Rukavina: Pet milijuna kuna dug je bivše općinske vlasti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Općina Povljana dobila nepovoljno mišljenje Državne revizije
Nalaz revizije odnosi se na 2020. godinu, dakle, za mandat bivšeg načelnika Ivice Pogorilića te ja s mojim timom sada ispravljam nepravilnosti utvrđene revizijom. Dobili smo naputak o tome kako popraviti ono što nije dobro rađeno i već smo 90 posto toga ispravili, kaže novi načelnik Povljane
Općina Povljana
Sada redovito podmirujemo svoje obveze - Predrag Rukavina

Od 70 lokalnih jedinica u kojemu je provedena financijska revizija tek njih 25 dobilo je bezuvjetno mišljenje, dok su tri općine dobile nepovoljno mišljenje. Među njima je i Općina Povljana kojoj je dan i nalog Državnog ureda za reviziju kojim mora promijeniti financijsku situaciju. Naime, evo što stoji u nalazu.
- Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupna potraživanja koncem 2020. iznose 4.846.814 kuna i u cijelosti su dospjela. U poslovnim knjigama nisu evidentirana i u financijskim izvještajima iskazana potraživanja za prihode od općinskih poreza i poreza na promet nekretnina, koja prema podacima Porezne uprave koncem 2020. iznose 233.480 kuna. Zbog neusklađivanja podataka o potraživanjima u analitičkim evidencijama potraživanja s podacima u glavnoj knjizi, iskazana potraživanja za poreze na 31. prosinca 2020. u financijskim izvještajima i glavnoj knjizi veća su za 606.894 kuna, navodi revizor.

Ispravljamo njihove nepravilnosti

Načelnik Općine, nezavisni Predrag Rukavina, kaže kako on nema veze s ovom financijskom situacijom, riječ je o dugu bivše vlasti.
- Nalaz revizije odnosi se na 2020. godinu, dakle na mandat bivšeg načelnika Ivice Pogorilića te ja s mojim timom sada ispravljam nepravilnosti utvrđene revizijom. Dobili smo naputak o tome kako popraviti ono što nije dobro rađeno i već smo 90 posto toga ispravili, kaže načelnik, pojašnjavajući kako je pri preuzimanju vlasti nakon prošlih lokalnih izbora zatekao ogroman dug od oko pet milijuna kuna.
- Osim tog minusa, zatekli smo i dosta dokumentacije koja nije vođena kako je trebalo. Puno toga odjednom nam se skupilo, pa je sve ispalo gore nego što jest. Nakon godinu dana od preuzimanja Općine, radimo po novom programu u skladu sa zakonom. Financije su nam u plusu i nemamo više dubioza i ovrha. Sada redovito podmirujemo sve svoje obveze, a uz sve to i ulažemo u Povljanu. Ne možemo puno jer nemamo novca, ali trudimo se što više ulagati. Dijelimo božićnice i uskrsnice, djeci dajemo za izlete i sve ostalo što možemo, napominje Rukavina.

Uređenje mjesta

Najveće dugovanje imaju prema Fondu za zaštitu okoliša koje će, priznaje, malo sporije riješiti, ali rade i na tome. Vjeruje kako su mještani zadovoljni onime što rade u Općini, iako je svjestan toga da ne može svima udovoljiti.
Naime, Rukavina je vlast u Povljani preuzeo nakon dugogodišnje vladavine načelnika Ivice Pogorilića koji je općinu vodio od njena osnutka 1997. godine te je jedan je od načelnika s najvećim brojem mandata u županiji. Na svim izborima glatko je pobjeđivao i to najprije kao kandidat HDZ-a, potom HSS-a te na kraju kao nezavisni na izborima 2017. godine. Nezavisni kandidati, Pogorilić na izborima 2017. i Rukavina na izborima 2021., potukli su istog načelničkog kandidata HDZ-a, Šimu Jurišića.
Iako više nije načelnik, Pogorilić kaže kako je Općinu vodio na najbolji mogući način, što je učinio i u slučaju duga Fondu za zaštitu okoliša čiji je novac, tvrdi, potrošio na uređenje mjesta.

Troškovi reprezentacije

- To zapravo nije dug, riječ je o sredstvima koja nam je Fond dodijelio za sanaciju odlagališta otpada Vulina draga i uređenje pristupnih cesta. Sve smo to i napravili, međutim, nismo ishodili građevinsku dozvolu jer teren nije bio naše vlasništvo. Od države smo tražili prijenos vlasništa, nismo ga dobili i Fond nas je tužio. A novac nismo mogli vratiti jer smo potrošili sva sredstva, obrazlaže Pogorilić.
Na pitanje smatra li se odgovornim za nepovoljno mišljenje Državne revizije i financijsko stanje što ga je ostavio novom načelniku, odgovara da je kao načelnik za sve bio odgovoran.
- Svi ovi propusti već su ispravljeni i nadam se da su iz Općine već poslali očitovanje, s obzirom da je naveden i rok za ispravljanje nepravilnosti. Osim ovog problema s Fondom, sve ostalo je u redu, zaključuje Pogorilić.
S obzirom da je njegov nasljednik Predrag Rukavina rekao kako je riješio već 90 posto nepravilnosti, idući nalaz Revizije za ovu bi Općinu mogao biti mnogo bolji. No, Rukavina će morati pripaziti i na troškove reprezentacije, budući da je Revizija utvrdila kako je bivše rukovodstvo na ovu stavku utrošilo gotovo pola milijuna kuna. Naime, revizor upozorava.
- Rashodi za reprezentaciju ostvareni u iznosu od 403.419 kuna evidentirani su na temelju računa o nabavi prehrambenih i drugih proizvoda te ugostiteljskih usluga, a računi ne sadrže naznaku poslovnog događaja u vezi s kojim su nastali (svrha ugošćivanja). S obzirom na to da navedeni rashodi nisu evidentirani na temelju uredne dokumentacije, ne može se potvrditi opravdanost korištenja sredstava reprezentacije, navodi revizor.

Revizor: Nisu evidentirali obveze prema Fondu za zaštitu okoliša

Na stranicama Državnog ureda za reviziju pronašli smo izvješće za Općinu Povljana u kojemu se detaljno obrazlaže negativna ocjena za 2020. godinu.
- U okviru obveza nisu evidentirane obveze prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog neispunjenja ugovora kojim su odobrena sredstva za sanaciju odlagališta otpada u iznosu od 5.173.950 kuna uvećane za zakonske zatezne kamate. Naime, ugovorom o financiranju sanacije odlagališta otpada koji je Općina zaključila s Fondom u veljači 2005., utvrđeno je, između ostalog, da se navedeni ugovor raskida ako Općina ne ishodi pravomoćnu građevinsku dozvolu za obavljanje radova na odlagalištu otpada do konca 2009. te da je obvezna Fondu vratiti dobivena sredstva s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama, stoji u nalazu Revizije, uz opasku kako Općina, s obzirom da do utvrđenog roka nije pribavila građevinsku dozvolu, »prema presudi Visokog trgovačkog suda treba vratiti dobivena sredstva s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno