Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ROK DO PETKA Županijski HDZ danas sastavlja listu kandidata za Sabor

21.05.2020. 08:14


Županijski HDZ večeras će održati sjednicu Predsjedništva na kojemu će dogovoriti listu prijedloga za Sabor za IX. izbornu jedinicu. Sat kasnije o listi će se raspravljati na sjednici Županijskog odbora, budući da do petka prijedlog kandidata moraju poslati Središnjici u Zagreb.
Članstvo stoga željno iščekuje koje će sretnike zapasti mjesto na listi, ali prije svega tko će biti na kojoj poziciji. Najintrigantnija će ipak biti vijest o nositelju liste, odnosno hoće li i ovoga puta biti riječ o kandidatu ili kandidatkinji iz druge županije. Podsjetimo, dio HDZ-ovaca Zadarske županije uoči izbora 2016. godine bio je izuzetno razočaran činjenicom da je, uz nekoliko snažnih imena iz Zadarske županije, prije svega Božidara Kalmete, listu nosila gradonačelnica Vodica, Branka Juričev Martinčev.


Vodičanka im nosila listu
Na drugom je mjestu bila Grozdana Perić koju je na listu, prema njenu vlastitu priznanju, predložio sam Kalmeta. Perić, koja je te 2016. radila kao gradska pročelnica za financije kazala nam je kako »još nije došla sebi nakon vijesti da je na tako visokom mjestu na listi«.
– Želim se prije svega zahvaliti predsjedniku županijske organizacije Božidaru Kalmeti koji me predložio na listu te svima ostalima koji su mi ovom visokom pozicijom iskazali povjerenje. Ovo je za mene velika čast i svakako ću je nastojati opravdati svojim zalaganjem za Zadar i županiju. Što se tiče moje pozicije u Gradu, s obzirom da je to zahtjevno mjesto koje traži veliku odgovornost, teško da ću moći obje dužnosti obavljati, ali ono što sigurno znam je da ću sa svojim suradnicima odraditi proračun za 2017. godinu, kazala nam je Perić toga ljeta, no danas se u HDZ-ovim redovima može čuti kako Perić ne želi nastaviti rad u Saboru.
Idući na HDZ-ovoj listi za IX. jedinicu na prošlim izborima bio je Davor Lončar kojega su pozicionirali na osmo mjesto, zatim Božidar Longin na devetom, Željko Dilber na 13. i Martin Baričević na 14. mjestu. Zanimljivo je da je najviše preferencijalnih glasova dobio Dilber, iako je uvršten na predzadnje mjesto liste, a najmanje Baričević koji je dobio upola manje od njega.


Na izborima 2016. imali petero kandidata
Specifičnost je stranačke liste za prošle parlamentarne izbore bila i kandidatura čak petero članova iz Zadra i županije, za razliku od prošlih izbora koji su u lokalnom HDZ-u izazvali mnogo gorčine. Znajući za nezadovoljstvo dijela članstva, predsjednik županijskog HDZ-a, Božidar Kalmeta, tada je izjavio kako će neki kandidati otići u izvršnu vlast, te se Zadranima sigurno otvara još mjesta u Saboru.
I predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Joso Nekić, tada je smatrao da su liste kompromis te je njihove prijedloge za ovu izbornu jedinicu komentirao sljedećim riječima:
– Liste su uvijek kompromis, naša županija ima čak petero kandidata, a po mom uvjerenju najmanje 50 naših članova iz Zadra i županije moglo se naći na popisu kandidata. S ovom listom uvjeren sam da ćemo dobiti tri mandata iz naše županije, kazao je Nekić.
Njegova se prognoza obistinila i stranka je dobila troje zastupnika u novom sazivu Sabora. Najvećim se pak gubitnikom liste smatralo predsjednika HDZ-ove mladeži, Josipa Bilavera, čije je isključenje s liste lokalni HDZ zagovarao od početka, prvenstveno zbog činjenice da ne živi u Zadru. Naime, Kalmeta je više puta otvoreno poručivao kako će se boriti za kandidature ljudi koji u ovom gradu žive i poznaju probleme građana. Plenković je ispoštovao ovu odluku marginalizirajući mladog Bilavera iako je, barem formalno, jedan od prvih Plenkovićevih suradnika. Mladi Škabrnjanin bio je pouzdani Karamarkov kadar, što je vjerojatno i presudilo za njegov izostanak s liste.




Sjednica Nacionalnog vijeća
Ovakav rasplet situacije ipak je neočekivan za Bilavera, s obzirom da je na zadnjim unutarstranačkim izborima čak izabran za predsjednika mladeži stranke, a neuvrštenjem na izbornu listu poslan je u političku zavjetrinu. No, danas je Bilaverova karijera u uzletu s obzirom da ga je Plenković imenovao za državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Bit će stoga zanimljivo pratiti koga će županijska organizacija večeras staviti na listu prijedloga za IX. izbornu jedinicu i koga će Plenković u konačnici ostaviti na toj listi. Odluka o tome past će na sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a na koju odlaze svi čelnici županijskih odbora u HDZ-ovo sjedište u Zagrebu. Županijskom članstvu stoga ostaje nadati se da im nositelj liste ovoga puta neće biti iz druge županije, odnosno da će Središnjica znati cijeniti broj glasova koju im donosi »HDZ-ova utvrda«.
 


HDZ-ova lista preferencijalnih glasova na izborima 2016.


1. Željko Dilber 4.309
2. Davor Lončar 3.514
3. Grozdana Perić 3.107
4. Božidar Longin 3.078
5. Martin Baričević 2.194