Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za psihosocijalni razvoj djeteta nije bitna seksualna orijentacija roditelja, ljubav čini obitelj

21.05.2018. 09:00
Za psihosocijalni razvoj djeteta nije bitna seksualna orijentacija roditelja, ljubav čini obitelj


U okviru Dana seksualnosti Udruge studenata psihologije "Kasper" Sveučilišta u Zadru, jučer je u Kneževoj palači predstavljena slikovnica "Moja dugina obitelj" udruge Dugine obitelji, autora teksta Ive Šegote te ilustratora Borne Nikole Žeželja. O slikovnici kao i udruzi, govorili su Šegota i dva člana udruge Filip Cesarec i Josip Alesandro Bajan.
– Dugine obitelji su obitelji LGBTIQ parova. Postoje u Hrvatskoj, imaju djecu i kao i sve ostale obitelji žele najbolje svojoj djeci. Žele im približiti na njima razumljiv način život u obiteljima u kojima odrastaju što je bio povod za izradu ove slikovnice. Odlučili smo se za dva para, jedan lezbijski sa sinom i drugi – gej par s kćerkom. Kroz sasvim uobičajene svakodnevne situacije, od boravka u prirodi preko aktivnosti u kuhinji do odlaska na more ili skijanje nastojali smo djeci LGBTIQ parova objasniti kako se obitelji u kojima žive ne razlikuju od drugih obitelji i kako je ljubav ono što čini obitelj, u kratkim su crtama slikovnicu predstavili članovi udruge.


Kontaktirali psihološku struku
– Pri izradi slikovnice smo kontaktirali ljude iz psihološke struke kako bi slikovnica bila u potpunosti primjerena djeci i drago nam je da smo u tome i uspjeli i izdali prvu takvu slikovnicu u zemlji. U prvom izdanju smo tiskali 500 primjeraka koje smo dijelili besplatno, a koliko je bio interes dovoljno govori činjenica da smo napravili i drugo izdanje, a uskoro će i treće, u tvrdom uvezu, animirani film i bojanka. Reakcije su pozitivne, svoj su primjerak htjele imati i brojne heteroseksualne obitelji, kako su nam rekli, u želji da svoju djecu od malena nauče kako postoje razne vrste obitelji, da obitelj definira ljubav, da su bilo kakvi stereotipi štetni, naglasio je Šegota.
I sam u bračnoj zajednici ili, kako to zakon formalno definira – životnom partnerstvu, Šegota je kazao okupljenima kako sa svojim suprugom namjerava posvojiti dijete te kako u okviru udruge aktivno radi da im to bude omogućeno legalno, u okviru zakona.
– Ne koristim izraz partner jer ja nisam u nikakvom partnerstvu već u braku i imam supruga bez obzira kako to zakon definira. A moj suprug i ja želimo posvojiti dijete i radimo na tome da nam to bude i omogućeno. Istraživanja su odavno dokazala da za psihosocijalni razvoj djeteta nije bitna seksualna orijentacija roditelja, dapače u našim se obiteljima dijete ne može "dogoditi" već je roditeljstvo rezultat želje/plana stoga su naše obitelji najčešće povezanije od hetero obitelji što pozitivnije utječe na razvoj naših mališana, također dokazano brojnim istraživanjima, informirao je okupljene Šegota i dodao kako je njihova vizija društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.


Negativne reakcije
U okviru predavanja je bilo riječi i o negativnim reakcijama na izdavanje slikovnice poput incidenta kada je na karnevalu u Kaštelama spaljen plakat na kojem je pisalo mama i mama te s druge strane tata i tata, što ih je šokiralo.
– Nismo mogli vjerovati da je nekome izdavanje naše slikovnice bilo najnegativniji događaj u protekloj godini. No, to je bilo izolirani incident koji je predstavio našu zemlju u negativnom kontekstu o čemu je izvjestio čak i BBC. Nakon toga su nam se javili neki roditelji iz Kaštela koji nisu znali da će do toga doći, a zainteresiranost medija za taj slučaj kao i slikovnicu općenito jasno nam je dalo do znanja koliko je bitno bilo progovoriti o duginim obiteljima, koliko je vidljivost bitna, koliko su ljudi neinformirani, uključujući i naše političare koji su još uvijek na tome kako biti gay nije bolest, što je nešto o čemu se u razvijenom svijetu ne raspravlja već 30 godina, naglasio je Šegota.
Dugine obitelji, posvajenje djece, potpuna ravnopravnost standardi su već godinama razvijenih zemalja, što se moglo čuti na predstavljanju slikovnice, no ne i u Hrvatskoj, kako je naglasio Bajan. Kao pravnik po struci on je okupljene informirao o aktivnostima usmjerenim u pravcu zakonske regulative duginih obitelji kao i o preprekama na koje nailaze u najvećoj mjeri iz konzervativnih i crkvenih krugova.




Podrška vjernika
– Postoje brojni vjernici koji žive u skladu s napucima II Vatikanskog koncila i propovjedima pape Franje i podržavaju nas, podržavaju sve obitelji, svjesni da obitelji, kako smo više puta naglasili čini ljubav, svjesni da za razvoj djeteta nije bitno hoće li odrastati s dvije mama, s dva oca, s djedom i bakom ili samohranim roditeljima, za razliku od hrvatskog crkvenog vrha koji nastoji na sve moguće načine, zajedno s svojim udrugama lišiti nas, kao i sve ostale manjine i ovih teško stečenih prava, istakao je, između ostalog Bajan.