja i dolazaka u Hrvatskoj, brzo će otići u zaborav. U prva četiri mjeseca ove godine, od siječnja do travnja 2018., statistika noćenja i dolazaka domaćih i stranih gostiju govori o novim rekordnim brojkama – noćilo je 26.715 gostiju s 2.365 ostvarenih dolazaka, što je ovogodišnji nacionalni rekordni porast od 77,8 posto u dolascima te 52 posto u noćenjima.


Vir u brojkama i projektima
10.000 objekata trenutno postoji na Viru, a na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu priključeno je 900 objekata uz 600 dodatnih u narednom periodu.
225 milijuna kuna vlastitih sredstava iz budžeta Općine Vir dosad je uloženo u realizaciju gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Napravljeni su magistralni vod vodovoda Zadar-Petrčane-Nin-Vir, kapitalni objekti Crpna stanica Vir i vodosprema Bandira, te I. i II. faza lokalne mreže na Viru (Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica). III. faza je u izgradnji (Prezida).
40 milijuna kuna vrijednim projektom izvest će se 16 kilometara vodovodne i 16 kilometara kanalizacijske mreže te oko 1.600 vodovodnih i kanalizacijskih priključaka na južnom dijelu otoka (III. faza). Nakon završetka ove faze gradnje, 35 posto otoka dobit će vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, a za preostali dio Vira priprema se dokumentacija i aplikacija projekta za EU sredstva. Očekuje se kako će do 2022. godine cijeli otok Vir biti umrežen na vodovod i kanalizaciju.
30.000 metara kabela i 1.000 rasvjetnih tijela na području otoka postavljeno je u posljednjih deset godina.
1.000.000 kvadrata cesta na otoku asfaltirano je u istom periodu, odnosno preko 200 kilometara prometnica, a samo u 2017. godini troškovnik za asfaltiranje iznosio je više od 10,7 milijuna kuna.
10,5 milijuna kuna iznos je s kojim je zaključena javna nabava za novi, osvježeni i nadopunjeni vozni park općinskog poduzeća "Čisti otok", a to je bio prvi važan korak nove razvojne etape koju predstavlja realizacija velikog projekta izgradnje reciklažnog dvorišta i servisnog centra na otoku Viru.
250 stalnih radnih mjesta uz još dodatnih 200 sezonskih otvoreno je novim ustrojem javnog komunalnog sustava tijekom posljednjih 15 godina, i to u javnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama Općine Vir.
112.500 kuna dobije virska obitelj s petoro djece kroz jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu. Osnovni iznos od 7.500 kuna dobiva se za prvorođeno dijete, a za svako sljedeće potpora se povećava za 7.500 kuna, pa ona za peto dijete iznosi 37.500 kuna, odnosno generirano – 112.500 kuna.
50 milijuna kuna ukupni je iznos koji je Općina Vir kroz razne programe potpora izdvojila iz budžeta u posljednjih 15 godina – za socijalu, obrazovanje i kao demografske potpore.
30.000 kuna godišnje uštede roditelji čija djeca koriste usluge Dječjeg vrtića "Smješko". Općina Vir u potpunosti financira njegovo djelovanje, a djeci je osiguran boravak u vrtiću uz tri obroka dnevno. U pripremi su i dodatni besplatni sadržaji za najmlađe: učenje stranih jezika te tjelesni i glazbeni odgoj, kao i osiguranje smještaja za djecu jasličke dobi.
2.077.796 ostvarenih noćenja imao je Vir prošle godine. Uz to je sa 1.471.871 noćenja neprikosnoveni šampion nekomercijalnog turizma u Hrvatskoj, kao i hrvatski rekorder po porastu u kategorijama komercijalnog turizma i ostvarenih noćenja. U 2017. godini promovirao se u još jednog rekordera hrvatskog turizma i kralja obiteljske destinacije: s 16,7 ostvarenih noćenja u prosjeku po gostu (dolasku), Vir je uvjerljivi hrvatski broj jedan. Vir ima i najveći broj noćenja domaćih gostiju u 2017. godini u cijeloj Hrvatskoj (1.157.680 ili 55,7 posto od svih ostvarenih noćenja).
Za 5 godina na Viru očekuju biti br. 1 u Hrvatskoj po broju ostvarenih turističkih noćenja, ispred Dubrovnika i Poreča.
4.500 stanovnika ima otok Vir – procjena je temeljena na analizi PU zadarske, a to je rezultat kontinuiranog ulaganja na području Općine Vir, zdravog socijalnog programa potpora i razvijenog gospodarstva. Evo brojki: 1991. godine Vir ima 860 stanovnika, 2001. ima 1.608, a 2011. godine broji 3.032 stanovnika.
1,6 milijuna kuna iznosio je prvi proračun Općine Vir iz 1994. godine, deset godina kasnije 11,1 milijuna, a od tada evo iznosa njegove realizacije: 12,1 milijuna (2005.), 14,1 (2006.), 15,2 (2007.), 18,3 (2008.), 26 (2009.), 27,7 (2010.), 28,4 (2011.), 31,2 (2012.), 46,6 (2013.), 57,9 (2014.), 59,9 (2015.), 48,4 (2016.) i 46 milijuna kuna (2017.).