Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

IMMEDIATE RESPONSE 19 Prva takva akcija desantnih brodova HRM

21.05.2019. 09:13
IMMEDIATE RESPONSE 19 Prva takva akcija  desantnih  brodova HRM


Desantni brodovi Hrvatske ratne mornarice, „Krka“ i „Cetina“, iskrcali su jučer popodne u zadarskoj luci Gaženica kontingent  oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti. Prvi je  to put da brodovi Hrvatske ratne mornarice prevoze snage s mjestom  ukrcaja u luci druge savezničke države. DBM 82 Krka i DBM 81 Cetina  ukrcali su u luci Drač u Republici Albaniji jedan kontingent albanske  vojne policije i regularne vojske, jedan kontingent Kosovskih snaga sigurnosti te oko 20-tak vozila, pretežno Land Rovera i Humveeja. Trupe  obiju zemalja sudjeluju na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate  Response 19, a nakon iskrcavanja vojnici obiju zemalja uputili su se na  vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja. Vojnike Kosova dočekali su  predstavnici njihovog veleposlanstva u Zagrebu, ali nisu davali izjave.  Što više, hrvatski domaćini su zamolili novinare da ne pitaju vojnike  politička pitanja. Naime, Immediate Response 19 nije NATO vježba, već  vježba pod patronatom Sjedinjenih Američkih Država. Vježbu planira i  usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s  težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Zna se  da su Amerikanci imali velikih kritika na odluku vrha Kosova o stvaranju vojske.
– Vrlo je važno da mi, kao vrlo mlada vojska, testiramo svoje sposobnosti skupa s prijateljskim snagama drugih zemalja. Posebice je to  važno provjeriti zajedno s vojskama zemalja članica NATO-a. Za nas je  vrlo važno kako sudjelovati u očuvanju svjetske sigurnosti i mira, rekao  je zapovjednik kosovskih snaga, Avni Kiqina.
Vojnici Albanije pak sudjeluju s jednim vodom u vježbi a njihov zapovjednik, major Ilir Fjola, dodao je da je i njegovim vojnicima vrlo  važno sudjelovati u međunarodnom okruženju.
– Veliko je iskustvo sudjelovati u ovoj vježbi s Hrvatskom ratnom  mornaricom. I za nas je vrlo važna razmjena iskustava u osiguranju  slobodni granica. Važno je usvajati i nova saznajna o kulturama drugih  naroda koji sudjeluju na ovoj vježbi, rekao je albanski zapovjednik.
Težišni cilj vježbe Immediate Response 19 je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i  domaćini vježbe.
U vježbi će sudjelovati oko 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije, Njemačke i Ujedinjene Kraljevine. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.