S brda Križ dolazilo je razaranje i tuga, a onda su prekinuti izravni topnički udari na Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obilježena 30. obljetnica oslobođenja važnog uporišta iznad Bibinja
Odlučili smo u potpuno okruženje staviti neprijateljsku utvrdu i držati ih pod neprestanom topničkom paljbom, prisjetio se bojnik Ivan Vitanović i dodao kako je presudan trenutak za uspješno okončanje akcije Jaguar bio pristanak neprijateljskih vojnika na pregovore
Marin GOSPIĆ
Podizanje hrvatske zastave uz himnu

Na brdu Križ kod Bibinja svečano je obilježena 30. obljetnica vojne akcije Jaguar, kojom je oslobođeno istoimeno brdo. U siječnju 1993. godine veliki dio okupiranog zadarskog zaleđa oslobođen je u VRO Maslenica, no tijekom 1992. godine toj je operaciji prethodio niz borbenih aktivnosti, od kojih je najveći uspjeh ostvaren operacijom kodnog naziva Jaguar. Svečanosti su nazočili brigadir Frane Šarić, zapovjednik 159. brigade HV-a, bojnik Ivan Vitanović, zapovjednik 2. pješačke bojne 159. brigade HV-a, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, župan Božidar Longin, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, načelnik Općine Bibinje Šime Sekula, te načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Prekretnica u ratu

Trideset je godina prošlo od oslobodilačke akcije na brdu Križ, kada je Hrvatska vojska osvojila značajno uporište, čime je smanjen pritisak na Zadar i osiguran promet Jadranskom magistralom, te dobiveno snažno uporište za daljnje djelovanje, što će se posebno vidjeti u akciji Maslenica. Zadar je nakon operacije Jaguar uništio mjesto s kojeg se navodila topnička paljba na grad, te je oslobođen put prema jugu.
- Neprijateljsko uporište na brdu Križ bilo je stalna prijetnja destabilizaciji obrane brigade u kojoj sam obnašao dužnost zapovjednika. Neprijateljske su snage neprestano djelovale s brda Križ po gradu Zadru i Jadranskoj magistrali, te time nanosili velike gubitke u ljudstvu i opremi. Tome smo odlučili stati na kraj unatoč složenoj borbenoj situaciji. S akcijom Jaguar počeli smo 17. svibnja 1992. godine, a bez ljudskih žrtava uspješno smo je završili 22. istog mjeseca, kazao je brigadir Frane Šarić i dodao kako su oslobođenjem brda Križ prekinuti stalni izravni topnički udari i omogućen neprestan promet Jadranskom magistralom, kao i mirniji život za Zadrane i stanovnike okolnih naselja.
- Naša je borbena zadaća bila provoditi upornu obranu na crti bojišnice Dračevac -Lavčevića kava - pruga - Sveti Martin - južni dio piste civilnog aerodroma - stari radar, te Jadranska magistrala i naselja po dubini. Provodili smo pojačano promatranje i izviđanje neprijateljskih snaga s posebnom pažnjom na njihov položaj na brdu Križ. Tada sam pripremio namjenski organizirane snage koje su u bibinjskom polju prvog dana akcije onesposobile smjenu snaga na brdu. Paralelno s time, odlučili smo u potpuno okruženje staviti neprijateljsku utvrdu i držati ih pod neprestanom topničkom paljbom, prisjetio se bojnik Ivan Vitanović i dodao kako je presudan trenutak za uspješno okončanje akcije Jaguar bio pristanak neprijateljskih vojnika na pregovore.
- Obećao sam ih jamstvo da će im se omogućiti siguran odlazak s osobnim naoružanjem prema Babindubu, na što su i pristali. Od početka do kraja akcije svi su sudionici pokazali veliku motivaciju, spremnost, te iznimnu hrabrost i učinkovitost. Sretan sam i ponosan što sam imao upravo takve suborce, kojima zahvaljujem za hrabrost i doprinos u obrani domovine, zaključio je Vitanović.

Sloboda je najljepši osjećaj na svijetu

U sklopu obljetnice akcije Jaguar predstavljena je i knjiga »Vojna akcija Jaguar 1992. - arhivsko, medijsko i memoarsko gledište«. Josip Čerina, jedan od autora knjige, kazao nam je kako je akcija jedinstvena po načinu vođenja i strateškom cilju, koji je ostvaren taktičkim snagama za grad Zadar i okolna naselja, gdje neprijatelj više nije imao mogućnost izravnog djelovanja topničkim sredstvima niti je imao vizualni pregled okolnog područja.
- Jaguar bila naša Oluja. Brdo Križ bilo je neprijateljsko uporište, s kojeg je prema gradu i okolici dolazilo razaranje i tuga. Ne trebaju nam legende i mitovi, jer su povijesne činjenice veće od njih, što potvrđuje i nedavno predstavljena knjiga »Vojna akcija Jaguar 1992.: arhivsko, medijsko i memoarsko gledište«. Približavamo se Dana državnosti, te je pred nama vrijeme kada se trebamo prisjećati svih poginulih branitelja i zajedništva kojim smo stvorili Hrvatsku, rekao je Dukić.
Župan Zadarske županije Božidar Longin kazao je kako je akcija planirana vrlo temeljito, jer je upravo ova strateški važna pozicija bila ključna za obranu samoga Zadra.
- Neprijatelj je s ove, dominantne pozicije imao ‘na dlanu’ ne samo magistralu, već i Zadar i širu okolicu. Zbog toga je oslobađanje brda Križ imalo veliki strateški značaj, prvenstveno za sigurnost grada, ali i za daljnje operacije u Domovinskom ratu. Temeljito planiranje i taktika imali su ključnu ulogu za uspjeh operacije, no sve to ne bi bilo moguće bez srčanosti i hrabrosti onih koji su plan proveli u djelo - hrvatskih branitelja, istaknuo je Longin. Za kraj akademije okupljenima se obratio Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koji je kazao kako su kroz povijest mnogi narodi i kulture za sebe željeli osvojiti ljepotu Zadra i njegove okolice.
- Nakon 30 godina stojimo kao svoj na svome, kako bismo uživali u ljepoti koju smo oslobodili za svoj narod, jer sloboda je najljepši osjećaj na svijetu, zaključio je Janović.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)