Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Milanović: Neću ni za koga navijati na izborima. Pitanje hoću li uopće glasati

21.05.2020. 20:03


Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako smatra da je datum 5. srpnja za održavanje izbora korektan, najavio je da ne planira primati u audijenciju svakoga tko je ušao u hrvatski parlament, te ponovio da možda neće ni izaći na izbore kako mu se ne bi pripisivala pristranost. 
Gostujući u Dnevniku NoveTV, predsjednik Republike Zoran Milanović je odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je odabrao 5. srpnja za održavanje izbora, odgovorio: "Mislim da je to korektan datum, mislim da s tim datumom nitko nema problema a to je bio nekako cilj". Ponovio je svoje uvjerenje kako ovo nije najbolji trenutak za izbore, jer je "zbog bremenitosti situacije, zbog nejasnoće, nepredvidljivosti nekih događaja (važno) imati i dalje izvršnu vlast".
Na izborima neće "ni za koga navijati", napomenuo je, te još jednom naglasio kako razmatra mogućnost da zbog delikatnosti svoje pozicije uopće i ne izađe na izbore, kako mu se ne bi mogla pripisivati pristranost. "Pitanje je hoću li uopće glasati, jer taj glas može biti presudan. Ja sam pod prismotrom cijelo vrijeme i pod lupom procjene jesam li pristran ili ne. Zašto bih se doveo uopće u situaciju da bilo kome kažem za koga sam glasao? Ja sam to već rekao prije desetak dana, kao mogućnost, da naprosto na taj način ne utječem", kazao je, napomenuvši ipak kako "da vam kažem da ću glasati za neku stranku ekstremne desnice – znate da je to nemoguće".
Ponovio je da u odlučivanju kome će dati mandat za sastavljanje nove vlade neće imati konzultacije sa svakim ponaosob, naglasivši kako je važno da se s time ne odugovlači. "Procijenit ću. Ona parada ovdje s kamerama na svakom uglu se neće dogoditi. Ovdje se dolazilo i radila se jedna – kome simpatična a kome ne – predstava, gdje predsjednik republike razgovara sa svakim tko je ušao u hrvatski parlament", kazao je Milanović. "Drugim riječima, bit ću tu malo konzervativan i vjerojatno neću na razgovor primati do zadnjeg zastupnika i zastupnice", pojasnio je.
Dodao je kako će o tome kome dati mandat odlučivati "na temelju tih 76 potpisa", a "požurivati i ucjenjivati neću kao što smo gledali 2015., niti ću u svoje naručje primati ucviljene zastupnike koji se žale da ih netko pritišće i tjera da daju podršku". "To nije dužnost predsjednika, on se od toga mora odmaknuti", ustvrdio je Milanović.
Od suradnje s premijerom Andrejem Plenkovićem, kako je rekao, očekuje da bude i dalje korektna kakva je bila i do sad, a na novinarsko pitanje bi li bio spreman raspisati izvanredne izbore ukoliko dođe do predugog vakuuma, Milanović je kazao kako on na to kao predsjednik nema pravo. "Dati ću ljudima vremena koje i tako imaju na raspolaganju. Ja mogu, ali vrlo oprezno i tankoćutno, doprinijeti tome da se nekakav dogovor postigne, ali tu već, ukoliko stvari ne budu išle glatko odmah, ulazimo u jednu sivu zonu u kojoj će me vjerojatno vrlo brzo netko optužiti da nekom pogodujem ili da sam se predao", rekao je.
Predsjednik Republike u razgovoru se osvrnuo i na Zakon o obnovi Zagreba koji, kako je rekao, smatra da ga se "trebalo samo uz veće napore probati donijeti u mjesec i pol dana". "Nije ga se donijelo, to je isto poruka. Očito da ga se ne želi donijeti", ustvrdio je Milanović.
Dotaknuo se i problematike načina biranja državnog odvjetnika, ustvrdivši kako se glavna državna odvjetnica nije smjela izglasati zadnji dan prije raspuštanja sabora. "To nije dobra poruka. Glavni državni odvjetnik mora imati neki autoritet. To se naprosto ne radi, vi ste na taj način i tu osobu osakatili u njezinu autoritetu", kazao je.
"Ovo je jasno da je potpuno pogrešno. Ne znam zašto je taj zakon mijenjan, da se valjda stvori iluzija da se tu nekakav natječaj provodi. Ta osoba je odabrana jer ju je htio (Andrej) Plenković", rekao je Milanović. Tu, kako je istaknuo očekuje pomoć ustavnih pravnika, "ali ne da govore što piše u hrvatskom Ustavu, ali da vidimo kako su recimo ustavno i zakonski položaj državnog odvjetnika riješile neke uzorne demokracije". "Naš model je fejk", zaključio je.
Na novinarsko pitanje smatra li da je država trebala odaslati jasnu poruku vezano uz povratak djece u škole nakon popuštanja epidemioloških mjera, Milanović je kazao kako je osnovno školstvo "obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost i reći: od ponedjeljka škola i gotovo".