Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jure Tomić ponovno na čelu Vijeća

Autor: Velimir Brkić

20.06.2009. 22:00
Jure Tomić ponovno na čelu Vijeća


Jure Tomić (HDZ) je novi-stari predsjednik Općinskog vijeća Općine Starigrad. Dopredsjednici su Ante Jukić iz HDZ-a i nezavisni Tomislav Milovac. Jednoglasna je to odluka svih 13 starigradskih vijećnika na jučer održanoj konstituirajućoj sjednici.
U Općini Starigrad ima ukupno 2.009 birača, a na lokalnim, prvim neposrednim izborima 17. svibnja na birališta je izašlo 1.183 birača, odnosno 58,89 posto. HDZ je osvojio 510 glasova ili 45,41 posto, što je bilo dovoljno za apsolutnu većinu u Vijeću, odnosno 7 vijećnika i to Zoran Šikić, Tone Dokoza, Zoran Vukić, Ante Jukić, Tomislav Ramić, Jure Tomić i Marijan Knežević. Zbog nespojivosti dužnosti odlukom HDZ-a Zoran Šikić i Zoran Vukić svoje su mandate prepustili Josipu Marasoviću i Nediljku Sjaušu.
Nezavisna općinska lista Role Dokoze osvojila je 193 glasa, odnosno 17,19 posto i dva vijećnička mandata, Role Dokoza i Stanko Sjauš. HSS je osvojio 184 glasa ili 16,38 posto te je osvojio također dva vijećnička mandata, Jole Petričević i Dragan Jurlina. DC je osvojio 99 glasova ili 8,82 posto i jednog vijećnika Antu Marasovića. Nezavisna općinska lista Tomice Milovca osvojila je 71 glas ili 6,32 posto te je nositelj liste postao članom Općinskog vijeća. Socijaldemokratska stranka SDP iako je osvojila 66 glasova i s 5,88 posto glasova prešla izborni pag, ipak u ovom četverogodišnjem mandatu neće imati vijećnika u vijećničkim klupama. Inače, u vijećničkim klupama nema niti jedna žena, svi su muškarci. Ali kako su i sami vijećnici zaključili, tu se ne može više ništa napraviti.
U nazočnosti Gordane Dell’orco, izaslanice Državne uprave u Zadru, nakon što je izvješće Mandatnog povjerenstva jednoglasno prihvaćeno, predsjedanje je do izbora predsjednika preuzeo najstariji vijećnik, nezavisni Role Dokoza koji je vijećnicima pročitao vijećničku prisegu koju su oni prihvatili i potpisali.
U svečanom ozračju dnevni red sjednice je dopunjen s dvije točke, svečanom prisegom novog-starog načelnika Krste Ramića i njegove zamjenice Marine Vukić te izborom Komisije za Statut i poslovnik.