Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UDRUGA PUT Razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov

21.05.2019. 08:48
UDRUGA PUT Razlike među  ljudima nisu  nevolja nego  blagoslov


Humanitarna udruga Put iz Zadra i volonteri crkve sv. Filip  Neri iz Splita u nedjelju su hodočastili na otok Pašman. Domaćin im je  bio fra Ante Kekez, upravitelj 600 godina starog samostana sv. Duje u  Kraju.
– Na hodočašću je ukupno oko 130 ljudi, od čeka 50-ak volontera i  oko 80-ak ljudi raznih dobnih skupina sa zdravstvenim i intelektualnim  teškoćama, kazala je Igris Smrkinić, voditeljica Udruge Put.
I Udruga Put i zajednica sv. Filip Neri, kaže Igris, djeluju po istom poslanju, a to su djela vezana s potrebitima, bolesnima te onima u raznim  poteškoćama, kako tjelesnim tako i drugima.


Djela vezana s potrebitima
– Zajedno s nama su bili i oni s kojima smo na susretima često zajedno: Udruga za inkluziju Lastavice Split, Udruga osoba s cerebralnom  paralizom Srce Split te Zajednica Vjera i svjetlo i drugi. Jedno je samo  važno da u molitvi i zajedništvu čeznemo Krista, poručila je Smrkinić.
Tako je bilo i u nedjelju u samostanu sv. Duje, sveta misa, slavljenje  Gospodina u pjesmi, molitva krunice te naravno spontano veselo  druženje.
– Dotaknuti propovjedi oca Joze Milanovića iz benediktinskog samostana sv. Kuzme i Damjana sa Ćokovca, u kojoj je istaknuo da svi mi  jesmo djeca Božja, dragocjen biser, svatko od nas, u Bogu jedinstven i  neprocjenjiv, naglasila je Smrkinić.


Sve u Očevim rukama
Isto tako kao što imamo na ovom putu razne poteškoće, što  uključuje često i tjelesne, imamo i nešto neprocjenjivo, kaže Igris, a to  su darovi kojima nas dariva Otac naš Nebeski, svakog od nas, svi ih  imamo.
– To je naša dragocjenost, naša ljubljenost, to smo svi, baš svatko od  nas u Očevim rukama, tvrdi Igris, po zanimanju medicinska djelatnica.
Udruga Put je humanitarna udruga koja svakodnevno pretvara riječi  i poruke kršćanskog milosrđa u djela pomaganja najpotrebitijim članovima našega društva. Svjedoči da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov te da slabost može biti  izvorom radosti, mira, života.




Hrana za invalidne osobe i obitelji
– Zahvalni smo fra Anti što nas uvijek dočeka otvorena srca punog  ljubavi i blagosti. Vjerujem da će i ovaj susret ostati kao čin Božje ljubavi i njegujući ga kao Milost, nastojat ćemo ga uz Božju pomoć svake  godine potaknuti. Neka je slava i hvala Gospodinu našemu Isusu Kristu. Neka je slavljen i hvaljen u svim Svojim djelima, poručila je Igris  Smrkinić koja se predala Bogu, Spasitelju.
Udruga Put već će tradicionalno sudjelovati na 8. Međunarodnom  hodočašću za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u  Međugorju, od 6. do 9. lipnja 2019.
– Ovo hodočašće je našim domaćinima najdraže od svih. Otvore nam  svoja vrata, prime nas u pansione i hotele, kuhaju nam, pripreme feštu.  Kažu da smo im najdraži gosti. Ovo sveto putovanju je hrana kako za  osobe s invaliditetom, tako za članove njihovih obitelji, ponosno će  Igris Smrkinić istaknuvši kako Udruga Put u listopadu ide i na hodočašće u svetište Lourdes na jugozapadu Francuske.


Fra Ante: Uvijek otvorena  samostanska vrata
Samostan uvijek ima otvorena vrata za bolesne, osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. K nama dolazi i Centar za rehabilitaciju  iz Sv. Filip i Jakova i druge srodne ustanove. Svi oni imaju neotuđivo  dostojanstvo i misiju u životu, a kad osjete da su voljeni oni ne skrivaju  svoju radosti i zahvalnost. Kad vidite kako su na sv. misi spontani, kako  se mole, pjevaju, istinski raduju, koliko su željna života dođe vam toplina u srcu i u duši.
Način na koji živimo bolest i invalidnost je indikator ljubavi koju smo  spremni ponuditi. Svaki iskreni osmijeh i topla riječ skida svaku našu  masku i vraća nam dječji duh radosti, voljenosti i željenosti i u srce,  dušu i na lice. Ostavimo po strani što drugi govore, otpustimo predrasude i poslušajmo što ima za reći onaj o kome se govori. Darujmo  srdačni osmijeh, toplinu riječi, zagrljaj i blagoslov i zagrijemo njegovo  srce, a time i svoje srce, poručio je fra Ante Kekez poželivši da samostan sv. Duje bute prepoznatljiv i po susretima s bolesnim i invalidnim  osobama.