Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

UDAR NA LIKVIDNOST Nasadi zbog korone izgubili pola milijuna kuna!

21.05.2020. 08:33


Iako su epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite popustile, gradska tvrtka Nasadi bilježi velik gubitak u poslovanju. Riječ je o pola milijuna kuna bez kojih su ostali zbog zabrane kupovanja vijenaca i cvijeća na pogrebima, ali i obustave prodaje cvijeća i zelenila u njihovom rasadniku i cvjećarnicama, što im je donijelo gubitak od 400.000 kuna. No, uslijed pandemije ostali su uskraćeni i za 100.000 kuna kojih im za održavanje javnih površina daje Grad.
Naime, zbog opasnosti od koronavirusa zadarska komunalna tvrtka Nasadi još na početku pandemje koronavirusa uvela je restriktivne mjere za ukop pokojnika. Kao što je i danas vidljivo po osmrtnicama na oglasnim pločama našega grada, obitelji ne smiju navesti sat i mjesto održavanja pogreba, a mjere su naknadno postrožene i ukidanjem vijenaca. Sve je to doneseno u cilju maksimalne zaštite obitelji i prijatelja preminulog s obzirom da je Nacionalni stožer naveo kako postoji mogućnst prijenosa virusa putem cvijeća.


Cijene vijenaca i do 1.200 kuna
Građani tako sve ovo vrijeme poštuju odluku koju su Nasadi donijeli po preporuci Stožera civilne zaštite te na pogreb, kako nam je kazao direktor Nasada Lenko Ugrinić, može dolaziti do 20 ljudi. No, oni moraju držati potreban razmak, a izrazi sućuti obavljaju se s ulaznih vrata, bez rukovanja i bilo kakvog doticanja. Sukladno odluci Stožera, ne radimo ni vijence, niti se stavlja cvijeće kako bi i na taj način izbjegli prijenos virusa, kazao nam je Ugrinić krajem ožujka.
Direktora Nasada stoga smo pitali kakve su posljedice na tvrtku ostavile ove epidemiološke mjere, odnosno koliki su financijski gubitak zabilježili? Poznato je, naime, da sve komunalne tvrtke u državi koje se bave ukopima, velik dio prihoda imaju upravo od prodaje vijenaca, a pretragom na iternetskim stranicama tih poduzeća vidjet ćete da neki vijenci koštaju i do 1.200 kuna. Oni skromniji koštaju 300 kuna, a ima i onih od 500 kuna, 850, pa i preko tisuću kuna.
Uzmemo li u obzir i cijene glazbenih usluga, možemo zamisliti kolike su gubitke u poslovanju zabilježile komunalne tvrtke koje organiziraju pogrebe.


Obim rada se prepolovio
– Problem poslovanja uzrokovan epidemijom bolesti COVID-19 pogodio je i firmu Nasadi d.o.o. Pridržavajući se uputa Stožera civilne zaštite Zadarske županije fizički obim rada u kritično vrijeme se prepolovio jer je zbog zaraze bilo nužno smanjiti kontakte i broj djelatnika. Unatoč tome, svi poslovi sadnje i košnje obavljeni su u pojačanom tempu u zadnjih 20 dana. Ono na što nismo mogli utjecati je financijski aspekt, a to su smanjeni prihodi iz djelatnosti koje nisu mogle raditi: prodaja cvijeća i zelenila iz rasadnika Cerodol, prodaja cvijeća iz cvjećarnica Mirta, cvjećarnice Gradsko groblje, i kioska. Najveći problem i gubitak trpimo zbog Odluke stožera RH o zabrani organiziranja sprovoda s posjetom za više ljudi i prodaje vijenaca i buketa tj. cvijeća na sprovodima. Ove mjere su trajale 50 dana, što je stvorilo gubitak u poslovanju i udar na likvidnost od cca 400.000 kuna, kaže Ugrinić, dodajući podatak o još jednom gubitku, zbog kojega su ostali uskraćeni za ukupno pola milijuna kuna.
– Ovdje još treba navesti da je Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada smanjio prihod u Programu za održavanje javnih zelenih površina za 100.000 kuna. Sve navedeno veliki je udar na likvidnost financijskog toka poslovanja koji je i inače problematičan zbog poznatog problema nedostatka prihoda zbog neprodaje grobnica. Stoga Uprava društva Nasadi d.o.o. provodi sve zakonske i raspoložive mjere za održavanje poslovanja na korektnom poslovnom nivou, napominje direktor Nasada, dodajući kako se vijenci i buketi sada mogu slobodno naručivati i polagati prilikom sprovoda.
– Dozvoljeno je kretanje roba, pa tako i cvijeća iz inozemstva i drugih dijelova Hrvatske. Na sprovodima se, međutim, ne preporučuje velik broj posjetitelja nego samo šira rodbina, poručuje na kraju Ugrinić.
 




Ugrinić: Uspješno smo radili i u vrijeme epidemije


– Vrtlari Nasada su za vrijeme mjera protiv epidemije uspješno uredili i posadili stabla, grmove i trajnice na šetnici na Puntamici, Obali kneza Domagoja u dužini oko 200 metara, na kupalištu plaže Jadran uređene su gredice i posađeni grmovi i stabla, što daje idiličnu sliku plaže u zalasku sunca. Posađene su gredice sezonskog cvijeća na Poluotoku, Obali kneza Branimira, Jazinama i u Ulici Ante Starčevića s preko 30.000 komada ukrasnog sezonskog cvijeća i trajnica, uz postojeće grmove ruža na Bulevaru, koje čine veselu i lijepu dobrodošlicu posjetiteljima na ulazu u naš grad, kaže Ugrinić.