Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Coworking prostore tijekom ljeta koriste i stranci

21.05.2021. 10:47


Kakva je potražnja za uslugama jednog od najtraženijeg poduzetničkog inkubatora na području grada Zadra u uvjetima pandemije, pojasnila nam je Slavica Kosović, voditeljica COIN coworkinga. Interes za korištenjem COIN coworking prostora je jako dobar.


Na raspolaganju 33 radna mjesta
Trenutno imaju dvadeset i četiri korisnika, s time da, kako doznajemo iz razgovora s voditeljicom, do kraja ovog mjeseca očekuju još četvero novih korisnika.
U prostoru COIN-a korisnicima na raspolaganju postoje 33 radna mjesta, a predviđa se kako će početkom srpnja njihovi kapaciteti biti popunjeni. Osim stalnih korisnika prostor tijekom ljetnih mjeseci često koriste i stranci te poduzetnici iz drugih dijelova Hrvatske tijekom svog boravka na području Zadarske županije.
Koeficijent korištenja prostora ne odskače u odnosu na predpandemijsko razdoblje.
Broj korisnika u ovoj godini nije se bitno razlikovao od broja korisnika prije početka pandemije. Tijekom 2020. godine broj korisnika je varirao, budući da je nakon proglašenja pandemije prostor bio zatvoren od sredine ožujka do početka svibnja. Većina stalnih korisnika se odmah po otvaranju vratila u prostor, dok se manji dio odlučio za privremeni prekid korištenja prostora. U periodu od srpnja do listopada 2020. godine, prostor COIN coworkinga za rad je koristio i veći broj stranaca koji su boravili u Zadru, te je ukupan broj korisnika tijekom ovog perioda bio na razini istog perioda 2019. godine, pojašnjava statističke podatke Kosović.


Rad prilagođen novonastalim uvjetima
Smanjen broj radnih mjesta u zatvorenim uredima budući da je prostor open spacea površine 100-ak m2 ukazuje kako nije postojao problem organizirati rad u tom prostoru i na taj način poštovati preporučene epidemiološke mjere. Osim uredskih prostora i open spacea, u COIN-u se nalazi i soba za sastanke te multimedijalna dvorana koja se ranije koristila za organizaciju različitih događanja, a s obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane pandemijom, multimedijalna dvorana se po potrebi prenamijeni u radni prostor za naše korisnike. S obzirom na saznanje, rad je u potpunosti prilagođen novonastalim uvjetima te se s razlogom može reći da ovo uvelike doprinosi pojačanom interesu za korištenje.
Pandemija koronavirusa je najviše utjecala na programe i događanja unutar coworkinga. Nezadovoljstvo zbog odsutnosti socijalnih događanja u COIN-u, ne kriju jer, kako kažu, prije pojave koronavirusa u COIN-u organizirali su različita događanja, što zbog prilagođenih uvjeta življenja trenutno nije moguće.