Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čipkarstvo je utkano u temelje moderne Europe

Autor: Alenka Festini

20.06.2010. 22:00
Čipkarstvo je utkano u temelje moderne Europe

Foto: Alenka FESTINI



Festival čipke otvorio je veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Jan Kickert koji je istaknuo kako Pag i Austriju povezuje povijest čipkarstva
Paška čipka nosi oznaku Izvornog hrvatskog proizvoda, nematerijalnog kulturnog dobra RH, te je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.
Pohvalio bih Srednju školu Bartul Kašić u Pagu u kojoj se žene obrazuju za zanimanje čipkarice, te sekciju čipkarstva pri paškoj Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac. Veliku ulogu u očuvanju tradicije paške čipke ima Udruga paških čipkarica “Frane Budak” koja se itekako zauzela za održavanje festivala čipke – župan Stipe Zrilić
U Pagu je svečano otvoren prvi Međunarodni festival čipke na kojem su izloženi radovi čipkarica iz Paga, Lepoglave, Hvara, te čipkarice iz Graza u Austriji, Podmanicka u Slovačkoj, Luxeuila u Francuskoj, Bobova u Poljskoj. Ovaj predivan događaj pred više stotina ljudi i mnogobrojnih gostiju svečano je otvoren na Trgu kralja Petra Krešimira IV., uz nastup Gradske glazbe Pag, klape Sol, pjevačica paških pučkih napjeva i KUD-a “Družina” iz Paga.
Prigodnim govorom svima nazočnima na trgu obratila se Neda Oros, predsjednica Udruge paških čipkarica “Frane Budak” koja je naglasila kako se čipkarstvo u Pagu održalo zahvaljujući generacijama Paškinja koje su strpljivo s koncem i tankom iglom izrađivale pašku čipku, te znanje i umijeće šivanja prenosile mlađim generacijama.
Udruga paških čipkarica
– Kroz povijest Paškinje su umijeće šivanja učile čak i organizirano, u srednjem vijeku u sklopu ženskog benediktinskog samostana Sv. Margarite. Najznačajnije za opstanak čipkarstva u Pagu bilo je otvaranje čipkarske škole 1906. godine. U novije vrijeme, točnije 1998. godine, o promicanju paškog čipkarstva kao značajnog kulturnog dijela hrvatske kulturne baštine brine i naša Udruga paških čipkarica koji nosi naziv “Frane Budak” po gradonačelniku Grada Paga s početka 20. stoljeća koji je 1906. osnovao školu paške čipke te dao veliki doprinos u promicanju čipkarstva, rekla je Oros.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić naveo je kako čipkarstvo u Pagu ima dugu tradiciju, nastalo je u 15. stoljeću, što je zapisano u povijesnim dokumentima Zadarske nadbiskupije i Zadarskog državnog arhiva.
Izvorni hrvatski proizvod
– Ovo je prvi Međunarodni festival čipke i naša namjera je da to bude tradicionalna manifestacija koja će se svake godine sve više obogaćivati i ujedno motivirati sve nas da pašku čipku promoviramo i nesebično pokažemo cijelom svijetu. Vjerujem da će Ministarstvo kulture, koje je puno truda i napora uložilo da se paška čipka uvrsti na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, jednako tako prepoznati i ovaj međunarodni festival, naveo je gradonačelnik Fabijanić.
Župan zadarski Stipe Zrilić je istaknuo kako je paška čipka suvenir Paga, Zadarske županije i Hrvatske.
– Ona nosi oznaku Izvornog hrvatskog proizvoda, nematerijalnog kulturnog dobra RH, te je na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine. Pohvalio bih Srednju školu Bartul Kašić u Pagu u kojoj se žene obrazuju za zanimanje čipkarice, te sekciju čipkarstva pri paškoj Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac. Veliku ulogu u očuvanju tradicije paške čipke ima Udruga paških čipkarica “Frane Budak” koja se itekako zauzela za održavanje festivala čipke, rekao je župan Zrilić.
Ovaj festival čipke otvorio je veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Jan Kickert koji je istaknuo kako Pag i Austriju povezuje povijest čipkarstva.
Program festivala do 22.lipnja
– Čipkarstvo je utkano u temelje moderne Europe, te se po tome razlikujemo od ostalih kontinenata. Geslo EU je “jedinstveno u raznolikosti”, upravo šarolikost kulture, te njegovo čuvanje i očuvanje jedno je od najvećih prioriteta Europe, rekao je veleposlanik Kicker.
Potom je uslijedio posjet izložbi čipke u Kneževom dvoru, te posjet izložbi originalnih suvenira na temu paške čipke u crkvi Sv.Jurja koje su izradili razni autori, a paška čipka na liturgijskom ruhu izložena je u Zbornoj crkvi.
Posebno svečan događaj bilo je otkrivanje skulpture “Čipkarica”, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog. Skulptura, koja je spomen na pokoljenja paških čipkarica, postavljena je u Ulici od Špitala. Tom prigodom predivan nastup imale su ženska klapa “Peružini”, a tekstove o čipkarici recitirala je paška učenica Ana Majić.
Tijekom večeri u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koncert je održao pijanist Lovro Pogorelić.
Program festivala nastavlja se do 22. lipnja kada se mogu pogledati izložbe čipke, a tih dana bit će održani kulturni događaji u kojima će nastupiti paško Kulturno umjetničko društvo “Družina”, te nekoliko klapa.
Važno je reći da prvi Međunarodni festival čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruga čipkarica “Frane Budak”. Pokrovitelji festivala su Veleposlanstvo Republike Austrije u RH i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a supokrovitelji Ministarstvo turizma RH, Hrvatska turistička zajednica i Zadarska županija. Suorganizatori su Centar za kulturu i i informacije Pag, Nadžupni ured Pag, KUD “Družina”, Udruženje obrtnika Pag i Etnografski muzej Zagreb.