Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DJEČJE STVARALAŠTVO Sudjelovalo sto i deset radova iz dvadeset osnovnih škola iz cijele Hrvatske

21.05.2020. 13:10


Zadarska županija, Grad Zadar i Udruga glagoljaša Zadar četvrtu su godinu zaredom pokrovitelji projekta likovnog natječaja »Iskoni bje Slovo«. Organizator projekta je OŠ Zadarski otoci – Zadar. Ovom natječaju svoju veliku podršku davao je nedavno preminuli mons. dr. sc. Pavao Kero (1940. – 2018.), glagoljaš našega vremena koji je dao neizmjerljiv doprinos čuvanju i promicanju glagoljice u Zadru i Hrvatskoj. Cilj je projekta osvijestiti važnost glagoljice i njezino povijesno značenje kako bi učenici otkrivali, razvijali i njegovali vrijednosti hrvatskoga naroda.
Značenje naslova likovnog natječaja »Iskoni bje Slovo« – prve su riječi Ivanova Evanđelja napisane glagoljicom. Kao što i samo ime govori na staroslavenskom – Iskoni bje Slovo i Slovo bje u Boga i Bog bje Slovo, što znači: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
IV. likovni natječaj »Iskoni bje Slovo« vodili su i organizirali članovi povjerenstva: ravnatelj Davor Barić, prof. Sunčica Ivin Mikulić, prof. Vesna Dunatov, prof. Mate Čačić, prof. Iva Buljat, prof. Bernarda Kamber, prof. Mate Mustać, prof. Darko Vulin, prof. vjeroučiteljica Nada Šarlija, prof. knjižničarka Mišela Nežić, učiteljice razredne nastave Renata Andrović, Anđelina Grancarić i Željka Diklan.
Na natječaj je pristiglo ukupno sto i deset radova iz dvadeset osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Učenici su se natjecali u četiri kategorije: 1.i 2., 3. i 4., 5. i 6. te 7. i 8. razreda. Ocjenjivački sud, sastavljen od dvojice profesora likovne kulture i akademskih slikara Borisa Žuže i Bogdana Mogilevskija, 19. svibnja 2020. godine odabrao je najbolje radove.   
Profesor Boris Žuža dao je osvrt na pristigle dječje radove: »Sami likovni radovi iskazuju raznoliko bogatstvo likovnih pristupa, izvedbenih tehnika i ostvarenih kompozicija. Ipak je osnovnoškolsko doba prava riznica mladenačkih kreativnih ideja i iskazivanja ljubavi prema pismu iz hrvatske prošlosti i likovnom stvaralaštvu.«
Nažalost, zbog pandemije koronavirusa izložba i prigodan program neće se održati u školi. Nagrađeni učenici i mentori primit će svoje pohvalnice i nagrade putem pošte. Svima zahvaljujemo na sudjelovanju te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i na V. likovnom natječaju 2021. i na taj način podrže očuvanje hrvatske baštine, poručili su organizatori.(zl)
 


Rezultati


Kategorija 1. i 2. razreda:
1. mjesto: Ana Turina, 1. r., mentorica: Ivana Salopek Turina, Prva osnovna škola, Ogulin
2. mjesto: Lorena Đuđik, 1.r., mentorica: Marija Mikić, OŠ Budrovci, Đakovo
3. mjesto: Nina Špaček, 2.r., mentorica: Snježana Supan, OŠ Sirač, Sirač
Kategorija 3. i 4. razreda:
1. mjesto: Sara Cvitan, 4.r., mentorica: Helena Šarić, OŠ J. Šižgorić, Šibenik
2. mjesto: Greta Lonjak, 4.r., mentorica: Đurđica Pošta, OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica
3. mjesto: Fani Čiklić, 4.r., mentorica: Ivana Medić, OŠ Vladimir Nazor, Neviđane
Kategorija 5. i 6. razreda:
1. mjesto: Martina Kosar, 5.r., mentorica: Željka Kalabek, IV. osnovna škola Bjelovar
2. mjesto: Ivan Pavlešević, 6.r., mentorica: Marija Grgić, OŠ Antun Gustav Matoš, Tovarnik
3. mjesto: Lea Dejanović, 5.r., mentorica: Antonela Stanić, OŠ Kralja Tomislava, Udbina
Kategorija 7. i 8. razreda:
1. mjesto: Marijeta Maras, 7.a, mentorica: Zdenka Biliškov, OŠ Visoka, Split
2. mjesto: Ana Marinić, 8.r., mentorica: Inga Galović, OŠ Sveti Matej, Viškovo
3. mjesto: Marta Blažić, 8.r., mentorica: Lucija Lebić, OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod