Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Povijest, kultura i život otisnuti na licu Biograda

21.05.2021. 08:52


U povodu Međunarodnoga dana muzeja Turistička zajednica Grada Biograda na Moru i Zavičajni muzej, pod motom Budućnost muzeja: Oporavak i ponovno osmišljavanje, upriličili su šetnju ulicama i trgovima starog kraljevskog, prijestolnog i krunidbenog sjedišta, Biograda na Moru, grada u srcu Jadrana.
– Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, dok je u XI. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, naročito u vrijeme hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. koji je 1059. osnovao biskupiju. Godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.


Hrvatska narodna vojska
Godine 1202. Biograd je zbog križarske opsade Zadra utočište zadarskim bjeguncima, te se naziva i Zara vecchia. Tijekom 13. i 14. stoljeća gradom upravljaju cetinski knezovi, vranski templari i bribirski knezovi Šubići.
– Od 1409. do 1797. je pod vlašću Venecije. Stradao je u mletačko-turskim ratovima, a 1521. i 1646. je porušen i zapaljen. U 16. i 17. stoljeću u Biogradu je središte hrvatske narodne vojske koja je imala veliku ulogu u protuturskim ratovima, naglasio je Samardžić.
Zbog ratnih stradanja njegova važnost opada, da bi opet ojačao početkom 19. stoljeća kada za vrijeme francuske vladavine dobiva općinu i sud. Turistički razvoj Biograda počeo je između dva svjetska rata. Prvi gosti, Česi, počeli su dolaziti u Biograd tijekom 1920-ih.


Vrata od Sela
– Državni zavod za intelektualno vlasništvo 23. siječnja 2019. usvojio je zahtjeve gradske Turističke zajednice za registraciju i upis u registar Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo te je Grad Biograd na Moru službeno postao centar Jadrana i srce Jadrana, istaknuo je Samardžić.
Anita Vukoja iz Pakoštana u ulozi turističkog vodiča, provela je u razgled prestavnike Grada Biograda i Turističke zajednice, manji broj zainteresiranih građana i ponekog turista te sve učenike 6.a razreda Osnovne škole Biograd.
Bilo je pravo zadovoljstvo doznati gdje su bila Vrata od Sela, ženski samostan benediktinki posvećen sv. Tomi Apostolu, biogradske katedrale nastradale u mletačkom rušenju Biograda, postojbina čokovskih redovnika – benediktinaca, kuda su se protezale biogradske zidine.




Grad u srcu Jadrana s posebnom magijom
– Zaista je bilo zanimljivo i poučno slušati posebne, osebujne, kreativne i nadahnute Anitine priče o davno prošlom vremenu i žiteljima Biograda koji su kroz povijest dali pečat ovome gradu, kazao je Samardžić.
Puno se toga moglo čuti i naučiti o tom prošlom vremenu, gledajući spomenike koji čuvaju biogradsku povijest od zaborava.
– Svaki grad krije posebnu magiju koja se polako otkriva kada upoznajete njegove ulice, ljude i njihove navike. Povijest upisuje trenutke i karaktere svojih stanovnika i gostiju u svaku poru stare gradske i urbane sredine, a ukoliko se malo više zainteresirate primijetit ćete koliko priča pričaju ostaci ruševina i pročelja građevina, pločnici, ulične svjetiljke, gradski parkovi, dvorišta i mirisi koje upijete usput, istaknula je Vukoja.
Završetak je bio u lapidariju Zavičajnog muzeja Biograd na Moru.