Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Velika čast koja nosi i veliku odgovornost

21.05.2021. 07:13


Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je na 21. sjednici održanoj 18. i 19. svibnja 2021., a na prijedlog Stručnog savjeta za mušku košarku, donio odluku o imenovanju glavnih trenera državnih reprezentacija muških mlađih dobnih kategorija. Za izbornika muške kadetske reprezentacije (U-16) izabran je Stipe Kuliš, mušku juniorsku reprezentaciju (U-18) preuzima Ivan Tomas, dok je mušku mladu U-20 reprezentaciju pod svoje dobio Dino Repeša.


Dugogodišnje iskustvo
Stipe Kuliš preuzima U-16 reprezentaciju s mjesta pomoćnog trenera seniorske momčadi Sonik Puntamike, no godinama radi s mlađim kategorijama, kako u klubovima, tako i u reprezentacijama Hrvatske. Ovaj 36-godišnji Zadranin bio je pomoćni trener zlatne kadetske generacije predvođene izbornikom Milom Karakašom koja se na Europskom kadetskom prvenstvu 2018. u Novom Sadu popela na najviše postolje, a 2019. Kuliš je obnašao dužnost pomoćnog trenera juniorske reprezentacije Hrvatske.
– Velika je čast biti trenerom hrvatske košarkaške reprezentacije, i s osobnog i s profesionalnog aspekta. Ta čast nosi i jednu veliku odgovornost i obvezu kojih sam svjestan. Sigurno da je ovo imenovanje neka vrsta komplimenta za moj dosadašnji rad i iskustvo u radu s mlađim reprezentativnim kategorijama – osvrnuo se Kuliš na imenovanje za glavnog trenera U-16 reprezentacije koja će u predstojećem ljetnom razdoblju nastupati na FIBA Youth European Challengersu. To natjecanje je svojevrsna zamjena za europska prvenstava za mlađe kategorije koja se ovog ljeta zbog pandemijsko-organizacijskih razloga neće održavati.


Plasman na SP U-17
– Na ljeto se ne održavaju kontinentalna prvenstva u onom klasičnom obliku, ali će postojati alternativna opcija koja podrazumijeva da će reprezentacije biti podijeljene u tri skupine po šest momčadi i neće se igrati po onom standardnom modelu za prvaka i za ispadanje, no ulog koji je vezan za nastupe U-16 reprezentacija je plasman na Svjetsko U-17 prvenstvo koje se igra dogodine – kazao je Kuliš uz kojeg su čast da predvode mlađe reprezentativne uzraste dobila još dvojica mladih stručnjaka. Ivan Tomas već tri godine vodi premijerligaški KK Zabok, a ranije je kao glavni trener vodio mlađe kadetske i juniorske momčadi KK Cibona, završivši 2013. iskustvom i uspjesima bogatu igračku međunarodnu karijeru. Dino Repeša je u protekloj sezoni vodio češkog prvoligaša USK Praha, a za sljedeću se sezonu obećao češkom prvoligašu Pardubice. Prošle je godine potpisao i rad u češkoj U-18 reprezentaciji, no ovo će ljeto ipak provesti u Hrvatskoj, brinući o mladima u U-20 reprezentaciji. Prije tri godine (2018.) bio je pomoćni trener kadetske U-17 reprezentacije koja je sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u Argentini.