U razredima i vrtićkim grupama sada može biti i do 20 djece

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Od 25. svibnja HZJZ preporučuje povratak djece u vrtiće i škole
Očekujem da će se ministarstvo očitovati i poslati jasne preporuke kako organizirati nastavu. Naime, problem je u izbornim predmetima koji su protekla dva tjedna bili organizirani u online školi. Sad ne znamo hoće li i oni i dalje ostati u sklopu online škole i Škole na trećem ili se i oni vraćaju u škole. Tek nakon detaljnih uputa ministarstva, znat ćemo kako se organizirati, rekla nam je Katica Skukan, ravnateljica »Kašića«
Zvonko KUCELIN
Sad, kad su mjere popustile, u školama se očekuje više djece nižih razreda

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke za polazak djece u vrtiće i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a koje vrijede od sljedećeg ponedjeljka, odnosno 25. svibnja.
Naime, kako piše ne njihovim stranicama, rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.
Novost je što se omogućuje veći broj učenika u razredu, odnosno djece u vrtićkim grupama. Tako ih sada može biti i do dvadeset, za razliku od mjera prije dva tjedna kad je u grupi moglo biti najviše devetero djece.

Roditelji ne moraju pratiti djecu u školu

Također, nove preporuke donose još jednu novinu, a to je da se odustalo od traženja da roditelji potpisuju izjave prilikom dolaska djece u odgojno - obrazovne ustanove. Podsjetimo, upravo je potpisivanje ovih izjava, koje nisu u svim školama ni izgledale jednako, izazvalo kod mnogih roditelja revolt, a mnoge se obeshrabrilo, što je u konačnici rezultiralo time da se u škole i vrtiće vratilo tek dva posto učenika.
​Dakle, u novim preporukama jasno stoji kako se »ne preporučuje da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano za ove upute. Roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.«
​Također, roditelji više ne moraju pratiti djecu do škole, što su do sada morali.
​Ipak, u školama odnosno vrtićima morat će se pridržavati nekih pravila kao i do sada, a sve kako bi najmlađi bili sigurni. Tako, primjerice roditelji koji imaju simptome respiratornih bolesti neće moći pratiti dijete u školu ili vrtić. Isto tako upućuju se roditelji da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa).
I dalje je potrebno držati fizički razmak te ukoliko je moguće razmaknuti klupe i krevetiće, a preporučuje se i što dulji boravak na otvorenom.

I dalje pojačana higijena ruku i mjerenje temperature

I dalje će se na ulazu u vrtić i školu dezinficirati ruke te će se pojačano voditi briga o higijeni ruku. Roditelji/skrbnici su i dalje dužni mjeriti temperaturu djeci svaki dan prije dolaska u vrtić ili školu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.
U povodu novih preporuka za povratak u škole, Katica Skukan, ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića, u koju je tijekom protekla dva tjedna išlo tek jedno dijete i to u područnu školu na Bokanjcu, kaže kako još uvijek nisu dobili službene informacije iz resornog ministarstva, već samo imaju obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
- Očekujem da će se ministarstvo očitovati tijekom sutrašnjeg dana i kako će nam poslati jasne preporuke kako organizirati nastavu. Naime, problem je u izbornim predmetima koji su protekla dva tjedna bili organizirani u online školi. Sad ne znamo hoće li i oni i dalje ostati u sklopu online škole i Škole na trećem ili se i oni vraćaju u škole. Tek nakon detaljnih uputa ministarstva, znat ćemo kako se organizirati, rekla je Katica Skukan, dodavši kako vjeruje da će se sad, kad su mjere popustile, više djece vratiti u škole.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno