Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kali tuni odobrena koncesija na 20 godina u Iškom kanalu

21.05.2021. 11:30


Koncesiju na pomorskom dobru za buduću luku nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci dobila je tvrtka ACI-Gitone, dok će državna nekretnina u Lukoranu na otoku Ugljanu u prodaju za početnih 79,8 milijuna kuna, odlučila je u četvrtak Vlada.
Vlada je na sjednici odlučila dati i koncesiju tvrtki Kali tuna na 20 godina u akvatoriju Iškog kanala, između otočića Fulija i Kudica, ukupne površine od 210 tisuća metara četvornih, a za uzgoj tune do 500 tona godišnje i za edukacijsko-turističku djelatnost tj. primanje posjetitelja u blizinu uzgojnih kaveza.


Iznosi naknada
Ponuđeni iznos za stalni dio koncesije je 1,01 kunu po metru kvadratnom, odnosno 212 tisuća kuna godišnje, dok ponuđeni apsolutni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade iznosi 3,1 milijun kuna, odnosno 0,51 posto od ukupnog godišnjeg pihoda na području koje je dano u koncesiju, rekao je Butković.
U tom poslu planirao je ulaganje oko 6,3 milijuna kuna, a i tu je tvrtka Kali tuna bila jedina koja je poslala ponudu temeljem obavijesti Vlade još od 17. prosinca 2020. godine.
Tvrtka Kali tuna je sa Zadarskom županijom 23. prosinca 2008. zaključila ugovor o koncesiji na rok od 10 godina, a koji je naknadno dva puta produžen. No, s obzirom da se zahvat planira na prostoru koji se nalazi na udaljenosti većoj od 300 metara od obalne crte, radi se o zahvatu od državnog značaja te je zato za davanje koncesije nadležna Vlada, stoji u obrazloženju.


Prodaja nekretnine u Lukoranu
Vlada je odlučila raspisati natječaj za prodaju državne nekretnine u Lukoranu na otoku Ugljanu, a početna je cijena za to 79,8 milijuna kuna.
Kupac će uz to morati platiti i naknadu za izdvajanje nekretnina iz šumsko-gospodarskog područja, što može najviše iznositi 1,8 milijuna kuna.
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objasnio je kako se s obzirom na prostorno-planske značajke ta nekretnina ne može darovati jedinici lokalne samouprave pa se zato prodaje putem javnog natječaja.
Nekretnina u Lukoranu ukupne je površine nešto veće od 307 tisuća metara četvornih i nalazi se na atraktivnoj lokaciji na obali.
Vlada je odlučila Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije produljiti za još godinu odnosno dvije godine privremeno upravljanje i korištenje lučkih područja postojećih sportskih luka Zenta i Špinut, što je imala privremeno po odluci Vlade iz 2019.
»Budući su koncesije za te luke istekle, a nisu stečeni uvjeti za raspis javnog prikupljanja ponuda i dodjelu koncesija, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pravovremeno je dostavila molbu za produljenje roka«, objasnio je ministar Butković.
Ta je Lučka uprava dostavila i izvješće iz kojeg se vidi da je uveden red u poslovanje luka, da su zaključeni potrebni ugovori s korisnicima, pregledana je infrastruktura i pripremljen projekt kojim će se zamijeniti svi gatovi u luci Zenta budući da je došlo do pucanja, čime će se osigurati preduvjeti za javno prikupljanje ponuda i dodjelu koncesije. (Hina)