MZO: Proces upisa u prve razrede nastavlja se i u školama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autor: 
Zadarski list/Arhiva
Zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije, može se i u školama nastaviti proces upisa u prve razrede

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je županijske upravne odjele nadležne za obrazovanje, zagrebački Gradski ured za obrazovanje i sve osnovne škole da se, zbog  aktualno povoljne epidemiološke situacije, može i u školama nastaviti proces upisa u prve razrede.

Kako je navedeno u priopćenju što ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo u četvrtak, obavijest je upućena sukladno mišljenju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pa se, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije, i u školskim ustanovama može nastaviti utvrđivati psihofizičko stanje djeteta.

Istaknuto je da su se škole, pri psihofizičkom testiranju u školskim ustanovama, dužne pridržavati odgovarajućih mjera iz Uputa HZJZ-a.

Naglasak je pak na sljedećim mjerama - treba održavati fizičku udaljenost od najmanje metar i pol, pojačati higijenu ruku, odnosno dezinficirati ruke pri ulasku u ustanovu i izlasku te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa, odgoditi dolazak djece i roditelja s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19, a prostorije treba redovito prozračivati.

Korak po korak završava ova i priprema se nova nastavna godina

"Usprkos svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina", istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Objasnila je kako je MZO, Izmjenama Pravilnika omogućio da se psihofizičko testiranje djece može provesti i u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, ali se, u slučaju potrebe i u najboljem interesu djeteta, može provesti i na daljinu.

U priopćenju stoji kako će uskoro u Narodnim novinama biti objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, učenika te o sastavu stručnih povjerenstava kojim je omogućeno pomicanje rokova i provođenje dijela postupaka na daljinu.

Izmjenama Pravilnika postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece produžen je do 20. kolovoza ove godine. Za dijete koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan najkasnije do 1. kolovoza 2020. o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta i to najkasnije do početka nastavne godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno