Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U razredima i vrtićkim grupama sada može biti i do 20 djece

21.05.2020. 13:39


Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke za polazak djece u vrtiće i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a koje vrijede od sljedećeg ponedjeljka, odnosno 25. svibnja.
Naime, kako piše ne njihovim stranicama, rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.
Novost je što se omogućuje veći broj učenika u razredu, odnosno djece u vrtićkim grupama. Tako ih sada može biti i do dvadeset, za razliku od mjera prije dva tjedna kad je u grupi moglo biti najviše devetero djece.


Roditelji ne moraju pratiti djecu u školu
Također, nove preporuke donose još jednu novinu, a to je da se odustalo od traženja da roditelji potpisuju izjave prilikom dolaska djece u odgojno – obrazovne ustanove. Podsjetimo, upravo je potpisivanje ovih izjava, koje nisu u svim školama ni izgledale jednako, izazvalo kod mnogih roditelja revolt, a mnoge se obeshrabrilo, što je u konačnici rezultiralo time da se u škole i vrtiće vratilo tek dva posto učenika.
​Dakle, u novim preporukama jasno stoji kako se »ne preporučuje da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.«
​Također, roditelji više ne moraju pratiti djecu do škole, što su do sada morali.
​Ipak, u školama odnosno vrtićima morat će se pridržavati nekih pravila kao i do sada, a sve kako bi najmlađi bili sigurni. Tako, primjerice roditelji koji imaju simptome respiratornih bolesti neće moći pratiti dijete u školu ili vrtić. Isto tako upućuju se roditelji da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa).
I dalje je potrebno držati fizički razmak te ukoliko je moguće razmaknuti klupe i krevetiće, a preporučuje se i što dulji boravak na otvorenom.


I dalje pojačana higijena ruku i mjerenje temperature
I dalje će se na ulazu u vrtić i školu dezinficirati ruke te će se pojačano voditi briga o higijeni ruku. Roditelji/skrbnici su i dalje dužni mjeriti temperaturu djeci svaki dan prije dolaska u vrtić ili školu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.
U povodu novih preporuka za povratak u škole, Katica Skukan, ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića, u koju je tijekom protekla dva tjedna išlo tek jedno dijete i to u područnu školu na Bokanjcu, kaže kako još uvijek nisu dobili službene informacije iz resornog ministarstva, već samo imaju obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
– Očekujem da će se ministarstvo očitovati tijekom sutrašnjeg dana i kako će nam poslati jasne preporuke kako organizirati nastavu. Naime, problem je u izbornim predmetima koji su protekla dva tjedna bili organizirani u online školi. Sad ne znamo hoće li i oni i dalje ostati u sklopu online škole i Škole na trećem ili se i oni vraćaju u škole. Tek nakon detaljnih uputa ministarstva, znat ćemo kako se organizirati, rekla je Katica Skukan, dodavši kako vjeruje da će se sad, kad su mjere popustile, više djece vratiti u škole.