Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Teška artiljerija Sesarovog sastava pogodila majstoricu

21.05.2021. 07:07


Naložili Zadrani ražanj, a zec ostao u šumi. Tako se najbolje može okarakterizirati nastup Mršićevih igrača u Velikoj Gorici gdje nisu uspjeli, svim najavama unatoč, iz dvokoraka proći u finale doigravanja. Serija se vraća u Zadar u nedjelju, na majstoricu, a po prikazanom u 40 minuta druge polufinalne utakmice bilo je to potpuno zasluženo slavlje domaće momčadi koja je izraubana ozljedama pokazala junačko izdanje, provevši veći dio dvoboja u vodstvu i pogodivši čak 14 trica iz 29 pokušaja. Zadrani su pak pokazali veliku želju i borbenost, no nisu uspjeli nametnuti svoj ritam vrlo motiviranom Sesarovom sastavu i primorani su na svom Višnjiku tražiti vizu za nastup u finalnoj seriji.


Kanonada domaćina
Prva polovica utakmice protekla je uglavnom u dominaciji domaćeg sastava koji je konstantno bio u vodstvu još od pete minute kad je Onuaku postavio na 9:10. Tanka Gorica pod košem, s Mazalinom na petici, orijentirala se na vanjski šut i to im je izuzetno dobro išlo. Štoviše, perfektno, jer su do polovice druge dionice pogodili šest trica iz osam pokušaja, dok su do poluvremena malo pokvarili preciznost (7-11). U toj kanonadi s vanjskih pozicija Mršićeva momčad se nije uspijevala nametnuti kao što je to bilo u prvom poluvremenu na Višnjiku. Posebno je zakazala unutarnja igra, a zasluga je za to sigurno išla i na adresu Josipa Sesara koji je začepio dovod lopti od strane zadarskih razigravača pa Onuaku i kasnije Planinić nisu uspijevali doći do prostora. Bekovska linija gostiju nije dobro ni odreagirala u obrani dopustivši Uljareviću, Kalajžiću, Majcuniću otvorene šutove koji su i doveli do prvog osjetnijeg vodstva domaćina 18:12. Do kraja prve četvrtine i Zadar je uspio pogoditi jedan šut izvana, preko Jordana (18:15), a s istim odstojanjem otišlo se na prvi mali predah (22:19). Činilo se da će na ulazu u drugi dionicu nakon nove trice Jordana za 22:22 krenuti Gorici kola nizbrdo, ali to se nije zbilo. Učas su se Sesarovi igrači našli na najvećih osam plusa (30:22). Trice su ubacili Savić i Mašić, a dvicu je ubacio Pavlović. Vidjeli su i momci u plavom tada da bi situacija mogla izmaknuti kontroli i podigla se vidno zadarska obrana do odlaska na odmor, ali plodova u napadačkom smislu i nije bilo previše. Uspjeli su tek u smiraj poluvremena preko Justicea i Mavre i u napadačkom skoku raspoloženog Bursaća primaknuti se na dva koša zaostatka (40:38).


Buđenje Onuakua
U prvom dijelu nastavka preslikana priča iz prvog poluvremena. Domaćin je nastavio tricama održavati se iznad crte, dok su gosti igrali na kartu mišića. Sve je to dovelo do nastavka izjednačene borbe tijekom cijele treće dionice. Nastavio je svoju odličnu šutersku večer Uljarević pridružili su mu se Mašić i Kalajžić, no na drugoj strani do zraka je došao i Onuaku koji je ubacio osam koševa u kratko vrijeme, a stopostotan je ostao s 14 poena na svom kontu Justice. Tako da je rezultat bio na vagi cijelo vrijeme, a ta vaga se uspjela prebaciti konačno i na stranu Zadra. Junaković je tricom za 54:56 donio prvo vodstvo gostiju nakon pete minute, a u završnu četvrtinu ušlo se ipak s poravnatih pozicija (56:56). Sesarovi igrači su unatoč sve očitijem umoru ipak pronašli novu snagu i ponovno se pretvorili u lovinu Zadrana. Mazalin tricom i Pavlović s linije odveli su Goricu na pet viška (64:59), no uzvraćaju Vuković i Justice za novo poravnanje (66:66). Kalajžić je potom s(p)retnom tricom od table vratio »Bikove« na plus tri (69:66), dok je isto odstojanje vrijedilo i ulaskom u završnih 120 sekundi (74:71). Zadar se vraća u potpuni egal preko Onuakua (74:74), ali tricaški raspoložena domaća momčad je ponovno izvukla ludi šut, ovaj put Kapuste s osam metara koji je stavio gostujući sastav u nepovoljan položaj na 36 sekundi do kraja (77:74). Napadački skok Vukovića donio je dva bacanja Zadru koji se primakao na 77:76, no Majcunić je uzvratio na isti način za 79:76, a onda su potpuno neshvatljivo Mršićevi igrači upropastili preostalih 13 sekundi. Mavra se na osam sekundi do sirene odlučio na nerezonski šut s devet metara, nije pogodio, i slavlje igrača Gorice je moglo započeti. Najefikasniji u redovima Zadra bili su Onuaku sa 17 i Justice s 15 poena, dok je kod Gorice prednjačio Uljarević s 22 ubačaja.




Split ostao u ABA ligi
Košarkaši Splita ostali su u ABA ligi nakon što su u odlučujućoj, trećoj utakmici kvalifikacija u svojoj dvorani na Gripama pobijedili Spars iz Sarajeva s 90:60.
Split je izgubio prvu utakmicu kod kuće od Sparsa, ali je onda u Sarajevu i ponovno u Splitu uvjerljivo slavio i s 2-1 u seriji osigurao ostanak u regionalnoj eliti. »Žuti« su pobjedu izborili u drugoj četvrtini koju su dobili s čak 18 koševa razlike. Kod domaćina je Kedžo dao 13 poena, Ukić 12, dok je Sarajlije predvodio Buza s 11 koševa.
GORICA 79 – ZADAR 76


(22:19, 18:19, 16:18, 23:20)
VELIKA GORICA – Gradska sportska dvorana. Gledatelja: 20. Suci: Alfred Jovović, Krunoslav Peić i Gordan Terlević.
GORICA: Majcunić 10, Kalajžić 11, Mašić 10, Savić 8, Sokol, Pavlović 4, Mazalin 11, Uljarević 22, Baković, Kapusta 3. Trener: Josip Sesar.
ZADAR: Carter 3, Jordano 9, Justice 15, Palokaj 2, Brala, Vuković 12, Bursać 6, Junaković 6, Mavra 4, Onuaku 17, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.